Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Πιο κοντά η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο




Σε άμεση προώθηση της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο προχωρεί η κυβέρνηση, με το σχετικό νομοσχέδιο να έρχεται στη Βουλή μέχρι το Φεβρουάριο.

Όπως μετέδωσε το Mega, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης και Λοβέρδος έχουν στενή επαφή με τους κοινοτικούς αξιωματούχους ώστε να καταρτίσουν το σχέδιο από κοινού έως το τέλος του μήνα, ώστε να είναι συμβατό με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι όποιες αποφάσεις αφρούν σε 140.000 γυναίκες υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν μετά το 1987, καθώς το 2012 ή το αργότερο το 2013, που θα ξεκινήσει η επιχείρηση εξίσωσης, δεν θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα προβλέπεται περίοδος χάριτος το πολύ τρία χρόνια.

Έτσι, οι γυναίκες που θα έβγαιναν στη σύνταξη το 2013 θα υποχρεωθούν να παραμείνουν 5 χρόνια επιπλέον στην υπηρεσία τους, όσες έβγαιναν το 2014 θα επιβαρυνθούν με 6 χρόνια και ούτω καθεξής, έως ότου επιτευχθεί η εξίσωση με τους άντρες συναδέλφους τους.

Με την εξίσωση των ορίων, οι γυναίκες υπάλληλοι θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη, ενώ οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεότερες ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων, που στο εξής θα αποχωρούν στα 65, αντί για τα 55.

ΝΕΑ 4-1-10

Δεν υπάρχουν σχόλια: