Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΙΚΑΡΙΑ: Σοβαρά προβλήματα σε συγκοινωνίες - υποδομές


Υπόμνημα προς τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί, απέστειλε ο δήμαρχος του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, Σπύρος Τέσκος. Κι αυτό, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στη συγκοινωνιακή του διασύνδεση με την υπόλοιπη χώρα (ακτοπλοϊκά - αερομεταφορές), αλλά και στις υποδομές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, χρειάζεται επειγόντως να ληφθούν μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί και να εξασφαλιστεί η τακτική σύνδεση του λιμανιού της Νότιας Ικαρίας και των Φούρνων σε «πάγια βάση», ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από έναν αποκλειστικά δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που θα διασφαλίζει ταξίδια με ασφαλή, σύγχρονα, γρήγορα πλοία, θα συνδέει απρόσκοπτα τα νησιά με τον Πειραιά και μεταξύ τους (χειμώνα - καλοκαίρι) με ναύλα προσιτά στους επιβάτες με βάση τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Μέτρα χρειάζεται να ληφθούν και ως προς τις αερομεταφορές του νησιού, δεδομένου ότι σήμερα εκτελούνται πτήσεις μόνο από ένα εταιρικό σχήμα με 21 συνολικά προορισμούς και με ναύλα αυξημένα από 51 σε 57 ευρώ. Γίνεται ξεκάθαρο ότι χρειάζεται «ουσιαστική πρόταση για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των αερομεταφορών και ειδικότερα της "Ολυμπιακής"», ώστε οι οφειλόμενοι πόροι να καταβάλλονται από το κράτος σαν επιδότηση διεκδικώντας έτσι έναν ουσιαστικά εθνικό και όχι κατ' όνομα εθνικό αερομεταφορέα.

Σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που εκκρεμεί είναι η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, η απόκτηση σχολικής μονάδας που θα στεγάζει τα Δημοτικά Σχολεία 1ο, 2ο και 3ο του Αγίου Κηρύκου, παρεμβάσεις στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της περιοχής (τουαλέτες, κουφώματα, υαλοστάσια, μόνωση, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κ.ά.), νέα κτίρια για το πολυθέσιο δημοτικό, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό παιδικό σταθμό που στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο. Απαραίτητα θεωρούνται και τα έργα οδοποιίας, ύδρευσης και επέκτασης του δημοτικού φωτισμού του νησιού.

Ο δήμαρχος του Αγίου Κηρύκου, στο υπόμνημά του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα γενικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα, στο θέμα του Γηροκομείου της Ικαρίας, που σήμερα φιλοξενεί 25 ηλικιωμένους και κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης των απαιτούμενων πόρων, τη στιγμή που οι ανάγκες των ηλικιωμένων διευρύνονται. Σημειώνεται ότι το Γηροκομείο Ικαρίας δεν είναι κρατικό (η διαχείριση του Ιδρύματος - ΝΠΙΔ - εποπτεύεται από την Ιερά Μητρόπολη Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων), λειτουργεί ανταποδοτικά, με περιορισμένες παροχές προς τους ηλικιωμένους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: