Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Απαγωγές μεταναστών από τη FRONTEX



Στοιχεία και απαντήσεις για την τύχη των 85 προσφύγων που παρέλαβε η FRONTEX από το κέντρο κράτησης της Σάμου στις 12/12 ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Γιάννης Γκιόκας και Βέρα Νικολαΐδου, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σ' αυτή σημειώνουν:

«Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 10 π.μ. άνδρες της FRONTEX από το κλιμάκιο που εδρεύει στη Σάμο παρέλαβαν από το κέντρο κράτησης της πόλης της Σάμου 85 πρόσφυγες Αφγανούς και άλλων αραβικών χωρών. Με κλούβες της Αστυνομίας και ισχυρή αστυνομική δύναμη, τους μετέφεραν στο αεροδρόμιο του νησιού απ' όπου τους παρέλαβε ναυλωμένο αεροπλάνο της SKYWINGS (Μπόινγκ 757) με προορισμό την Αθήνα.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η FRONTEX εμπλεκόταν στον έλεγχο των συνόρων και στην παρεμπόδιση της εισόδου μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα άνδρες της FRONTEX μπαίνουν στο κέντρο κράτησης με τον διερμηνέα που διαθέτει το κλιμάκιό τους (να σημειωθεί ότι το Κέντρο Κράτησης δεν διαθέτει διερμηνεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των προσφύγων) και προβαίνει σε έλεγχο (ανάκριση) προκειμένου να διαπιστώσει αν λένε αλήθεια για τη χώρα προέλευσής τους κλπ.

Το περιστατικό αυτό έχει προφανώς σχέση με το σχέδιο απέλασης των προσφύγων στις χώρες από τις οποίες προέρχονται ή χρησιμοποίησαν σαν πέρασμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τη ζωή τους. Το πλέον ανησυχητικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αυτή η πτήση (και πόσες άλλες που δεν έπεσαν στην αντίληψή μας) έγινε εν κρυπτώ και δεν επιβεβαιώνεται (το αντίθετο μάλιστα) ούτε από τις υπηρεσίες του αεροδρομίου.

Προκύπτει επομένως μείζον θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών συνθηκών και στοιχειώδους νομιμότητας».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:
• Τι απέγιναν οι 85 πρόσφυγες που απήχθησαν από τη FRONTEX;
• Εχει εκχωρήσει η κυβέρνηση σε ξένα αστυνομοστρατιωτικά σώματα να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας;
• Πώς και πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει στελέχωση και χρηματοδότηση των Κέντρων Κράτησης, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο, στη φιλοξενία και την ανθρώπινη αντιμετώπισή τους;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: