Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΑΣΑΦΕΙΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...



Ανεξάρτητη Επικοινωνία: Πραγματοποιήθηκε σήμερα 11/2/10 συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας παρουσία και του Υφυπουργού Εργασίας. 

Συγκεκριμένα ο υπ. Οικονομίας κος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, όπως και το πρόγραμμα σταθερότητας και δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν πρόσθετοι πόροι για τα ταμεία.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) θα εφαρμοστεί και θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι τέλος Μαρτίου και δεν απέκλεισε, μάλιστα, να υπάρξει άμεση εξίσωση (και όχι σταδιακή) των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών, αν αυτό απαιτηθεί από την Ε.Ε. 

Ο υπ. Εργασίας κος Λοβέρδος δήλωσε ότι έχει ζητήσει επιχορήγηση του ΤΠΔΥ με 200 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να τα καταβάλει και ότι «δεν μπορούμε να αποφύγουμε την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η κατάσταση επιβάλλει σκληρά μέτρα από το 2013 και μετά».

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας, παρουσιάζοντας στην επιτροπή των ειδικών τις 7 προτάσεις της κυβέρνησης για τις δομικές αλλαγές του συστήματος, προτίμησε να διατηρήσει την ασάφεια στα ζητήματα της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, ενώ κατέστησε σαφές ότι η βασική (προνοιακή) σύνταξη δεν θα υπερβαίνει τα 360 ευρώ.

Δεν αγνόησε την απεργιακή κινητοποίηση που είχαν προγραμματίσει το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη, αλλά και τις προσεχείς κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, γι' αυτόν το λόγο, τα πιο επίμαχα σημεία της μεταρρύθμισης, έμειναν ασαφή. 

Συγκεκριμένα, με μια μεταβατική διάταξη μεγάλης διάρκειας (από 8 έως 10 χρόνια) επιχειρεί να αντισταθμίσει η κυβέρνηση τη βασικότερη δομική αλλαγή που εισηγήθηκε χθες στην επιτροπή διαλόγου για το ασφαλιστικό, αλλάζοντας πλήρως τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Από το 2018, οι συντάξεις ευελικτοποιούνται, ακολουθώντας τις τάσεις που επικρατούν και στην αγορά εργασίας. Δεν θα υπολογίζονται με βάση την καλύτερη πενταετία ή την προσφορότερη -ως προς το ύψος του βασικού μισθού- διετία, αλλά με βάση τις εισφορές που έχουν... καταβληθεί για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, σε συνδυασμό με την άρση των υποχρεωτικών ηλικιακών ορίων αποχώρησης (58ο σήμερα και μέχρι το 2013 ή 60ό από το 2015 για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν και 35ετία) θα οδηγήσει προοπτικά σε επιμήκυνση της ηλικίας, στην οποία θα δύναται ο ασφαλισμένος να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο σύνταξης. Ενδεχομένως το όριο αυτό να είναι η 40ετία και το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβαίνει το 70% του βασικού μισθού.

πηγή: Καθημερινή (Χριστίνα Κοψίνη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: