Τιμήθηκε με το μεγάλο μαθηματικό βραβείο Nevanlinna
Το βραβείο Rolf Nevanlinna κέρδισε για το έργο του ο 37χρονος Έλληνας θεωρητικός επιστήμονας της πληροφορικής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
Το εν λόγω βραβείο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε μία σπουδαία προσωπικότητα κατά τη συνεδρίαση του International Congress of Mathematicians.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, τιμήθηκε για τη συμβολή του στον κόσμο των θετικών επιστημών κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Στην ηλικία των 27 ετών έλυσε το γρίφο του μαθηματικού και νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, που απασχολούσε τους επιστήμονες εξήντα χρόνια, στα 36 του διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο περίφημο ΜΙΤ, και σήμερα διακρίθηκε με το βραβείο Rolf Nevanlinna Prize για το έργο του, που απονέμεται μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια σε μια σπουδαία προσωπικότητα κατά τη συνεδρίαση του International Congress of Mathematicians.
Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Ετών 37, μαθηματική ιδιοφυΐα, ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Και πλέον σταρ στην Ελλάδα. Και σίγουρα όχι για το επιμελώς ατημέλητο μαλλί του.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε με τους Κρητικούς -καθηγητές μέσης εκπαίδευσης- γονείς του. Ο πατέρας του μαθηματικός, η μητέρα του φιλόλογος, του άρεσαν εξίσου και οι δύο επιστήμες, αλλά όταν ανακάλυψε τα πανεπιστημιακά συγγράματα του πατέρα του στη βιβλιοθήκη, φάνηκε ότι ένας νέος, ιδιαίτερος κόσμος ξετυλίχθηκε μπροστά του. Και ναι, κάθε απορία την έλυνε με συζήτηση με τους δικούς του και στη… βιβλιοθήκη, στην οποία ανέτρεχε για τα πάντα.
Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, από όπου αποφοίτησε με βαθμό 9,98!
Ακολούθησαν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ζωή του στην Αμερική. Στη συνέχεια ήρθε στη ζωή του η Microsoft, από όπου παραιτήθηκε για να γίνει, σε ηλικία 27 ετών, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.
Αυτό που τον κατέταξε στα καλύτερα μυαλά του κόσμου και έκανε τους πάντες να παραληρούν μαζί του ήταν το γεγονός ότι αποφάσισε να σταθεί απέναντι στην αήττητη «ισορροπία των παιγνίων», λύνοντας το γρίφο του Νας (John Forbes Nash), την εξίσωση που επί 60 χρόνια προσπαθούσαν να λύσουν όλοι οι μαθηματικοί του κόσμου, χωρίς αποτέλεσμα! Το άλυτο επιστημονικό ερώτημα υπήρχε στη δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών (1994).
Στα πολύπλοκα οικονομικά συστήματα δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει το σημείο ισορροπίας. Ούτε καν κατά προσέγγιση. Εν ολίγοις, αμφισβήτησε την καθολικότητα του περιβόητου «Nash equilibrium», το οποίο για έξι δεκαετίες ήταν το κατεξοχήν εργαλείο πρόβλεψης του αποτελέσματος στρατηγικών συγκρούσεων στα Οικονομικά
Την απάντηση αυτή την έδωσε στη διδακτορική του διατριβή στην οποία μελέτησε το Θεώρημα του Νας. Τίτλος της «Υπολογιστική Πολυπλοκότητα των Ισορροπιών Νας».Η διατριβή του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη εντοπίζει υπολογιστικά εμπόδια στην εφαρμοσιμότητα της ισορροπίας Νας, που υπήρξε το επίκεντρο των οικονομικών μαθηματικών μέχρι σήμερα, και δείχνει την ανάγκη για καινούργιες, πιο ρεαλιστικές έννοιες ισορροπίας.
Για τη δουλειά του αυτή έχει τιμηθεί και από τη Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων, με το βραβείο Πληροφορικής και Θεωρίας Παιγνίων.
Έχει τιμηθεί επίσης με πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις, όπως το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από τη διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM, την ερευνητική υποτροφία της Microsoft και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού.
Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για την τελευταία, την Τεχνητή Νοημοσύνη δηλαδή, τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.
Η θεωρία των παιγνίων και η Ελλάδα
Ο άνθρωπος που κατεξοχήν ασχολήθηκε με τη θεωρία των παιγνίων δεν θα μπορούσε να μην έχει και ένα σχόλιο για τον Γιάνη Βαρουφάκη που την είχε κάνει σημαία του! «Φαίνεται πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης, θιασώτης της θεωρίας των παιγνίων, δεν ήταν ενήμερος για την ανακάλυψή σας», ρωτήθηκε από την Athens Voice, για να απαντήσει πως «Ήταν δεν ήταν θιασώτης της θεωρίας των παιγνίων το παιχνίδι δεν παίχτηκε σωστά, με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα».
«Με την επίλυση του γρίφου του Nash αποδείξατε πως το μοντέλο σκέψης είναι πολύ ιδεαλιστικό και μακριά από την πραγματικότητα. Είναι σαν να περιγράφετε την ελληνική κατάσταση. Ιδεοληπτική ρητορική vs οικονομική πραγματικότητα», ρωτήθηκε ξανά, για να απαντήσει: «Δεν νομίζω πως υπάρχει αληθινή σύγκρουση στην Ελλάδα μεταξύ ιδεολογίας και πραγματικότητας. Συχνά η ιδεολογία χρησιμοποιείται με χυδαίο τρόπο προκειμένου να διαιωνίζονται τα κακώς κείμενα. Όλα αυτά τα έζησα και στο Πανεπιστήμιο, για να μη θυμηθώ τα λόγια πρώην υπουργού Παιδείας περί Αριστείας».
Δεν έχει μετρήσει ποτέ το IQ του!
Ενα λαμπρό μυαλό δεν χρειάζεται να μετρήσει το IQ του. Σε συνέντευξή του στο Vice, πρόσφατα, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, όταν ρωτήθηκε αν έχει μετρήσει το IQ του, απάντησε αφοπλιστικά… «Οχι!». «Όχι, ποτέ. Δεν έχει καμία αξία. Τι είναι το IQ; Ένας δείκτης, ένα απλό νούμερο. Δεν λέει τίποτα για έναν επιστήμονα – αυτό που μετράει πραγματικά είναι το αποτύπωμα που αφήνει στον κόσμο, ο ίδιος, μέσα από το έργο και την έρευνά του. Ειδάλλως, τι να την κάνεις την υψηλή νοημοσύνη; Να χαϊδεύεις τον ναρκισσισμό σου, παριστάνοντας τον ευφυή σε τραπέζια φίλων και παρέες αγνώστων;», είπε χαρακτηριστικά.
Και αν αναρωτιέται πώς μπορεί μια ιδιοφυΐα να περνά τον ελεύθερο χρόνο της -όταν δεν καταπιάνεται με την επιστήμη- την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: «Πηγαίνω συχνά θέατρο, διαβάζω λογοτεχνία, παίζω μουσική» λέει στο Vice διευκρινίζοντας ότι συνήθως παίζει κλασικό πιάνο αλλά τώρα τελευταία έχει αρχίσει να γρατζουνάει και λίγο το μπαγλαμαδάκι… Σε συνέντευξή του παραδέχεται ότι δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρει τις ισορροπίες του στην προσωπική του ζωή υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος νιώθει σαν ζογκλέρ που κάνει ένα νούμερο με μπάλες και αυτές συνεχώς αυξάνονται. Ενώ αποκαλύπτει ότι ναι… βλέπει λύσεις εξισώσεων ακόμη και στον ύπνο του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου