Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Μετοχικό Πολιτικών Yπαλλήλων: αδειάζει επικίνδυνα άλλο ένα Ταμείο του Δημοσίου



Εκτός από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων που απειλείται με στάση πληρωμών και αδυνατεί να εξυπηρετήσει περίπου 18.000 υπάλληλους που περιμένουν στην ουρά μετά τη συνταξιοδότησή τους για το εφάπαξ, και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το Ταμείο της επικουρικής συνταξιοδότησης των υπαλλήλων του Δημοσίου, έχει κτυπήσει... κόκκινο.

Αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη την οποία παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα». Η μελέτη αποκαλύπτει τη δραματική οικονομική κατάσταση του Ταμείου η οποία επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια λόγω των θεσμικών παρεμβάσεων και του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού των μερισμάτων.

Μετά το 2007, όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα ελλείμματα του Ταμείου άρχισαν να εκτινάσσονται στα ύψη. Από 8,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007, μόλις έναν χρόνο αργότερα εκτινάχθηκαν στα 51,3 εκατ. ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση, παρ΄ ότι προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, έχει σταματήσει ουσιαστικά από το 1995 με το πρόσχημα της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης, γεγονός που επέδρασε αρνητικά στην εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του Ταμείου. Εκτοτε καταβάλλεται προσπάθεια το έλλειμμα να καλυφθεί από τις εισφορές από τους κοινωνικούς πόρους, από τα έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα και από την εκμετάλλευση της περιουσίας του Ταμείου.

Κατά μέσον όρο τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως και από την επιχειρηματική δραστηριότητα και την εκμετάλλευση της περιουσίας του Ταμείου σε 43 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι δύο αυτές πηγές συμβάλλουν στην κάλυψη εισφορών/ μερισμάτων συνολικά κατά 832 εκατ. ευρώ. «Η αύξηση των καταβαλλομένων μερισμάτων από το 2004 ως και το 2008», επισημαίνεται στη μελέτη, «λόγω της αναπροσαρμογής βάσει του Ν. 3336/2005 σε συνδυασμό με την εσφαλμένη εφαρμογή και τη μεγάλη αύξηση των νέων μερισματούχων μαζί με τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 136 εκατ. ευρώ και έτσι το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο τέλος του 2008 στα 53 εκατ. ευρώ». Το σωρευτικό έλλειμμα του Ταμείου όμως, λόγω του γεγονότος ότι οι εισπραττόμενες εισφορές μετά το 1991 είναι μικρότερες από τα καταβαλλόμενα μερίσματα, ανήλθε στο τέλος του 2008 σε 128,5 εκατ. ευρώ.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: