Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 15/9, 18:00 μ.μ., στο Καρλόβασι

ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ": Τετάρτη, 15/9 - Συγκέντρωση-Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών στο  ΚαρλόβασιΚαταστρέφουν τη χώρα, ξεπουλάνε τα πάντα, διαλύουν τις ζωές μας,

αποδομούν τη δημόσια παιδεία. Ποιος θα τους σταματήσει;

ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΕΣ ΕΜΕΙΣ!

Η σχολική χρονιά ξεκινάει πάνω στα αποκαΐδια 1,2 εκατ. στρεμμάτων δάσους, με 40.000 μαθητές να κόβονται από τις πανελλαδικές με το σύστημα-λαιμητόμο της Κεραμέως, ενώ την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός εκδράμει στις ΗΠΑ για να γράψει την κόρη του στο YaleUniversity. Ένας μαθητής που έγραψε 16 στις πανελλαδικές δεν μπορεί να περάσει στο Πανεπιστήμιο, ενώ ένας μαθητής που έγραψε 3 μπορεί να πληρώσει δίδακτρα (εάν η οικογένειά του έχει τη δυνατότητα), να εγγραφεί σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο και να πάρει ένα πτυχίο ισότιμο με αυτό ενός δημόσιου Πανεπιστημίου.

Το ζήτημα της εκπαίδευσης αποτελεί αυτή τη στιγμή κεντρικό πεδίο κοινωνικής και ταξικής αντιπαράθεσης. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος σε ένα οικονομικό μοντέλο για τη χώρα που σημαίνει τη μετατροπή της σε ένα παγκόσμιο θέρετρο με πουλημένα τα πάντα. Γι’ αυτό θέλουν μια νέα γενιά εργαζόμενων – πληβείων, που ένα μέρος της θα μεταναστεύσει στο εξωτερικό και ένα άλλο μεγάλο μέρος της θα είναι οι ελαστικοί εργαζόμενοι του μέλλοντος. Γι’ αυτό προωθούν την..

αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Για να μας υποτάξουν με χίλιους τρόπους και να μας υποχρεώσουν να υπηρετήσουμε αυτό το σχέδιο. Θέλουν να επιβάλλουν την έξωση των μαθητών από τη δημόσια εκπαίδευση, την εγχάραξη χαμηλών προσδοκιών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την ιδιωτικοποίηση/εμπορευματοποίηση, τον ασφυκτικό έλεγχο, τη διάλυση του εκπαιδευτικού κινήματος, τη μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών. Δηλώνουμε με όλη μας τη δύναμη ότι δεν θα υπακούσουμε!

Απέναντί μας έχουμε την πιο αντιδραστική και επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης:

· Αντί να προσλάβουν δασοπυροσβέστες, προσλαμβάνουν αστυνομικούς.

· Αντί να προσλάβουν δασκάλους, κάνουν δραστικές περικοπές στην παράλληλη στήριξη.

· Αντί να ενισχύσουν την κοινωνική ασφάλιση, διαλύουν τα επικουρικά ταμεία.

· Αντί να ενισχύσουν την πρωτοβάθμια υγεία, απαιτούν πληρωμένα από την τσέπη μας τεστ.

· Αντί να χρηματοδοτήσουν τη δημόσια υγεία, χρηματοδοτούν διαφημίσεις για την υγεία.

· Αντί να ευνοήσουν την ελευθεροτυπία, επιβάλλουν τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ.

· Αντί να ενισχύσουν το δικαίωμα στην κατοικία, επιβάλλουν τους πλειστηριασμούς κατοικιών.

Πίσω από όλα αυτά, στο παρασκήνιο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, υπάρχουν εταιρίες, μεγάλα συμφέροντα που αγοράζουν γη, ενέργεια, αέρα και νερό. Εκπαιδευτικοί όμιλοι και ιδιωτικά συγκροτήματα υγείας. Και όλα αυτά με την απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εύβοια που παραδόθηκε στις φλόγες το καλοκαίρι ήταν η περιοχή στην οποία το Υπουργείο φρόντισε να καταργήσει τα μισά από τα σχολεία που καταργήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

Θέλουμε ανοιχτά αλλά ασφαλή σχολεία

Δεν θα παίξουμε τις ζωές μας κορώνα – γράμματα μέσα σε αίθουσες κλουβιά με 25 μαθητές. Ούτε πρόκειται να αποδεχτούμε νέους διαχωρισμούς και διχασμούς μεταξύ μας. Πρόπερσι έφταιγαν οι ηλικιωμένοι που δεν ήταν προσεκτικοί, πέρσι οι νέοι που έβγαιναν στις πλατείες, φέτος στο στόχαστρο μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι. Ο μαζικός εμβολιασμός, η αραίωση των μαθητών, τα δωρεάν τεστ για όλους, ο καθαρισμός του αέρα στις αίθουσες, η ενίσχυση του συστήματος υγείας, είναι απολύτως απαραίτητα μέτρα για να μην ξανακλείσουν τα σχολεία και να μην οδηγηθούμε σε μια χωρίς προηγούμενο εκπαιδευτική κρίση. Αλλά δεν μπορεί το εμβόλιο δια μέσου της υποχρεωτικότητας να μετατραπεί σε μέσο κοινωνικού αποκλεισμού και απομόνωσης. Δεν μπορεί τα τεστ, αντί να παρέχονται σε όλους/ες δωρεάν να αξιοποιούνται ως μέσο τιμωρητικής διαδικασίας και οικονομικής εξάντλησης. Ο στόχος με τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι η προστασία από την πανδημία αλλά η πειθάρχηση.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ενάντια στην αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική – το σχολείο / επιχείρηση και αντιδημοκρατικό κάτεργο.

Το ΥΠΑΙΘ έχει βγάλει τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα και διάφορους «παρατρεχάμενους» σε εντεταλμένη υπηρεσία να τρομοκρατήσουν σύσσωμο τον κλάδο για την επιβολή της παγκοσμίως αποτυχημένης αντιδραστικής πολιτικής της αξιολόγησης που έρχεται να διαλύσει το δημόσιο σχολείο.

Επιδίωξη του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να περάσει κλίμα φόβου και τρομοκρατίας στα στελέχη εκπαίδευσης και στους εκπαιδευτικούς της τάξης. Επιχειρεί με πειθαρχικό πέλεκυ να διαμορφώσει διευθυντές και στελέχη «επιθεωρητές», μάνατζερ και αφεντικά του εκπαιδευτικού σώματος, απειλώντας ότι όποιος δεν εφαρμόζει το αξιολογικό πλέγμα θα εκδιώκεται.

Συγκεκριμένα στις πρόσφατες ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις φανέρωσαν διάπλατα τα σχέδιά τους για ένα σχολείο κάτεργο, προκαλώντας την οργή και την αποδοκιμασία των Διευθυντών, με μεγάλο κύμα παραιτήσεων να είναι προ των πυλών. Οι έννοιες όπως «τεκμήρια της γνώμης των γονέων ή συναδέλφων, αναβάθμιση, πειθαρχικό, ιεραρχία, 30ωρο, δουλειά και το απόγευμα, σύμβουλος, είσοδος του διευθυντή στην τάξη για να αξιολογεί το παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης (!), μέντορες, 15ωρη υποχρεωτική ενδοσχολική επιμόρφωση, σε ετήσια βάση, εκτός ωραρίου την οποία σύμφωνα με το νόμο την αποφασίζει ο διευθυντής κλπ» θα έρθουν να επιβεβαιωθούν μέσα σε άρθρα άμεσης Υπουργικής Απόφασης.

Χαιρετίζουμε την περήφανη απάντηση πολλών συμμετεχόντων (προϊσταμένων νηπιαγωγείων και διευθυντών/ντριων) που όχι μόνο δεν “μάσησαν” από τις επαναλαμβανόμενες απειλές του Κόπτση που καταϊδρωμένος επαναλάμβανε τα περί πειθαρχικού παραπτώματος, αλλά τον αποστόμωσαν. Ξέχασε ότι τα ίδια έλεγε και ο πρόεδρος του ΙΕΠ στα αντίστοιχα περσινά “σεμινάρια” και είδαμε τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς με το 95% συμμετοχή πανελλαδικά στην απεργία-αποχή από την εσωτερική αξιολόγηση. Με τα σχόλια και το χλευασμό εκδήλωσαν την οργή τους απέναντι στα εκτρωματικά σχέδιά τους, που ταιριάζουν σε ιδιωτική επιχείρηση και στρατώνα αλλά όχι σε δημόσιο σχολείο.

Το υπουργείο έφαγε “χαστούκι” από το πιο “φιλικό” και ευάλωτο όπως πίστευε κομμάτι του κλάδου. Καλώς να ορίσουν και στο ευρύ σώμα των εκπαιδευτικών της τάξης να δουν τι τους επιφυλάσσει η συλλογική στάση του κλάδου. Στους εκπαιδευτικούς των 20 και 30 χρόνων που καταθέτουν την ψυχή τους κόντρα στα εμπόδια και το πριόνισμα όλων των υπουργών Παιδείας και των κυβερνήσεων. Στους νεοδιόριστουςπου έδωσαν μάχες για να μπουν στο δημόσιο σχολείο και τη σταθερή δουλειά. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τους εκβιάσουν να παραδώσουν όλα αυτά για τα οποία πάλευαν και παλεύουν και να βρεθούν να δουλεύουν σε κάτεργο. Στους αναπληρωτές συναδέλφους που γνωρίζοντας το δημόσιο σχολείο αποκτούν τη συνείδηση ότι αν δεν ενώσουν τη φωνή τους με το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα θα είναι οι πρώτοι που θα κοπούν με τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας(3μηνα κλπ) θα κυριαρχήσει.

Τώρα είναι η στιγμή που το κύμα οργής πρέπει να εκφραστεί με γενναίες αποφάσεις και σταθμούς, μαζική συμμετοχή των 140.000 και πλέον συναδέλφων/ισσών σε έναν αποφασιστικό αγώνα. Στο φόβο απαντάμε με την ευθύνη του αγώνα των συλλογικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών.

Συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε!

Αυτή η κυβέρνηση είναι αντιλαϊκή, άκρως επικίνδυνη για το λαό, τη δημόσια υγεία και παιδεία, το περιβάλλον, τη χώρα. Πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατόν. Ποιος θα τους σταματήσει; Ποιος θα αναπληρώσει το πολιτικό κενό; Όλοι κι όλες εμείς με τους αγώνες μας! Με ισχυρά σωματεία βάσης, με διαδικασίες συνελευσιακές και όχι με ανάθεση, με συντονισμό και με πλατύ αγωνιστικό μέτωπο. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του αυτήν την κρίσιμη στιγμή!

Πανεκπαιδευτικός – Παλλαϊκός Αγώνας διαρκείας πολύμορφος

μέχρι την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής

Προτείνουμε άμεσα:

1. Η απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας βρίσκεται σε πλήρη ισχύ για όλους τους συναδέλφους (και για τους/τις διευθυντές/ντριες). Σε κάθε απόπειρα συνεδρίασης Συλλόγου Διδασκόντων, δηλώνουμε: «Συμμετέχω στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της ΔΟΕ από τις διαδικασίες αξιολόγησης της σχολικής μονάδας». Να επικαιροποιηθεί άμεσα η απόφαση για απεργία – αποχή ώστε να συμπεριλαμβάνει και την ατομική αξιολόγηση και τις άλλες ρυθμίσεις του ν. 4823.

2. Έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου μας άμεσα.

3. Συμμετοχή του Συλλόγου στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 15/9 στις 18:00 στο Καρλόβασι.

4. Συμμετοχή του Συλλόγου στον Πανελλαδικό Συντονισμό Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ στις 18 Σεπτέμβρη.

5. Τακτική Γ.Σ. και εκλογές στον Σύλλογο μέχρι το τέλος Οκτώβρη.

Με τους αγώνες μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, στη μόρφωση, υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους

Για μια ζωή αξιοβίωτη, για το δημόσιο σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: