Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Δικαίωση για τους δώδεκα (12) Δ/ντές δασκάλους από το Ηράκλειο και τους τρεις (3) από τα Χανιά, από το Διοικητικό Εφετείο Χανίων



Δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο Χανίων οι δώδεκα δάσκαλοι από το Ηράκλειο που είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η απόφαση του πρώην Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Αρκάδιου Σπανουδάκη, για την τοποθέτηση διευθυντών σε Δημοτικά σχολεία του νομού και σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής.

Το Νοέμβριο του 2007, οπότε και ήταν σε εξέλιξη οι κρίσεις για την επιλογή των διευθυντών, δώδεκα υποψήφιοι θεώρησαν ότι υπήρξε κακή σύνθεση, μη νόμιμη συγκρότηση, του Περιφερειακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου λόγω κωλύματος συμφέροντος.

Δηλαδή, μέλη του ΠΥΣΠΕ, τα οποία και εξέταζαν τους υποψήφιους, ήταν και κρινόμενα, ήθελαν τα ίδια να καταλάβουν θέσεις στον αξιολογικό πίνακα για να γίνουν διευθυντές. Υπήρχαν, ακόμα, και περιπτώσεις που συγγενείς μελών του ΠΥΣΠΕ ήταν υποψήφιοι.

Σημειώνεται πως η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης είχε κοινοποιηθεί τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου.

Ανεξάρτητη Επικοινωνία: Στις κρίσεις των Δ/ντών που έγιναν στη Σάμο, ο αιρετός της Αγωνιστικής Συνεργασίας Σάμου και Ικαρίας κος Κακαγιάννης Αντώνης, απείχε από όλη τη διαδικασία επιλογής Δ/ντών, με δήλωσή του, γιατί ήταν υποψήφιος Δ/ντής.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «κατά ένα παράδοξο τρόπο όλοι όσοι μετείχαν στην σύνθεση του ΠΥΣΠΕ Ν. Ηρακλείου και ήταν ταυτόχρονα υποψήφιοι ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΥΨΗΛΟΤΑΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ.

Το ίδιο και οι συγγενείς αυτών.

Πράγμα το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ΟΧΙ ΜΟΝΟ ανετράπη πλήρως το τεκμήριο αμεροληψίας που πρέπει να διαπνέει την δράση όλης της Δημόσιας Διοίκησης, ΑΛΛΑ υπήρξε και προφανής παράβαση καθήκοντος από πλευράς των ανωτέρω αναφερθέντων μελών του ΠΥΣΠΕ Ν. Ηρακλείου με αποτέλεσμα τον εξόφθαλμο προσπορισμό οφέλους στους ίδιους ή τους κοντινούς συγγενείς τους και περαιτέρω την βλάβη τόσο των συμφερόντων μου όσο και των υπολοίπων συμμετεχόντων.»

Η απόφαση του διοικητικού εφετείου Χανίων, που δικαιώνει τους δώδεκα δασκάλους, ελήφθη την Τετάρτη, και δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί. Αναμένεται, πάντως, ο πίνακας να ακυρωθεί, κάτι που σημαίνει ότι οι θέσεις των διευθυντών είναι στον αέρα.

Ανάλογη δικαίωση ήρθε και για τρεις δασκάλους από το νομό Χανίων.

Η απόφαση του διοικητικού εφετείου Χανίων αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για ακύρωση και άλλων αποφάσεων καθώς ανάλογες υποθέσεις εκκρεμούν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

«Επήλθε μια ηθική δικαίωση των συγκεκριμένων ανθρώπων. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο να αξιώσουν την αποκατάσταση της ηθικής τους βλάβης και θα πρέπει πλέον να γίνει κοινός τόπος ότι ακόμα και η διοίκηση για λάθη ή παραλείψεις πρέπει να αποζημιώνει και κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο ακόμα και όσοι διοικούν την ελληνική πολιτεία», σχολιάζει στην «Π» ο δικηγόρος των εκπαιδευτικών, κ. Γιώργος Κοκοσάλης.

«Δικαιωθήκαμε»

«Το δικαστήριο μας δικαιώνει», αναφέρει ο κ. Μιχάλης Χαραλαμπάκης, εκπαιδευτικός από το Ηράκλειο, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι εκπαιδευτικοί να κινήσουν ποινικές διαδικασίες εις βάρος του κ. Σπανουδάκη. Ο κ. Χαραλαμπάκης επιθυμεί όποιος παρανόμησε να υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

«Πρόκειται για ηθική δικαίωση», λέει ο κ. Γεώργιος Πιτσιτάκης, από τα Χανιά, ο οποίος κάνει λόγο για μια διάτρητη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την τοποθέτηση των διευθυντών.

πηγή: Πατρίς Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: