Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Τελικά πού πήγαν τα 50.000.000 δρχ. για την ανάπλαση του δάσους της Σάμου;


Στη δημοσιότητα έδωσε ο πρόεδρος του ομίλου Marfin την επιταγή των 50 εκατ. δραχμών προς τον τότε υπουργό Αιγαίου και νυν υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκη για την ανάπλαση του δάσους της Σάμου, καθώς και σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου την περίοδο εκείνη. Η αντίδραση του κ. Βγενόπουλου ήταν απάντηση στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με τις οποίες «ο υφυπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης διευκρινίζει ότι ο κ. Βγενόπουλος ουδέποτε κατέβαλε κανένα ποσό» για την αποκατάσταση του δάσους της Σάμου.


Απαντώντας στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου στον τ/σ Σκάι ότι «ως εταιρεία πραγματοποίησε μια προσφορά το 2001 ύψους 50 εκατ. δραχμών, όταν είχε καεί η Σάμος με στόχο την αναδάσωσή της, χωρίς ωστόσο να μάθει που πήγανε αυτά τα χρήματα», ο Γιώργος Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «ο κ. Σηφουνάκης διευκρινίζει ότι τότε, στις πυρκαγιές στη Σάμο, δέχθηκε τον κ. Βγενόπουλο, συνοδευόμενο από δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες. Τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εκείνες τις πυρκαγιές όπου οι προσπάθειες ήταν πολύ σημαντικού αποτελέσματος. Ο κ. Βγενόπουλος ενημέρωσε τον κ. Σηφουνάκη ότι προτίθεται να βοηθήσει με ένα ποσό, το οποίο ουδέποτε κατέβαλε».

Μιλώντας χθες στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά «Νέοι Φάκελοι, ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε σχετικά με την υπόθεση: «Εγώ τον κ Σηφουνάκη τον γνώρισα το 2001, τον γνώρισα όταν είχε καεί η Σάμος, όταν τότε σαν εταιρία που ήμασταν πολύ μικρότερη από σήμερα ευαισθητοποιηθήκαμε και είπαμε ότι αν δεν αποκατασταθεί ο Ελαιώνας, άνθρωποι θα πρέπει να φύγουν από το νησί. Μέσω γραμματέων λοιπόν, κάναμε μια προσφορά 50 εκατομμύρια δραχμές τότε, που ήταν πάρα πολύ μεγάλο ποσό για να μπουν τουλάχιστον 50.000 δενδρίλια και ότι άλλο χρειαστεί για να ανασυσταθεί ο Ελαιώνας της Σάμου. Και μετά από αυτό θα γινότανε μια εμφάνιση στον Τύπο, και η εμφάνιση στον τύπο έγινε στις 5/2/2001. Τότε λοιπόν πήγα στον γραφείο τον γνώρισα. (...) Μου λέει τι θέλετε από την κυβέρνηση, του λέω δεν θέλω τίποτα το μόνο που θέλω είναι να φτιάξετε το δάσος να μας φωνάξετε να μας δείξετε ότι τα λεφτά μας έπιασαν τόπο και μια ταμπέλα ότι αυτό έγινε με τα λεφτά της... Μου λέει, μην ανησυχείτε. Του λέω, πόσο καιρό θα πάρει κύριε Υπουργέ; Μου λέει θα πάρει περίπου δυο μήνες, άντε μου λέει το πολύ να πάρει τρεις. Ωραία, θα περιμένω. Περνάνε δυο μήνες περνάνε τρεις μήνες, παίρνω το πρώτο τηλέφωνο δεν μου απαντάει. Πέντε μήνες, έξι μήνες, δεύτερο τηλέφωνο, δεν μου απαντάει, μετά από πέντε τηλέφωνα, που δεν μου βγήκε, έπαψα να τον παίρνω πλέον. Αυτή ήταν η εμπειρία μου με τον κ Σηφουνάκη που δεν νομίζω πως έχει αλλάξει". Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν έμαθε που πήγαν τα λεφτά, δήλωσε "όχι. τα λεφτά πιθανόν να μπήκανε στο κράτος. Το δάσος πιθανόν και να έγινε, δεν ξέρω, δεν το έχω δει».

Το δελτίο Τύπου του υπουργείου Αιγαίου, που δημοσιοποίησε σήμερα ο κ. Βγενόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, μαζί με τον Δήμαρχο Πυθαγορείου, τον Βουλευτή Νομού Σάμου, Πυθαγόρα Βαρδίκο και τον Πρόεδρο της Εταιρείας MARFIN, Ανδρέα Βγενόπουλο, ανακοίνωσε την ανασύσταση του καμένου ελαιώνα της Σάμου με την αποστολή σε πρώτη φάση περίπου 50.000 δενδρυλλίων, την δαπάνη των οποίων αναλαμβάνει εξ΄ολοκλήρου η Εταιρεία MARFIN.
Ο Υπουργός Αιγαίου, χαρακτήρισε ως σημαντικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων στη Σάμο και τόνισε ότι το Υπουργείο Αιγαίου από την πλευρά του επιχειρώντας να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών, μέχρι σήμερα έχει διαθέσει εκατό εκατομμύρια (100.000.000) δραχμές στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Ο.Τ.Α. της Σάμου. Από αυτά, όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) διατέθηκαν για έργα αναδάσωσης και δενδροφύτευσης και τα υπόλοιπα πενήντα (50.000.000) δραχμές για έργα πυροπροστασίας, ενώ παράλληλα το Υπουργείο προμηθεύτηκε και απέστειλε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και τους Ο.Τ.Α. πυροσβεστικό όχημα, διασωστικά εργαλεία, αντιπυρικές στολές, αντλίες νερού κ.α.

Όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, η πυρκαγιά του καλοκαιριού εκτός από το Κράτος ευαισθητοποίησε και τους ιδιωτικούς φορείς, όπως η MARFIN, η οποία προσφέρθηκε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών, ενώ επεσήμανε ότι το Υπουργείο Αιγαίου, έφερε σε επαφή την Εταιρεία με την τοπική Αυτοδιοίκηση Σάμου και αφού εξετάστηκαν από κοινού διάφορες προτάσεις κατέληξαν στη συγκεκριμένη μορφή προσφοράς.

Ο Υπουργός Αιγαίου υπογράμμισε με έμφαση ότι η Τουριστική περίοδος του 2001 για την Σάμο, με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται αισιόδοξη και πως η Σάμος θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα σημαντικό πόλο τουρισμού. Ακόμα ο κ. Σηφουνάκης, υπογράμμισε ότι υπάρχει και ένα δεύτερο στάδιο συνεργασίας με την ιδιωτική πρωτοβουλία και αφορά στη δημιουργία ενός Μουσείου Αγγειοπλαστικής, στο χωριό Μαυραντζέοι που υπέστη μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά, όπου θα αγοραστεί και θα αναστηλωθεί ένα από τα κατεστραμμένα κτίρια, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της MARFIN, Ανδρέας Βγενόπουλος, υπογράμμισε ότι υπάρχει ευαισθησία στον ιδιωτικό τομέα και πως οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ζωντανό κύτταρο για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία και επιθυμούν να συμπαραστέκονται στο κοινωνικό σύνολο όταν αυτό περνάει δοκιμασίες. Υπογράμμισε ότι η καταστροφή της Σάμου από την πυρκαγιά άγγιξε όλους και αμέσως η Εταιρεία αναζήτησε τρόπους να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων και υπογράμμισε με έμφαση ότι «είμαστε υπερήφανοι για αυτή μας την προσφορά».

Ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ακόμα ότι στόχος της προσφοράς αυτής που ξεπερνάει τα 50.000.000 (πενήντα) εκατομμύρια δραχμές είναι να μην επεκταθεί περαιτέρω η ερήμωση της υπαίθρου και να βοηθηθούν οι κάτοικοι να ζήσουν στον δικό τους τόπο».

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: