Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Μια αξιόλογη προσπάθεια από τους μαθητές και το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μυτιληνιών Σάμου



Έχοντας την προηγούμενη δισκογραφική τους εμπειρία «Παραδοσιακά τραγούδια του Α. Αιγαίου και της Μ. Ασίας» οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μυτιληνιών Σάμου και ο Διευθυντής τους, κος Μανόλης Σκάρος, προχωρούν στην έκδοση του δεύτερου CD που περιλαμβάνει μια συλλογή από ρεμπέτικα τραγούδια.

Οι μαθητές και μια παρέα εκπαιδευτικών αισθάνθηκαν την ανάγκη να γίνουν συνεχιστές αυτής της τοπικής παράδοσης. Με τις επιλογές των τραγουδιών προσπάθησαν να φρεσκάρουν τις μνήμες των παλιών που τα 'ζησαν ή τ' άκουσαν και να προσφέρουν ένα μέτρο σύγκρισης στους νεότερους. Η λαϊκή μουσική (παραδοσιακά-ρεμπέτικα) όχι μόνο τους συγκινεί, αλλά και τους συναρπάζει. Φαίνεται δε ότι είναι τόσο βαθιά χαραγμένη μέσα τους, ώστε η ιδέα της ανάσυρσης κάποιων "ρεμπέτικων μαραγαριταριών" τους βρήκε όλους σύμφωνους.

Το χωριό τους, οι Μυτιληνιοί, κεφαλοχώρι της Σάμου, με έντονο το μικρασιάτικο στοιχείο, υπήρξε κέντρο διασκέδασης του νησιού και ανεξάντλητη πηγή μουσικών. Στους Μυτιληνιούς γεννήθηκαν και είχαν τα πρώτα ακούσματα ο Οδυσσέας Μοσχονάς, η Καίτη Γκρέυ, ο Φίλανδρος…

Αξίζει μια αναφορά στο σημείωμα του Πάνου Σαββόπουλου που συμμετείχε στην παραγωγή του δίσκου: «Απευθυνόμενος στα τρομερά παιδιά-τραγουδιστές του Δημοτικού Σχολείου Μυτιληνιών Σάμου (αλλά και σε όλα τα παιδιά γενικότερα), τα βεβαιώνω ότι τα ρεμπέτικα, τα μικρασιάτικα και τα άλλα παραδοσιακά τραγούδια τα οποία αγάπησαν και τραγουδάνε με την ψυχή τους, θα αποτελούν σίγουρη θωράκιση αλλά και «παιδεία– θωράκιση» για όλη τη ζωή τους... Εύχομαι να υπάρχει και συνέχεια..»

Το CD "Μη μου χαλάς τα γούστα μου" κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2008 και συμμετέχουν οι μουσικοί: Μαρία Βουγιούκα - (σαντούρι), Γιάννης Βουγιούκας (τουμπερλέκι, φωνητικά), Αντώνης Βουρλιώτης (μπουζούκι), Χρήστος Βουρλιώτης (τζουράς, μπαγλαμάς), Μανόλης Σκάρος (κιθάρα).

Σολίστ: Δήμητρα Γιαννιού, Παναγιώτα Γιαννιού, Ιάσμη Καπλαντζή, Ανδρέας Κοκώλης, Κώστας Μπιστόλας, Παναγιώτης Παπαχριστοδούλου, Δήμητρα Πάχου, Ανθούλα Σκλάβου από το Δημ. Σχ. Πυθαγορείου, Γεωργία Πραβιτσιώτη, Ιωάννα Στάθαινα, Βαγγέλης Τσαντές, Σταματία Χατζηλία.

Χορωδία: Γιάννης Αναστασιάδης, Αλέξανδρος Αξιώτης, Μυρτώ Αξιώτη, Ανδριάνα Βακεντή, Εύη Βαλή, Δήμητρα Βομβολάκη, Γιώργος Βομβολάκης, Αγγελική Βουρλιώτη, Δήμητρα Ελευθερόγλου, Δέσποινα Καζάκου, Χρήστος Καζόγλου, Μαρία Κακαγιάννη, Κώστας Καρβέλης, Βούλα Μακρυγιάννη, Μαρουλίνα Μακρυγιάννη, Πόπη Μοσχονά, Στέργιος Μπίλλας, Μαρία Μπιστόλα, Μπρις Μπούλμαν-Έικερς, Κώστας Σακλάς, Ιωάννα Σαμψωνίδου, Γιώργος Σίμος, Δέσποινα Σκάρου, Παναγιώτα Σκάρου, Αλέξανδρος Σκούφος, Παναγιώτα Στάντζου, Κατερίνα Ταλαίπωρου, Στέλλα Ταουσάνη, Γιάννης Τσιρίγος, Κατερίνα Tσόπελα, Κική Φραντζή, Κατερίνα Χάρακα, Γεωργία Ψαραδέλλη

Ένα μεγάλο  ΜΠΡΑΒΟ κι από εμάς στο σχολείο, στους μαθητές και στο Δ/ντή του σχολείου... Είναι μια αξιόλογη προσπάθεια, που ευχόμαστε να έχει και συνέχεια!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο e-mail  του Σχολείου.

Ακούστε δύο τραγούδια από το CD

http://www.mediafire.com/?mj3ltdz2dni
http://www.mediafire.com/?y52j5z2m2dm


mpalos

Δεν υπάρχουν σχόλια: