Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Πότε και πώς θα καταβληθούν τα εφάπαξ του Δημοσίου

Mειωμένα έως και 22% θα είναι τα πρώτα εφάπαξ που θα καταβληθούν το 2017, τα οποία πρέπει να δοθούν μέσα σε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν τον κίνδυνο να μην απορροφηθούν έγκαιρα τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα και να χρειαστεί να επιστραφούν τα χρήματα,αφού οι δαιδαλώδεις διαδικασίες ενοποίησης όλων των ταμείων πρόνοιας στο ΕΤΕΑΕΑΠ –το δεύτερο υπερταμείο μετά τον ΕΦΚΑ -έχουν πάει πίσω την καταβολή των εφάπαξ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο πρώην Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων όπου εκκρεμούν 25.000 εφάπαξ, εκ των οποίων 18.000 εφάπαξ πρέπει να δοθούν εντός του έτους.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα έπρεπε το ταμείο να εκταμιεύσει από τον Φεβρουάριο έως και τον Αύγουστο 50 εκατομμύρια το μήνα, προκειμένου να καταβάλλονται αντίστοιχα περίπου 2.200 εφάπαξ.

Οι πληροφορίες των «Ειδήσεων» αναφέρουν ότι γίνεται αγώνας δρόμου για ν΄απορροφηθούν έως το τέλος του μήνα 30 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περίπου 1.300 εφάπαξ. Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν στο κονδύλι του Μαρτίου, το οποίο θα ανέλθει συνολικά στα 70 εκατ. ευρώ με στόχο να καλυφθεί το κενό του Φεβρουαρίου.

Στελέχη του ταμείου κρίνουν το στόχο φιλόδοξο και πιστεύουν ότι η καταβολή των εφάπαξ βρίσκεται στον αέρα.

Σε πρώτη φάση θα καταβληθούν εφάπαξ για συνταξιοδοτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί τους τελευταίους μήνες του 2014 και αρχές του 2015 ενώ βαρύς θα είναι ο πέλεκυς των μειώσεων.

Συγκεκριμένα, ενώ το μέσο εφάπαξ ήταν 40.016 ευρώ το 2009, τον Αύγουστο του 2013 μειώθηκε στις 26.112 και όσοι αποχώρησαν στο τέλος του έτους με 20 έως 35 χρόνια θα εισπράξουν κατά μέσο όρο 20.870 ευρώ. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια το μέσο ποσό θα πέσει πιο κάτω και διαμορφωθεί μεσοσταθμικά στα 19.600 ευρώ.

Με το νόμο Κατρούγκαλου διατηρείται η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών μόνο για τα έτη εισφορών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του 2013. Για το χρόνο ασφάλισης όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά η σχέση αυτή καταργήθηκε και οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν ένα τμήμα εφάπαξ για τα έτη έως το 2013 ενώ για το χρόνο ασφάλισης από την αρχή του 2014 και εφεξής θα τους επιστρέφονται οι εισφορές που πλήρωσαν αντί για εφάπαξ.

Η επιστροφή αυτή, δε, θα είναι άτοκη και με ρήτρα επάρκειας των ετήσιων αποθεματικών, που σημαίνει ότι θα πληρώνονται τόσα εφάπαξ όσα αντέχουν να δίνουν τα Ταμεία με βάση τις εισφορές που συγκεντρώνουν από τους ασφαλισμένους. Ειδικοί εκτιμούν πως για κάθε πλήρες έτος μετά την 1/1/2014 το εφάπαξ θα απομειώνεται κατά 0,7% – 0,9% επιπλέον για τα ίδια έτη ασφάλισης.

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι ήταν Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 με 25ετία ή 30ετία.Τις μικρότερες απώλειες θα μετρήσουν οι πτυχιούχοι (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – ΑΕΙ) που συνταξιοδοτούνται με 35ετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: