Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Οι ακρωτηριασμοί κοστίζουν λιγότερο από την πρόληψη !

Τις εφιαλτικές συνέπειες της πολιτικής που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα αποκαλύπτει επιστολή της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Το να χάσουν το πόδι τους συμφέρει περισσότερο απ' ό,τι η λήψη μέτρων πρόληψης! Αυτό ξεκαθαρίζει ορθά - κοφτά η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, όπως προκύπτει από επιστολή που έστειλε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. 

Τα εφιαλτικά αδιέξοδα που γεννούν για τα λαϊκά στρώματα όσοι είναι ενάντια στην εξασφάλιση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλο το λαό αποτυπώνονται στο ανατριχιαστικό σκεπτικό με το οποίο το τμήμα παροχών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ενημερώνει πως δε γίνεται να καλύπτει το κόστος των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη: «Η Εκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, εφόσον μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση τους δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το Ιδρυμα»!

Ετσι απλά και καθαρά. Το περιεχόμενο της επιστολής είναι πραγματικά αποστομωτικό. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη, αφού αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής, που νόμιμα, επίσημα και σχεδιασμένα έχει παραδώσει το Φάρμακο και την Υγεία στα μονοπώλια, βάζοντας την αρτιμέλεια και την υγεία του κοσμάκη στη ζυγαριά του κόστους. Δηλαδή, όποιος δεν έχει, αρρωσταίνει ή πεθαίνει...
Και τα λένε όλ' αυτά όταν βεβαιωμένα η πρόληψη σώζει ζωές. Είναι χαρακτηριστικό πως τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη αποτελούν βασικό και αναγκαίο μέτρο πρόληψης των ακρωτηριασμών στα άτομα με διαβήτη, με πόδια υψηλού κινδύνου για ακρωτηριασμό.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι ακρωτηριασμοί ποδιών μπορούν να μειωθούν έως και 85% με προληπτικά μέτρα, όπως η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, η χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων και η εκπαίδευση του ασθενή. Στο κενό έχουν πέσει και οι προσπάθειες των διαβητικών για την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού στα νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας που θα μπορούσαν να μειώσουν κατακόρυφα τους χιλιάδες ακρωτηριασμούς των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, που ειδικά στην επαρχία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οδηγούνται σε ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο ποδιών περίπου 2.500-3.500 άνθρωποι το χρόνο.

Κι ενώ καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας τραγικές ιστορίες ανθρώπων που τσακίζονται από την εμπορευματοποίηση της Υγείας, η κυβέρνηση φροντίζει να φιλοτεχνεί το προφίλ των επιχειρηματιών του κλάδου. Ετσι, σε χτεσινή συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash» από τη Γαλλία όπου βρίσκεται συμμετέχοντας σε συνάντηση των χωρών του ΟΟΣΑ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Βγενόπουλος πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασε μια μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα στα Τίρανα. Ο κ. Αποστολόπουλος έχει αντίστοιχες επενδύσεις στη Ρουμανία. Μπορείς να μη στηρίξεις αυτούς τους ανθρώπους που έξω από τα σύνορα της χώρας σου κάνουν επενδυτικές προσπάθειες τώρα που η χώρα έχει προβλήματα;». Και συμπλήρωσε: «Μπορεί να δεις εχθρικά αυτούς τους ανθρώπους;», «...12,5 δισ. δίνουμε ως Ελλάδα σε ιδιωτικές μονάδες υγείας. 12,5 δισ.! Είναι τεράστιο το ποσό. Είναι 5% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος. Τι θα πεις, ότι αυτούς δεν τους θεωρώ εντός του συστήματος και τους εχθρεύομαι; Δεν είναι λύση αυτή».

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία που θα λειτουργούν σε λυόμενες κατασκευές στα προαύλια των νοσοκομείων και θα χορηγούν υποκατάστατα σε χρήστες ουσιών, ξεκαθαρίζοντας και έτσι πως στοχοπροσηλωμένα η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα διαχείρισης και διαιώνισης της τοξικοεξάρτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: