Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΙΔΕΙΑ: Λήγει η περίοδος χάριτος της Άννας



Τελειώνει μετά τα Χριστούγεννα, όπως υποστηρίζουν μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, η περίοδος χάριτος της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου. Με το νέο χρόνο ελπίζουν ότι θα σταματήσουν από πλευράς της οι μόνιμες διαβουλεύσεις και τα ωραία λόγια, ώστε να αρχίσουν τα έργα.

Με πολύ αργές διαδικασίες κινούνται όλα στο υπουργείο Παιδείας. Οι καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις των γραμματέων αλλά και οι μη ξεκάθαρες μέχρι τώρα αρμοδιότητες των υφυπουργών προκαλούν πολλές δυσλειτουργίες, με κυριότερη τη μη δυνατότητα επίλυσης των τρεχόντων προβλημάτων.

Από την άλλη η νέα ηγεσία του ΥΠΕΠ-Θ το τελευταίο δίμηνο έχει επιδοθεί σε κυνήγι εξοικονόμησης χρημάτων, το οποίο ορισμένες φορές φτάνει σε σημείο εμμονής, ενώ δεν κατάφερε να βρει χρόνο για άλλα ζητήματα, ζωτικά για το χώρο της εκπαίδευσης, και να προχωρήσει σε τομές.

Υπουργός και υφυπουργοί καταπιάστηκαν από την πρώτη στιγμή με το θέμα των προσλήψεων, των μεταθέσεων και των αποσπάσεων, στοχοποιώντας ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς, αυτούς δηλαδή που σε άλλες περιπτώσεις θα ήθελαν δίπλα τους. «Νομίζω ότι κατανοούμε όλοι ότι, αν δεν μείνει ο εκπαιδευτικός στην τάξη, αν δεν γεμίσουν τα σχολεία, όπως πρέπει, δεν μπορεί καμία μεταρρύθμιση να αλλάξει», απαντά η κ. Διαμαντοπούλου στους επικριτές της.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 5%;

Η αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία ήταν χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το είχε υποσχεθεί και το έπραξε, χωρίς όμως να φτάσει στο επιθυμητό 5% του ΑΕΠ. Οι φετινές δαπάνες για την παιδεία αγγίζουν το 3,49% του ΑΕΠ, ενώ πέρυσι διατέθηκε το 3,20%. «Φαίνεται οι δαπάνες να έχουν αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, ωστόσο το νούμερο είναι πλασματικό. Μεγάλο ποσό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων μεταφέρθηκε από την προηγούμενη στη νέα χρονιά, ενώ ένα κονδύλι αφορά και τις νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν στο ΥΠΕΠ-Θ. Το ζήτημα είναι ότι παραμένουμε τελευταίοι στην Ευρώπη», σχολίασε το μέλος του δ.σ. της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης.

Παρά την ηλεκτρονική διαβούλευση που έχει αρχίσει το ΥΠΕΠ-Θ για το σύστημα των προσλήψεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων -το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Μάρτη- οι διδάσκοντες δεν φαίνονται και πολύ θετικοί να προσέλθουν στο διάλογο. Κυρίως επειδή δεν πιστεύουν ότι οι προτάσεις του υπουργείου μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση, καθώς, όπως αναφέρουν, στο θέμα των διορισμών δεν λαμβάνονται υπόψη η παρούσα κατάσταση με τους πάνω από 30.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους που βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας, αλλά και η εμπειρία από την εφαρμογή των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά οι εργασιακές σχέσεις και οι υπηρεσιακές μεταβολές. Επιμένουν οι διορισμοί να γίνονται κατά 60% από το ΑΣΕΠ και κατά 40% από τον ενιαίο πίνακα, γι’ αυτό και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ θα συνεδριάσουν μέσα στο μήνα, για να πάρουν τις αποφάσεις τους, ενώ δεν αποκλείεται να συγκαλέσουν και κοινή σύσκεψη για αγωνιστική συμπόρευσή τους.

Πιο θετικά άκουσαν οι εκπαιδευτικοί τις ανακοινώσεις της υφυπουργού Ε. Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τις προσλήψεις στα ειδικά σχολεία και την κατάργηση των πολυδάπανων σεμιναρίων των 400 ωρών. Βέβαια ούτε εδώ υπάρχει κάτι επίσημο.

Εν τω μεταξύ άσχημες εντυπώσεις προκάλεσε -εν μέσω οικονομικής κρίσης- η απόφαση του ΥΠΕΠ-Θ να δώσει 96.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία, για να κωδικοποιήσει τις προτάσεις για το νέο σύστημα προσλήψεων στη δημόσια εκπαίδευση.

Λύση περιμένει και το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, για το οποίο τα σκάνδαλα απασχόλησαν πολύ τόσο την ελληνική κοινή γνώμη όσο και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μάλιστα τα παλιά «αμαρτωλά» χρέη των μεταφορών ακολουθούν και σήμερα το ΥΠΕΠ-Θ, αφού, όπως δήλωσε ο κ. Πανάρετος, «ο προϋπολογισμός προβλέπει 280 εκατομμύρια ευρώ για μεταφορές μαθητών. Από αυτά τα 190 είναι μέσω νομαρχιών και 90 μέσω του υπουργείου Παιδείας για χρέη τα οποία δεν έχουν εξοφληθεί». Κουβέντα δεν έχει ειπωθεί και για το μεγάλο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, τη σχολική στέγη, τα κονδύλια για την εξάλειψη του φαινομένου και την αγορά οικοπέδων.

Στον πάγο οι αλλαγές στα σχολεία

Άλλο ένα μεγάλο θέμα, που αναμένεται με αγωνία από τον εκπαιδευτικό κόσμο, είναι οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατάργηση ή μη της βάσης του 10. Για το τελευταίο υπήρξε αρχικά εξαγγελία της υπουργού για κατάργησή της, ακολούθησε μία διαφωνία με τον υφυπουργό Ι. Πανάρετο και στη συνέχεια η υπόθεση πάγωσε.

Στον… πάγο βρίσκονται και οι προτάσεις της επιτροπής Μπαμπινιώτη για τις αλλαγές στο λύκειο και το εξεταστικό. Σύμφωνα με δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου το σχέδιο για τις αλλαγές στο σύνολο του σχολείου (αναλυτικά προγράμματα, διοικητική αυτοτέλεια, αξιολόγηση, επιμόρφωση) θα παρουσιαστεί στα τέλη Ιανουαρίου. Τότε θα ανακοινωθούν και οι σκέψεις της κυβέρνησης για την είσοδο των νέων τεχνολογιών στα σχολεία.

Φιλομήλα Δημολαΐδου
Μακεδονια 4-1-10

Δεν υπάρχουν σχόλια: