Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Σε απεργίες δάσκαλοι και καθηγητές το Νοέμβριο

Σε θέση μάχης βρίσκονται πλέον οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι οποίοι ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 15 Δεκεμβρίου.

Οι έλληνες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι από τους πιο κακοπληρωμένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό κατέθεσαν με στοιχεία κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τα μέλη του δ.σ. της ΔΟΕ. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας διεκδικεί κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ για κάθε νεοδιοριζόμενο. Σύμφωνα με σχετικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το δ.σ. της Ομοσπονδίας, οι έλληνες δάσκαλοι είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι σε όλη την Ευρώπη. Ένας δάσκαλος με 35 χρόνια υπηρεσίας, παντρεμένος και με δύο παιδιά, λαμβάνει τον μισθό των 1.700 ευρώ, ενώ ο άγαμος με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας παίρνει 1.604 ευρώ. Ο πρωτοδιόριστος παίρνει 1.008 ευρώ εάν είναι άγαμος και όταν είναι παντρεμένος και με δύο παιδιά λαμβάνει τον μισθό των 1.058 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΟΛΜΕ συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ ξεκινούν ήδη γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Τα αιτήματα των καθηγητών συνοψίζονται σε τέσσερις ενότητες: Οι εκπαιδευτικοί ζητούν 1.400 ευρώ καθαρά μισθό για κάθε πρωτοδιοριζόμενο και αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Παράλληλα ζητούν να καταργηθεί άμεσα ο θεσμός του ωρομίσθιου και του αναπληρωτή μερικού ωραρίου, όπως και το καθηκοντολόγιο και η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Η ΟΛΜΕ εμμένει στην άποψή της για τη θεσμοθέτηση του ανώτατου ορίου μαθητών σε 20 και 25 στις κατευθύνσεις και την ΤΕΕ και για την αναλογία ένας καθηγητής ανά δέκα μαθητές στα εργαστήρια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 28/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: