Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

"Το δίδαγμα της Αϊτής"



Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την Αϊτή στις αρχές του Γενάρη 2010, ο Φιντέλ Κάστρο γράφει για την κατάσταση στη μακρινή μας -γεωγραφικά- χώρα αλλά αρκετά κοντινή στα διδάγματα που έχει να στείλει και στην άγνωστη προϊστορία της με τη χώρα μας...
"Το πιο παράξενο σε αυτή την ιστορία είναι ότι κανένας δεν λέει μια λέξη για να θυμίσει ότι η Αϊτή είναι η πρώτη χώρα στην οποία 400 χιλιάδες Αφρικανοί σκλάβοι τους οποίους χρησιμοποιούσαν οι Ευρωπαίοι, εξεγέρθηκαν εναντίον 30 χιλιάδων λευκών που ήταν οι “κύριοι” τους στις φυτείες ζάχαρης και καφέ, οδηγώντας στην πρώτη μεγάλη κοινωνική επανάσταση της αμερικανικής ηπείρου. Σελίδες ανυπέρβλητης δόξας γράφτηκαν εκεί. Ο πιο σημαντικό στρατηγός του Ναπολέοντα νικήθηκε.


Η Αϊτή είναι καθαρό προϊόν της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού, για περισσότερο από έναν αιώνα εκμετάλλευσης των κατοίκων της στις πιο σκληρές εργασίες, των στρατιωτικών παρεμβάσεων και της αφαίρεσης του πλούτου της.


Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία υποφέρουν από παρόμοιες ελλείψεις αν και ίσως όχι όλες στο μέγεθος που ισχύει για την Αϊτή.


Καταστάσεις σαν αυτής της χώρας δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε κανένα μέρος της γης, όπου αφθονούν δεκάδες χιλιάδες από πόλεις και πληθυσμοί σε παρόμοιες συνθήκες και ορισμένες φορές και χειρότερες, συνεπεία μιας άδικης πολιτικής και οικονομικής τάξης που υπάρχει διεθνώς. Ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν απειλείται μόνο από φυσικές καταστροφές σαν αυτην της Αϊτής, που είναι μια σκιά για αυτό που μπορεί να συμβεί στον πλανήτη με την κλιματική αλλαγή, που πραγματικά αποτέλεσε αντικείμενο κοροϊδίας και εξαπάτησης στην Κοπεγχάγη..."

(Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στα ελληνικά):


Ανεξάρτητη Επικοινωνία: Αξίζει να σημειωθεί ότι η μικρή και φτωχή αυτή χώρα ΕΙΝΑΙ η πρώτη χώρα πού αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διά του Προέδρου της Μπουαγιέ. Μόλις είχε τελειώσει τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών, όταν, κατεστραμμένη οικονομικά, έστειλε στο Παρίσι στον ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΚΟΡΑΗ 25 τόνους καφέ, να εκποιηθούν για να αγορασθούν όπλα γιά το δικό μας αγώνα. Επίσης έστειλε 100 εθελοντές μαύρους στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελληνων οι οποίοι δεν έφθασαν ποτέ... φημολογείται ότι τους μακέλεψαν οι Γάλλοι.
1 Ιανουαρίου 2010:  Εθνική Εορτή της ΑΪΤΗΣ, αυτής της φίλης χώρας που απέδειξε ότι η μεγαλοσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα αλλά με της καρδιάς το πύρωμα καί με το ΑΙΜΑ. (εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου στο λήμμα "Αϊτή" και στο βιβλίο του Λάζου "Ελληνες στα απελευθερωτικά κινήματα") 


Δεν υπάρχουν σχόλια: