Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για μια εξ αποστάσεως κυβέρνηση

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Η κυβέρνηση χωρίς ίχνος ντροπής μοιράζει ...Αγαπητοί συνάδελφοι,

από την πρώτη στιγμή αυτής της πραγματικά πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει ο λαός μας, ο εκπαιδευτικός κόσμος στάθηκε στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους και έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για να επιτελέσει το κοινωνικό και παιδαγωγικό του καθήκον.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (σύγχρονη ή ασύγχρονη) δεν είναι υποχρεωτική.( http://epikoinonia-samou.blogspot.com/2020/04/blog-post_48.html) Επιπλέον σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις διαδικασίες της τάξης και την επαφή των εκπαιδευτικών με τα παιδιά, που συμπεριλαμβάνουν, εκτός από τη μάθηση, την κοινωνικοποίηση, την αλληλεπίδραση και την ψυχοκινητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι υπάρχουν μαθητές μας χωρίς καθόλου σύνδεση ή με δυσκολίες πρόσβασης στο διαδίκτυο, χωρίς καθόλου υπολογιστές ή με ελλιπή τεχνολογικό εξοπλισμό. Υπάρχουν γονείς που δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους στα ζητούμενα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αφού οι ίδιοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις (ας δούμε για πόσους ήταν πραγματικά εύκολο να ανοίξουν λογαριασμούς των παιδιών τους στο ΠΣΔ)... Υπάρχουν οικογένειες με έναν υπολογιστή, τον οποίο οι γονείς χρειάζονται, γιατί εργάζονται από το σπίτι ή τα μεγάλα αδέρφια χρησιμοποιούν για τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο ή για προετοιμασία για τις εξετάσεις. Είναι αδύνατο για τη μέση οικογένεια να διαθέτει τα μέσα που απαιτούνται για την απρόσκοπτη εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή τα παιδιά από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα ή τα παιδιά με διάφορα κοινωνικά προβλήματα γιατί αυτά είναι ακόμα πιο ευάλωτα στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε εκπαιδευτικός και κάθε Σύλλογος Διδασκόντων έχει ευθύνη και δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα που θεωρεί προσφορότερα για να επιτευχθεί η επικοινωνία με όλους τους μαθητές και τους γονείς τους και να οργανώσει τη δουλειά του με τον τρόπο που θεωρεί καταλληλότερο και πιο αποτελεσματικό. Αυτό που κάναμε πάντα, τώρα πρέπει να το κάνουμε με περισσότερο πάθος. ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΑΘΗΤΗ ΠΙΣΩ ΜΑΣ.

Όλα τα παραπάνω, το υπουργείο φαίνεται να τα αντιμετωπίζει κι αυτά εξ αποστάσεως… Εμείς όμως γνωρίζουμε καλά τις διαχρονικές ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και όλων των Κυβερνήσεων για την ανυπαρξία υποδομών, επιμόρφωσης, διαμόρφωσης διδακτικού υλικού και μέσων τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή, εν μέσω πανδημίας, η τηλεκπαίδευση που επιλέγεται είναι ένα εργαλείο που θέλει (η κυβέρνηση) να το εφαρμόσει το δημόσιο σχολείο, γνωρίζοντας καλά ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει για όλους. Απαιτεί γνώσεις από όλους, κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό και διδακτικές τεχνικές, απαιτεί μεθοδική προετοιμασία, σχεδιασμό και πιλοτική δοκιμή αρκετών ετών. Δεν είναι κάτι που αποφασίζεται σε μία μέρα και την επόμενη υλοποιείται.. Η δε δήλωση ότι «όποιος δεν έχει υπολογιστή ας παρακολουθήσει το μάθημα από κινητό ή σταθερό» είναι όχι μόνο απαράδεκτη αλλά δηλώνει και την αδιαφορία και την απόσταση από το κομμάτι του μαθητικού πληθυσμού που δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης. Όλα τα άλλα δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για το φαίνεσθαι του υπουργείου που στήνεται στις πλάτες εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, και επ΄ ευκαιρίας ξοδεύονται τεράστια ποσά.

Η μάχη που πρέπει να δώσουμε, συνάδελφοι, σχετίζεται άμεσα με την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, που οφείλει να μεριμνά για όλα τα παιδιά, αλλά και του κυρίαρχου ρόλου που πρέπει να έχει ο εκπαιδευτικός μέσα σε αυτό. ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!

Τέλος, θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε:

1. τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες, ρισκάροντας τη ζωή τους, δίνουν μάχη με το θάνατο και την ΠΑΝΔΗΜΙΑ για να κρατήσουν στη ζωή τους συνανθρώπους μας που έχουν νοσήσει.

2. όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (καθαριότητα ΟΤΑ, υπάλληλοι μάρκετ, τροφοδοσία, υπηρεσίες κλπ) οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες εργάζονται σκληρά, σε απάνθρωπες συνθήκες, για να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες μας.

Καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Κακαγιάννης Αντώνης                                                           Δάλλη Μαρία

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου,                             Αναπληρώτρια Αιρετή ΠΥΣΠΕ Σάμου,

6940556436-6944271826 - 22730.61231,             6974476651 - 22730.2940,

antoniskak18@gmail.com                                             dalllimar@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: