Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Μόνο οι απαραίτητες μεταθέσεις, προσλήψεις, αποσπάσεις φέτος



Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στην προχθεσινή σύσκεψη των προϊσταμένων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς) ήταν σαφής σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις, αποσπάσεις κλπ. αφού φέτος «θα γίνουν μόνο οι απαραίτητες» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Εξέλιξη που πρακτικά σημαίνει μείωση των θέσεων απασχόλησης ανατρέποντας τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών που θεωρούν δεδομένη την πρόσληψή τους ως αναπληρωτές ή έστω και ως ωρομίσθιοι.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική εξέλιξη που αναμένεται να δημιουργήσει νέο τοπίο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην εκπαίδευση καθώς το υπ. Παιδείας έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού, που αφορά στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για το σύστημα επιλογής του εκπαιδευτικού δυναμικού, το οποίο θα περιλαμβάνει πρόταση σεναρίων για πλαίσιο διορισμών, μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών και επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.

Ανεξάρτητη Επικοινωνία: Η νέα Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνα Πράντζου, σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ της Λάρισας τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ψηφισθεί ο σχετικός νόμος με βάση τον οποίο θα ορίζονται οι νέες διαδικασίες επιλογής στελεχών.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, εφόσον ο νόμος ψηφισθεί πριν το Πάσχα τότε το πιθανότερο είναι η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με νέους προϊσταμένους Διευθύνσεων και Γραφείων Εκπαίδευσης.


Στον εκπαιδευτικό κόσμο αποτελεί «κοινό μυστικό» πως οι ακολουθούμενες πολιτικές (σ.σ.πολιτικές κομματικών και παραταξιακών συμφερόντων) των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας επί δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε μια «αδιέξοδη» κατάσταση. Είτε με τη διόγκωση του αριθμού των αναπληρωτών, είτε με τις υπερβολικές μεταθέσεις - αποσπάσεις κ.λπ. ακόμη και με τους διορισμούς (σ.σ. ως προς την τοποθέτηση) τριτέκνων. Φαινόμενα που ακόμη και οι συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών καταγγέλλουν αλλά το ερώτημα είναι πώς η νέα ηγεσία του υπ. Παιδείας θα καταφέρει να ομαλοποιήσει το όλο σύστημα καθώς από την πολυετή ισχύ του οποίου, έχουν πλέον «θεμελιωθεί» δικαιώματα και έχουν διαμορφωθεί αντιλήψεις...

ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ


Οι ωρομίσθιοι της ΠΔΣ ήταν οι πρώτοι που πλήρωσαν το τρέχον σχολικό έτος τα «σπασμένα» αυτών των κωμικοτραγικών καταστάσεων στη διαχείριση του προσωπικού ενώ σειρά φαίνεται να έχουν οι αναπληρωτές, που με κάθε υπουργική απόφαση σχετικά με το καθεστώς απασχόλησής τους, αποτελούν τον άγνωστο «Χ» στην εξίσωση των διορισμών. Ήδη η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών (ΠΕΑ) έχει αντιδράσει στις αρχικές εξαγγελίες της κ. Διαμαντοπούλου για αλλαγή του σημερινού συστήματο (75% - 25%) των διορισμών, λέγοντας ότι «οι νέες εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, περί αλλαγής στον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών, έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι βλέπουν τους κόπους τους, ετών ολόκληρων, να διαγράφονται εν μία νυκτί».


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Να σημειωθεί τέλος ότι οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας θα λάβουν τη μορφή εγκυκλίου, που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ενώ οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, να αναφέρουν εγγράφως τα κενά και πλεονάσματα εκπαιδευτικών.


Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Πληροφορίες από: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 17/1/2010-20/1/10
pekp.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: