Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για λειτουργία των τμημάτων όλων των σχολείων με 30 μαθητές.


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ προς την Υπουργό Παιδείας και Δια βίου Μάθησης έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης σχετικά με τη λειτουργία των τμημάτων όλων των σχολείων με 30 μαθητές. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Σε αναστάτωση βρίσκονται αυτές τις ημέρες όλα τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί της χώρας σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλει από την επόμενη σχολική χρονιά, όλα τα τμήματα ανεξαρτήτως να λειτουργήσουν με 30 μαθητές.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με δημοσιεύματα περί μεγάλης αναλογίας μαθητών-εκπαιδευτικών στο Λύκειο από τον ΟΟΣΑ, που αποκρύπτουν τόσο το μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων, όσο και τη γεωγραφία της χώρας (νησιά, παραμεθόριες περιοχές, κτλ).

Η κατεύθυνση αυτή σχετίζεται με την περικοπή κατά 12% των πιστώσεων του προϋπολογισμού στο Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2009 αλλά και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας όπου ρητά αναφέρεται η σημαντική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων θα είναι τραγικές και στην παιδαγωγική διαδικασία, καθώς ένας εκπαιδευτικός θα κληθεί να διδάξει σε τριαντάρια τμήματα όπως ίσχυε στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, αδυνατώντας να σταθεί δίπλα στο παιδί, να αντιμετωπίσει τα μαθησιακά και ψυχολογικά του προβλήματα. Επιπλέον το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων θα είναι να συνενωθούν τμήματα, να συγχωνευτούν και να καταργηθούν σχολεία, να εξαφανιστούν τμήματα ένταξης κ.α. Ιδιαίτερα οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές, καθώς αντικειμενικά δε θα μπορούν να συγκροτήσουν τμήματα με αποτέλεσμα να κλείνουν σχολεία και τμήματα, να μετακινούνται μαθητές σε άλλες περιοχές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

• Αν προτίθεται να σταματήσει την ενεργοποίηση της απόφασης που επιβάλλει τα 30αρια τμήματα.
• Αν προτίθεται υλοποιήσει αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές μορφωτικές ανάγκες όπως 15 μαθητές στα τμήματα νηπίων, προνηπίων και στις Α΄ και Β΄ Δημοτικού, αναλογία 1 προς 20 στις τάξεις των άλλων βαθμίδων, στις κατευθύνσεις και στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ 10 μαθητές στην τάξη και στο εργαστήριο αντίστοιχα.
• Αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καλύψει τα κενά που χρόνια τώρα είναι μόνιμα και διευρύνονται, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ο βουλευτής
Γιάννης Πρωτούλης

Η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου απαντώντας σήμερα σε ερώτηση στη Βουλή, αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών ανά σχολική τάξη, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η πρόθεση για επιβολή τμημάτων με 30 μαθητές. Oι διατάξεις θα παραμείνουν όπως ισχύουν σήμερα, δηλαδή «μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τάξη 30 για τη δευτεροβάθμια και 25 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Η Υφυπουργός έφερε το παράδειγμα ενός τμήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με 26 μαθητές το οποίο με το ισχύον όριο σπάει σε δυο τμήματα των 13 μαθητών και τόνισε ότι στις περιπτώσεις αυτές ωφελιμότερο – για το δημόσιο και το παιδαγωγικό συμφέρον – είναι το τμήμα να παραμένει ενιαίο με 26 μαθητές.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι να προσδιορίζεται ο αριθμός των μαθητών από 25 συν 10%, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: