Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ντράγκι επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του Νότη Μαριά για ΤτΕ και Στουρνάρα

Πλήρης επιβεβαίωση από τον Ντράγκι, των αποκαλύψεων του Νότη Μαριά για τα δισεκατομμύρια που διέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας ομόλογα υπερεθνικών οργανισμών.

Με επιστολή του η οποία φέρει ημερομηνία 17/2/2016 ο Ντράγκι επιβεβαιώνει ότι «έως τις 4 Δεκεμβρίου 2015, οι αγορές που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος
– στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων του Ευρωσυστήματος – ανήλθαν σε 12,5 δις ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP) και σε 3,8 δις στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (covered bond purchase programme– CBPP3)».

Έτσι επιβεβαιώνεται ότι η ΤτΕ διέθεσε 16,3 δις ευρώ για την αγορά ομολόγων την ώρα που έχει στεγνώσει από ρευστό η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση εκτελεί τις σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις προκειμένου να πάρει τις δόσεις από τους δανειστές.

Στη συνέχεια ο Ντράγκι επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP, η Τράπεζα της Ελλάδος επί του παρόντος αγοράζει υποκατάστατα περιουσιακά στοιχεία. Στα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται ομόλογα που εκδίδονται από άλλες χώρες παρά μόνο ομόλογα που εκδίδονται από διεθνείς ή υπερεθνικούς οργανισμούς εγκατεστημένους στη ζώνη του ευρώ (Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Ευρωπαϊκή Ένωση)».

Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Στουρνάρας δάνεισαν τους δανειστές μας και δη την Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να μας δανείσουν και να μας επιβάλουν το τρίτο μνημόνιο με τα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα.

Όμως ο Ντράγκι ποιεί τη νήσσαν και δεν απαντά που βρήκε η ΤτΕ 12,5 δις ευρώ και αγόρασε τα παραπάνω ομόλογα, καθώς επίσης και ποια πόσα αναλυτικά έδωσε για να αγοράσει ομόλογα για κάθε έναν από τους παραπάνω υπερεθνικούς οργανισμούς όπως επίσης και πότε ακριβώς κάθε φορά έγιναν οι εν λόγω αγορές ομολόγων.

Στη συνέχεια ο Ντράγκι αρνείται να αποκαλύψει τι είδους επιμέρους τίτλους ύψους 3,8 δις ευρώ αγόρασε η ΤτΕ στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (covered bond purchase programme – CBPP3) καθώς όπως επισημαίνει στην απάντησή του «η ΕΚΤ δεν παρέχει περαιτέρω ανάλυση για τις αγορές που διενεργούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή από άλλη εθνική κεντρική τράπεζα για κανένα χαρτοφυλάκιο νομισματικής πολιτικής. Οι πληροφορίες αυτές, παρότι δεν είναι απαραίτητες για την ανάλυση της νομισματικής πολιτικής, εφόσον δημοσιοποιούνταν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις στις αγορές όσον αφορά επιμέρους τίτλους και να παρακωλύσουν την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων αγοράς της ΕΚΤ.»

Διερωτάται βέβαια κανείς αν στους παραπάνω τίτλους περιλαμβάνονται και ομόλογα της Deutsche Bank. Βεβαίως ο Ντράγκι και η παρέα του δύσκολα θα αποφύγουν να πιουν το πικρό ποτήριο αφού ήδη ο Νότης Μαριάς έχει υποβάλει  από τις 12/2/2016 και νέα Ερώτηση προς την ΕΚΤ με αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

Οψόμεθα εις Φιλίππους.

Επισυνάπτεται η απάντηση του Ντράγκι και βίντεο με δηλώσεις του Νότη Μαριά


Δεν υπάρχουν σχόλια: