Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Με τις φετινές μεταθέσεις 5 καθηγητές Αγγλικών στους Παξούς!



«Στη βόλτα μου, την πρώτη μέρα, στις υπηρεσίες του υπουργείου είδα νεαρές καθηγήτριες της Δευτεροβάθμιας να βγάζουν φωτοτυπίες στο γραφείο Τύπου του υπουργού, ενώ στους Παξούς και στη Νίσυρο υπάρχουν κενά» τόνισε, πριν λίγους μήνες, στην ομιλία της στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

«Πρόκειται για μια άνιση και προνομιακή μεταχείριση που προκαλεί αδικίες, ενισχύει πελατειακές σχέσεις και σε κάθε περίπτωση πάει κόντρα στο δημόσιο συμφέρον και στην κοινή λογική», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω στα παραπάνω. Εξάλλου πριν κάμποσο καιρό το είχα επισημάνει με άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ όπου με τίτλο «Πλυντήριο ρουσφετιού» και με αφορμή τους ρουσφετολογικούς διορισμούς του Υπουργείου Παιδείας (επί Ευρ. Στυλιανίδη και όχι μόνο) στον δυσπρόσιτο Άγιο Ευστράτιο και αμέσως μετά τη μετακίνησή τους κοντά στο σπίτι τους με τα μόρια του δυσπρόσιτου, έγραφα:

"Το φαινόμενο «ρουσφέτι Άγιος Ευστράτιος» δεν είναι το μοναδικό (Σημ: Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του ΑΪ-Στράτη φοιτούν μόνο δέκα μαθητές, για τους οποίους υπάρχουν σαράντα οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών. Μόνο εννέα καθηγητές από τους σαράντα βρίσκονται πράγματι στις θέσεις τους. Οι υπόλοιποι είτε είναι αποσπασμένοι είτε βρίσκονται σε άδεια, αλλά εξακολουθούν να παίρνουν τα πολύτιμα μόρια «δυσπρόσιτης περιοχής» που θα τους επιτρέψουν σύντομα να διεκδικήσουν οργανική θέση δίπλα στα σπίτια τους).



Τα τελευταία χρόνια πολλά δυσπρόσιτα σχολεία μετατρέπονται σε πλυντήρια ρουσφετιού από το ΥΠΕΠΘ, που με αυτόν τον τρόπο «εξυπηρετεί» ένα τμήμα εκπαιδευτικών. Το 2005 στο Γυμνάσιο Βραγκιανών Καρδίτσας για 11 μαθητές στάλθηκαν 40 καθηγητές, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, αφού περίσσευαν, την επόμενη μέρα «τακτοποιήθηκαν» κεντρικά. Κάμποσα χιλιόμετρα βορειότερα, στο Γυμνάσιο των δυσπρόσιτων Ριζωμάτων Ημαθίας με 70 μαθητές μισθοδοτούνταν 44 εκπαιδευτικοί. Ένα μικρό μέρος έμεινε να υπηρετήσει κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες και οι περισσότεροι αποσπάστηκαν για τις «ανάγκες της υπηρεσίας» κοντά στο σπίτι τους επωφελούμενοι από τα πολλά- πολλά μόρια των Ριζωμάτων.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς κάθε χρόνο πάνω από 6.000 εκπαιδευτικοί μετατίθενται και αποσπώνται σε Γραφεία, Διευθύνσεις κ.λπ. χωρίς κανέναν έλεγχο από τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών με ευθύνη της διοίκησης του ΥΠΕΠΘ που μαντάρει, μοντάρει και «τακτοποιεί...»

Στα πλαίσια αυτά κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με την υπουργό. Έλα όμως που πριν γίνουν οι φετινές αποσπάσεις, στην ανακοίνωση των μεταθέσεων, πριν λίγες μέρες, ανακαλύπτονται στοιχεία που οδηγούν στην επανάληψη του φαινομένου…

Για παράδειγμα στην ανακοίνωση των μεταθέσεων Β/θμιας εκπαίδευσης καταγράφονται, ανάμεσα σε άλλα και οι μεταθέσεις 5 καθηγητών Αγγλικών στους Παξούς. Ναι στους Παξούς! Σε ένα σχολείο που με το ζόρι χρειάζεται 2 καθηγητές Αγγλικών!!! Το ερώτημα έρχεται αβίαστα για την ηγεσία του υπουργείου παιδείας: Ποιους ή ποιες από αυτές θα πάρετε πάλι στο υπουργείο ή αλλού αποσπασμένες δίνοντάς τους τα μόρια των Παξών;

Χρήστος Κάτσικας-alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια: