Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 24 Φεβρουαρίου



Το ΔΣ της ΟΛΜΕ μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για την εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας (περικοπή μισθών και αφαίρεση κατακτήσεων), για το ασφαλιστικό (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος), για το φορολογικό (ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις) και τις περικοπές στην παιδεία (10% στον προϋπολογισμό, 50% στις προσλήψεις μονίμων και 70% στις προσλήψεις αναπληρωτών), καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 24 Φεβρουαρίου ημέρα πανεργατικής και πανϋπαλληλικής κινητοποίησης.

Όλοι στις 24 Φεβρουαρίου συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία και τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για να βροντοφωνάξουμε: 
  • Καμιά μείωση μισθών και επιδομάτων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας
  • Όχι στην αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και στην αύξηση ορίων ηλικίας
  • Όχι στη δυσμενή αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων, τη συνέχιση της ωρομίσθιας και τη μείωση των διορισμών

Απεργούμε στις 24 Φεβρουαρίου και απαιτούμε: 
  • 5% του ΑΕΠ για την παιδεία ή 15% του προϋπολογισμού ΤΩΡΑ
  • 1.400 ευρώ καθαρά στον πρωτοδιόριστο εκπαιδευτικό. Άμεση καταβολή των 176 ευρώ σε όλους
  • Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Ουσιαστική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΩΡΑ
  • Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ
  • Να μη γίνει καμιά αλλαγή στο σύστημα διορισμών μέχρι να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι όσοι βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας. Σταθερή και μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση. Κατάργηση ΑΜΕΣΑ του θεσμού του ωρομισθίου
  • Δημόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν Εκπαίδευση. Ουσιαστική στήριξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΛΜΕ
  • 25 μαθητές ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις, 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.
  • Ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 

olme

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΑΚΕ ΔΕ Ν. ΑΧΑΪΑΣ Πάτρα 22-2-2010


Συνάδελφοι

Από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού πως «χρήματα υπάρχουν» και «δεν θα υπάρξει πάγωμα μισθών, αλλά αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό» φτάσαμε στη μείωση των μισθών, στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, στην πιο σκληρή λιτότητα των τελευταίων δεκαετιών.



Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταξύ των άλλων ότι:



· «Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου, χορηγείται μόνο, η εισοδηματική ωρίμανση σε όσους τη δικαιούνται.

· Αναστέλλεται η (τιμαριθμική) αναπροσαρμογή σε όσα επιδόματα προβλέπεται.

· Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 10%.

· Δεν μειώνονται το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όσους τα δικαιούνται».



Έτσι με βάση τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί:



α) θα έχουν ονομαστική μείωση του μισθού τους κατά 46 € (10% στα επιδόματα εξωδιδακτικής απασχόλησης και διδακτικής προετοιμασίας που είναι σήμερα 460,91 € συνολικά), συνολική ετήσια μείωση 553€

β) θα στερηθούν μια μεγάλη κατάκτηση των δίμηνων απεργιών του κλάδου (1988 και 1997), δηλ. της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης (που και φέτος θα αυξανόταν σύμφωνα με τον επίσημο ετήσιο τιμάριθμο-1,2%, περίπου κατά 4,27 €), συνολική ετήσια μείωση 51 €. Αυτή η περικοπή είναι το θεσμικό «δωράκι» που επιφύλασσε η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς, μιας και το εν λόγω επίδομα είναι το μοναδικό τιμαριθμοποιούμενο στο δημόσιο!

γ) θα υποστούν όπως και όλοι οι εργαζόμενοι μια παραπέρα μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματός τους, και μάλιστα φέτος στην πιο ακραία της μορφή, μετά το πάγωμα μισθών που έγινε την περσινή χρονιά.



Η αλλαγή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος δεν σημαίνει απλώς τη μείωση των συντάξεων. Η θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος με πολλούς «πυλώνες» έχει στόχο να μεταφέρει την υποχρέωση του κράτους για τις συντάξεις στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Να μετατρέψει το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα σε ανταποδοτικό, επαγγελματικό και εντέλει να μας οδηγήσει στην ιδιωτική ασφάλιση.



Η κακοδιαχείριση των ταμείων μας έφερε το Ταμείο Πρόνοιας στη δεινή θέση σήμερα, να χρειάζεται σχεδόν δύο χρόνια για να αποδώσει το «εφάπαξ».

Τα μέτρα για τους διορισμούς που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας οδηγούν τους πάνω από 35.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους που βρίσκονται στους πίνακες προϋπηρεσίας σε απόγνωση.



Συνάδελφοι, παρακολουθούμε με αγανάχτηση τον συνεχή βομβαρδισμό της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ για τις «αφόρητες» πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τα ξένα οικονομικά κέντρα προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για να παρθούν ακόμη απεχθέστερα μέτρα. Και τα μέτρα αυτά θα παίρνονται συνέχεια όσο μένουμε απαθείς παρατηρητές αυτού του θεάτρου του παραλόγου.



Με τη συμμετοχή μας στην απεργιακή κινητοποίηση της 24ης Φεβρουαρίου συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και διεκδικούμε:



· Καμιά μείωση μισθών και επιδομάτων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας.

· Όχι στην αλλαγή του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και στην αύξηση ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο.

· Όχι στη δυσμενή αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων, τη συνέχιση της ωρομίσθιας και τη μείωση των διορισμών.

· Όχι στην περιφερειοποίηση της εκπαίδευσης.

· Να πληρωθούν τα αναδρομικά των 176 ευρώ στους καθηγητές και να παύσουν οι δικαστικές διεκδικήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ


Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Βασίλης Παπαστάμος, με αφορμή τις πρώτες δηλώσεις του -τις οποίες ανακάλεσε- για το θέμα της τιμωρίας της 14χρονης μαθήτριας του Γυμνασίου Χρυσοπηγής.


Ο κ. Παπαστάμος υπέβαλε την παραίτησή του στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ το βράδυ της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στο ρεπορτάζ για την αποβολή της μαθήτριας που δημοσιεύτηκε στα "Χανιώτικα νέα" της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαστάμος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: Αν και η ΕΛΜΕ δεν έχει αρμοδιότητα για θέματα ποινολογίου μαθητών, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει το πόσο μεγάλο έλλειμμα και κενό υπάρχει στους εκπαιδευτικούς σε ό,τι αφορά τη γνώση περί του ψηφιακού κόσμου και της ψηφιακής κοινωνίας στην οποία ζούμε».
Στη συνέχεια ο κ. Παπαστάμος έκανε μία γραπτή "τροποποιητική δήλωση" και ταυτόχρονα ζήτησε "δημόσια συγγνώμη" για την πρώτη δήλωσή του. Συγκεκριμένα σε νεώτερη γραπτή δήλωση που δημοσιεύτηκε στα "Χανιώτικα νέα" της περασμένης Τρίτης, ο κ. Παπαστάμος αναίρεσε τα παραπάνω, δικαιολόγησε την απόφαση των εκπαιδευτικών, έχοντας, όπως ανέφερε, επιπλέον πληροφόρηση και ζήτησε δημόσια συγγνώμη "από τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου, για την λανθασμένη απόφαση να κάνω δήλωση πριν να έχω την ξεκάθαρη θέση των συναδέλφων".
Το ίδιο βράδυ ο κ. Παπαστάμος παραιτήθηκε.


Η ΕΛΜΕ


Για το ίδιο θέμα το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει:


"Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων, έλαβαν γνώση για το θέμα, την Πέμπτη 11 Φλεβάρη, την στιγμή δηλαδή πού έπαιρνε το θέμα μεγάλες διαστάσεις πανελλαδικά. Αφού ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Γονέων του Γυμνασίου την ίδια ημέρα, σε συνεδρίασή του στις 16/2, δηλώνει τα εξής:
α) Οι ενέργειες της μαθήτριας όπως και άλλων μαθητών σε σχέση με την ιστοσελίδα, ήταν υβριστικές και προσβλητικές για την διευθύντρια, τους καθηγητές του σχολείου και κατ' επέκταση για όλη την σχολική κοινότητα του Γυμνασίου.
β) Ο σύλλογος διδασκόντων δεν τιμώρησε την έκφραση του συναισθήματος με την χρήση του μέσου (facebook), αλλά το περιεχόμενο, με παιδαγωγική και κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους μαθητές. Το είδος της τιμωρίας επιβλήθηκε από το συμφέρον της μαθήτριας, αφού κάθε άλλη τιμωρία θα οδηγούσε την επανάληψη της σχολικής χρονιάς και έγινε με την σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα.
γ) Οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές, αποδέχονται ότι έσφαλαν και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου δηλώνει ότι δεν υπάρχουν καταγγελίες για κακή συμπεριφορά του σχολείου ή μεμονωμένων καθηγητών έναντι των μαθητών.
δ) Θεωρεί ότι οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΛΜΕ στην εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" (Πέμπτη 16/2), χρεώνουν με επιστημονική και παιδαγωγική ανεπάρκεια το σύνολο των εκπαιδευτικών της χώρας, πράγμα άδικο, ανυπόστατο και επικίνδυνο όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως για την νεολαία.
Αντιθέτως, λόγω της προσφοράς των εκπαιδευτικών, έχει αντέξει ως τώρα η συνοχή του κοινωνικού ιστού, σε μια εποχή έντονων μεταβολών και αντιθέσεων (μεταναστευτικά ρεύματα, κοινωνία του θεάματος κ.λπ.), κάτω από αντίξοες συνθήκες, παρά την συνεχόμενη υποχρηματοδότηση της παιδείας και την προσπάθεια απαξίωσης του έργου τους.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εκφράζει την απόλυτη πίστη του, στις παιδαγωγικές ικανότητες των συλλόγων διδασκόντων και στην ανυστερόβουλη και ανιδιοτελή τους επίδραση στις συνειδήσεις της νεολαίας.
Θεωρεί την απόφαση του προέδρου της ΕΛΜΕ να παραιτηθεί γενναία και παραδειγματική".