Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Συνεδριάσεις ΠΥΣΠΕ: 11 Μαρτίου & 18 Φεβρουαρίου 2015 - Υπερωρίες Εκπαιδευτικών - Σεμινάρια ΠΕΚ για τους εκπαιδευτικούς της Παράλληλης Στήριξης

clip_image001[11]Στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ στις 11 Μαρτίου2015, εξετάστηκαν τα εξής θέματα:

1. Τοποθέτηση αναπληρωτή εκπαιδευτικού ΠΕ-70/Δασκάλων

2. Άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σε εκπαιδευτικό ΠΕ-70/Δασκάλων

3. Επανατοποθέτηση εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ-11/Φυσικής Αγωγής στη Β’ Σάμου

Στο πρώτο θέμα τοποθετήθηκε ομόφωνα ο εκπαιδευτικός, ΠΕ-70/Δασκάλων, Εμμανουηλίδης Απόστολος στο 1ο Δ.Σ. Σάμου, λόγω άδειας κύησης εκπαιδευτικού.

Στο δεύτερο θέμα, αποφασίστηκε ομόφωνα η άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή σε εκπαιδευτικό ΠΕ-70/Δασκάλων και στο τρίτο θέμα, επανατοποθετήθηκε ο εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ-11/Φυσικής Αγωγής, Τριανταφυλλίδης Πέτρος στο 1ο Δ.Σ. Ραχών για 7 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σχολείο δεν υπάρχει εκπαιδευτικός φ.α. από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Στο ερώτημά μου αν έχει ζητηθεί το κενό από το Υπουργείο για το Δ.Σ. Ραχών, απάντησε θετικά. Αν διατεθεί εκπαιδευτικός, τότε θα καλύψει και το Δ.Σ. Ευδήλου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπερωρίες Εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με το ν. 1566/85 άρθρο 14 παρ. 16: «Σε περίπτωση που οι προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας για κάθε μάθημα δεν καλύπτονται με το υποχρεωτικό ωράριο των διδασκόντων και οι απομένουσες δεν δικαιολογούν θέση εκπαιδευτικού ή αν δικαιολογούν, μέχρι να προσληφθεί προσωρινός αναπληρωτής και εφόσον δεν υπάρχει προσφορά προαιρετικής υπερωριακής διδασκαλίας, ο σύλλογος των διδασκόντων αναθέτει την κάλυψη των ωρών αυτών σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου.

Για την κάλυψη των ωρών του προγράμματος μπορεί να ανατεθεί προαιρετική υπερωριακή διδασκαλία μέχρι πέντε ώρες την εβδομάδα με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και σε εκπαιδευτικούς άλλου σχολείου με απόφαση του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου….».

Από την ανωτέρω διατύπωση καθίσταται προφανές, ότι υπερωριακή διδακτική απασχόληση επιτρέπεται μόνο με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ή του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου και μόνο σε ρητά καθοριζόμενες περιπτώσεις, ήτοι

(α) εάν δεν καλύπτονται οι προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας από το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών και οι εναπομείνασες δεν δικαιολογούν θέση εκπαιδευτικού και

(β) εάν δικαιολογούν θέση εκπαιδευτικού, μέχρι την πρόσληψη αναπληρωτή.

Σε καμία άλλη περίπτωση δεν νοείται υπέρβαση των ωρών διδακτικής απασχόλησης.

Διαβάστε την γνωμοδότηση της νομικού συμβούλου της ΔΟΕ στο:

clip_image002Διευκρινήσεις σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών  

Να τονίσουμε όμως ότι καλό είναι να μην ανατίθενται από το Σύλλογο Διδασκόντων ώρες υπερωριακής διδασκαλίας σε εκπαιδευτικούς, επειδή με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να μη διορίσει τελικά εκπαιδευτικούς για να καλύψει τα κενά.

Σεμινάρια ΠΕΚ για τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης

Το ΠΕΚ Μυτιλήνης, με έγγραφό του, ζητά από τους εκπαιδευτικούς της Παράλληλης στήριξης να επιμορφωθούν το Σάββατο 28 Μαρτίου, Κυριακή 29 Μαρτίου, Σάββατο 25 Απριλίου, Κυριακή 26 Απριλίου στη Σάμο από τη σχολική Σύμβουλο 1ης Περιφέρειας Σάμου στο 1ο Δ.Σ. Σάμου.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικού συμβούλου της ΔΟΕ η πραγματοποίηση σεμιναρίων ΠΕΚ εκτός εργασιακού ωραρίου και ειδικά Σαββατοκύριακα, που δεν θεωρούνται εκ του νόμου εργάσιμες αλλά εξαιρέσιμες, δεν εντάσσεται εντός των υπηρεσιακών καθηκόντων των εκπαιδευτικών και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική.

Άρα οι συνάδελφοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στα σεμινάρια που πραγματοποιούνται εκτός εργασιακού ωραρίου

Διαφορετικά, αν δεν ορίσουν νέες ημερομηνίες και ώρες πραγματοποίησης των σεμιναρίων εντός του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών, είναι ξεκάθαρο, πως προβαίνουν σε παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών λειτουργώντας παράνομα. Πρέπει άμεσα το Δ.Σ. του Συλλόγου να πάρει θέση για τα σεμινάρια της Παράλληλης στήριξης.

Δείτε τη Γνωμοδότηση Νομικής Συμβούλου :

clip_image002[1]ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΠΕΚ ΕΚΤΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ( 5-3-2015)

clip_image003 Στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ στις 18 Φεβρουαρίου2015, εξετάστηκαν τα εξής θέματα:

1. Τοποθέτηση αναπληρώτριας εκπαιδευτικού ΠΕ-70/Δασκάλων

2. Τροποποίησης διάθεσης εκπαιδευτικού ΠΕ-06/Αγγλικής Γλώσσας

3. Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου ΠΕ-06/Αγγλικής Γλώσσας

4. Τοποθέτηση αναπληρωτή εκπαιδευτικού ΠΕ-32/Θεατρικών Σπουδών (Έκτακτο)

Στο πρώτο θέμα τοποθετήθηκε ομόφωνα η εκπαιδευτικός, ΠΕ-70/Δασκάλων, Ελευθερίου Γεωργία στο 1ο Δ.Σ. Νέου Καρλοβάσου (Παράλληλη στήριξη)

Στο δεύτερο θέμα, αποφασίστηκε ομόφωνα η τροποποίηση της διάθεσης του εκπαιδευτικού ΠΕ-06/Αγγλικής Γλώσσας, Κουτσουμπή Ιωάννη από 5 ώρες σε 7 ώρες στο Δ.Σ. Φούρνων

Στο τρίτο θέμα, απορρίφθηκε ομόφωνα η συνάφεια μεταπτυχιακού τίτλου σε εκπαιδευτικό ΠΕ-06/ Αγγλικής Γλώσσας, επειδή δεν έφερε το Πρόγραμμα Σπουδών, αν και ζητήθηκε από το ΠΥΣΠΕ και στο τέταρτο θέμα τοποθετήθηκε ομόφωνα ο εκπαιδευτικός ΠΕ-32/Θεατρικών Σπουδών Αποστολάτος Κων/νος στο 1ο Δ.Σ. Νέου Καρλοβάσου.

Κακαγιάννης Αντώνης

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

6944271826-2273061970-61231

Μαντζώρος Φώτης

Αναπληρωτής Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

6977395607-2275041346

Διαβάστε περισσότερα στις ανακοινώσεις του αιρετού στο:

http://epikoinonia-samou.blogspot.gr/

1 σχόλιο:

Κακαγιάννης Αντώνης, Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου είπε...

Τελικά η σχολική Σύμβουλος της 1ης Περιφέρειας Σάμου δεν ήταν επιμορφώτρια, σύμφωνα με το πρόγραμμα επιμόρφωσης που μας έστειλε το ΠΕΚ Μυτιλήνης στις 13 Μαρτίου, αλλά συντονίστρια σύμφωνα με δήλωσή της.

Και με την ιδιότητα αυτή, αφού τα σεμινάρια πραγματοποιούνται εκτός εργασιακού ωραρίου (Σαββατοκύριακα) παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.