Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Δικάζεται ξανά η δασκάλα Ελισάβετ Παπαδοπούλου

Επειδή αποκάλυψε τις αυθαιρεσίες της διοίκησης επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου - Λοβέρδου. 

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου ορίστηκε η εκδίκαση της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της δασκάλας Παπαδοπούλου Ελισάβετ, έπειτα από την ένστασή της στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Θυμίζουμε ότι όλα άρχισαν όταν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας το 2013, άσκησε δίωξη σε βάρος της με βάση τον τότε πειθαρχικό κώδικα, για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας»! Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος και το συνδικαλιστικό κίνημα με αποφάσεις δεκάδων σωματείων και Ομοσπονδιών, εκατοντάδες υπογραφές, καθώς και συνδικαλιστικών παρατάξεων και πολιτικών κομμάτων, στήριξε την δασκάλα καταγγέλλοντας ότι διώκεται γιατί υπερασπίστηκε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, αποκάλυψε τις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από την τότε διοίκηση, καθώς και την άθλια πραγματικότητα των σχολικών μονάδων και της λειτουργίας τους (κενά, κ.λπ.).

Η δίωξη αυτή προστέθηκε στη βιομηχανία διώξεων που είχε στηθεί τότε ενάντια σε κάθε εκπαιδευτικό που τόλμησε να αντιδράσει στις επιλογές του υπουργείου Παιδείας και της κυβερνητικής πολιτικής την περίοδο που υπουργοί Παιδείας ήταν ο Κ. Αρβανιτόπουλος και ο  Α. Λοβέρδος. Ουσιαστικά με τη δίωξη τής Ελ. Παπαδοπούλου βαπτίστηκε παράπτωμα η ίδια η συνδικαλιστική δράση.

Υπενθυμίζουμε σε όσους δε γνωρίζουν την υπόθεση, ότι η δασκάλα Παπαδοπούλου Ελισάβετ τιμωρήθηκε με πρόστιμο στέρησης 6 μηνιαίων αποδοχών (7.500 ευρώ) για ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας και τέθηκε και σε αναδρομική αργία (στέρηση 3.700 ευρώ από τις μηνιαίες αποδοχές της).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κώστας Σωτηρίου» σημειώνει ότι η πολιτική απόφαση καταδίκης της δασκάλας ήταν προαποφασισμένη, καθώς ήταν πράξη αντεκδίκησης για τη συνδικαλιστική της δράση και τα εμπόδια που όρθωνε στην επιβολή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, η επίθεση στο πρόσωπό της είναι επίθεση σε όλο το εκπαιδευτικό κίνημα, αλλά και πράξη τρομοκράτησης όλων των εκπαιδευτικών προκειμένου να πετύχουν την υποταγή των εκπαιδευτικών".

Να σημειώσουμε ότι το πειθαρχικό συμβούλιο αποτελείται από 5 μέλη εκ των οποίων μία εκπρόσωπος, οριζόμενη από το Υπουργείο Παιδείας της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επομένως, η επίσημη θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα, εκφράζεται δια της εκπροσώπου του.

Να θυμίσουμε επίσης, τις επίσημες ανακοινώσεις το 2013 και 2014 που είχε εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν ακόμα αντιπολίτευση για τη δίωξη της συνδικαλίστριας Ελισάβετ Παπαδοπούλου:

Α. Με ερώτησή τους στη βουλή, στις 13/2/2014, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν σαφή θέση αναφερόμενοι σε συνδικαλιστική δίωξη και ρωτώντας τον τότε Υπουργό Αρβανιτόπουλο, «Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, ώστε να σταματήσει η δίωξη λόγω συνδικαλιστικής δράσης της εκπαιδευτικού Ελισάβετ Παπαδοπούλου»;

Β. Με δύο ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις 20/7 και στις 25/8 του 2014 καλούν την τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να παύσει τη δίωξη γιατί είναι συνδικαλιστική, καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων κ.λπ.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Αριστοτέλης» Ντίνα Ρέππα, επισημαίνει ότι «τίθεται λοιπόν, ευθέως το ερώτημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και της κυβέρνησης, με ποια θέση σχετικά με την ουσία της υπόθεσης έχει ορίσει να συμμετέχει η εκπρόσωπός του στο β' βάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο;». Η κ. Ρέππα, από τη θέση της ως Πρόεδρος εκπαιδευτικού σωματείου σημειώνει ότι «το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο συμμετέχει στο πειθαρχικό συμβούλιο με εκπρόσωπό του, οφείλει να ψηφίσει την αθώωση της εκπαιδευτικού και συνδικαλίστριας. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχει εξολοκλήρου την ευθύνη για την πολιτική και  συνδικαλιστική δίωξη της με στόχο να σιωπήσει και να υποταχθεί, για την οποία βαρύνονται και οι προκάτοχοι υπουργοί Λοβέρδος και Αρβανιτόπουλος».

Παράλληλα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) δηλώνει για μια ακόμη φορά «αμέριστη συμπαράσταση στην Ελ. Παπαδοπούλου» και τονίζει ότι «δε θα επιτρέψουμε να ποινικοποιούνται και να περιστέλλονται τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και η συνδικαλιστική τους δράση» και καλεί «το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο συμμετέχει στο πειθαρχικό συμβούλιο με εκπρόσωπό του, να ψηφίσει την αθώωση της Ελισάβετ Παπαδοπούλου».

Η ΔΟΕ καλεί σε μαζική συγκέντρωση την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσής της (29/3/2017) και ώρα 9 π.μ. στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (Σπινθάρου και Φιλοξένου 2, Λ. Βουλιαγμένης)  και κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας από 8 π.μ. – 11 π.μ. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: