Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΠΥΣΠΕ ΣΑΜΟΥ: Τοποθέτηση εκπαιδευτικού ΣΜΕΑ ως Δ/ντριας σε σχολείο Γενικής Αγωγής και διάθεση του ωραρίου της σε Τμήμα Ένταξης του ίδιου σχολείου

Ανοιχτή επιστολή στην Υπουργό Παιδείας

κα Υπουργέ

Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ-70 και ήμουν υποψήφιος το 2007 στον αξιολογικό πίνακα επιλογής Δ/ντών για την πλήρωση της κενής θέσης Δ/ντή σε σχολείο Γενικής Αγωγής. Εντελώς τυχαία έπεσε στην αντίληψή μου, η υπ’ αριθ. 94566/Γ6/29-07-10 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, με ΘΕΜΑ: "Υποχρέωση υπηρέτησης σε δομές της ΕΑΕ των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με μετεκπαίδευση στα τμήματα της Ειδικής Αγωγής των Διδασκαλείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών", η οποία επισημαίνει ότι: "υποχρεούνται (οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) μετά την μετεκπαίδευση στα τμήματα της ειδικής αγωγής των Διδασκαλείων Δημοτικής Εκπαίδευσης να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους και να υπηρετούν σε δομές της Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης για τρία διδακτικά έτη τουλάχιστον, αμέσως μετά τη μετεκπαίδευσή τους με διάθεση ή με απόσπαση (μετά από αντικατάσταση) κατόπιν απόφασης του ΠΥΣΠΕ.
Η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής ισχύει και για τους ήδη μετεκπαιδευθέντες, οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρέτησης (δεν υπηρέτησαν) σε δομές της ΕΑΕ, παρά την παρέλευση εύλογου χρονικού διαστήματος από τη φοίτησή τους στα διδασκαλεία.

Απαλλάσσονται της υποχρέωσης τα στελέχη της εκπαίδευσης για όσο διάστημα κατέχουν τη θέση ευθύνης".

Το ΠΥΣΠΕ Σάμου:

1.     γνώριζε ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός δεν έχει υπηρετήσει τρία διδακτικά έτη σε σχολεία ειδικής αγωγής (αποφοίτησε το 2008),
2.      είχε ενημερωθεί με έγγραφό μου σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δε θα έπρεπε να τοποθετηθεί εκπαιδευτικός ΣΜΕΑ ως Δ/ντρια σε σχολείο Γενικής Αγωγής,
3.      γνώριζε ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός δεν κατείχε μέχρι 3-9-10 θέση ευθύνης,
4.      αγνόησε την υπ’ αριθ. 94566/Γ6/29-07-10 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας,

Έτσι, στις 3-9-10, τοποθέτησε την εκπαιδευτικό ΣΜΕΑ, η οποία αποφοίτησε από το τμήμα Ειδικής Αγωγής του Διδασκαλείου το 2008, όχι μόνο ως Δ/ντρια σε 12/θ σχολείο Γενικής Αγωγής, αλλά τη διέθεσε επίσης για συμπλήρωση του υποχρεωτικού της ωραρίου, (δηλαδή για 8 ώρες) στο Τμήμα Ένταξης του ίδιου σχολείου, σύμφωνα με ομολογία του ίδιου του ΠΥΣΠΕ.

Με τον τρόπο αυτό λαμβάνει και τα δύο επιδόματα (Δ/ντριας και Τ.Ε. Ειδικής Αγωγής), στερώντας ταυτόχρονα από τους μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου το δικαίωμα των υπόλοιπων ωρών διδασκαλίας που δικαιούνται για τη μόρφωσή τους, όπως επίσης και τον εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής που θα διοριζόταν στη συγκεκριμένη θέση με πλήρες ωράριο.

Η περιφερειακή Δ/ντρια Β. Αιγαίου επικύρωσε την απόφαση του ΠΥΣΠΕ ΣΑΜΟΥ παρόλο που:

·         γνώριζε τη συγκεκριμένη απόφαση -αφού ήδη έχει κοινοποιηθεί στις Περιφερειακές Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης από τις 29-7-10
·         είχε ενημερωθεί με το υπ. αριθ. 190/6-9-10 έγγραφό μου για τους λόγους που δε θα έπρεπε να τοποθετηθεί η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός στο συγκεκριμένο σχολείο
·        είχε ενημερωθεί και τηλεφωνικά η Γραμματεία της Περιφερειακής Δ/ντριας Εκπ/σης Β. Αιγαίου, για την ύπαρξη της συγκεκριμένης απόφασης.

Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: Από τη στιγμή που εσείς επιλέξατε τα συγκεκριμένα  στελέχη με αξιοκρατία και διαφάνεια όπως υποστηρίζετε για να εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις σας και αυτά δεν τις εφαρμόζουν, εγώ ως εκπαιδευτικός τι πρέπει να κάνω; Πώς μπορώ να δικαιωθώ;

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια οφείλουν να λειτουργούν σύννομα, με διαφάνεια, δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα, το ίδιο και τα στελέχη της εκπαίδευσης (χωρίς να εξετάζουν τις πολιτικές πεποιθήσεις των υποψηφίων  εκπαιδευτικών ή να παρανομούν).

Πιστεύω ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΣΑΜΟΥ με έχει αδικήσει κατάφωρα στην απόφαση που πήρε, δίνοντας το δικαίωμα σε εκπαιδευτικό ΣΜΕΑ που έχει μετεκπαιδευτεί με δαπάνες του κράτους σε Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Διδασκαλείου, να καταλαμβάνει θέση Δ/ντή σε σχολείο Γενικής Αγωγής και παράλληλα να διδάσκει και στο Τμήμα Ένταξης του ίδιου σχολείου, χωρίς να έχει υπηρετήσει  τα τρία τουλάχιστον διδακτικά έτη που ορίζει η υπουργική απόφαση.

Μετά από την υπ’ αριθ. 94566/Γ6/29-07-10 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας ζητώ την παρέμβασή σας, ώστε να ακυρωθεί η (κατά την άποψή μου, παράνομη) τοποθέτηση της εκπαιδευτικού ΣΜΕΑ σε σχολείο Γενικής Αγωγής, διότι έχω πλέον έννομο συμφέρον να διεκδικήσω την τοποθέτησή μου ως διευθυντής στο ίδιο σχολείο όπου αυτή τοποθετήθηκε. 

Ευελπιστώ στην απάντησή σας και στην ικανοποίηση του νόμιμου αιτήματός μου.

Εκκρεμεί από 6-9-10 η εξέταση της ένστασής μου στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η οποία "λόγω φόρτου εργασίας" δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.

Σάμος, 3 Οκτωβρίου 2010

Με τιμή 

Κακαγιάννης Αντώνης  
Δάσκαλος  


Δεν υπάρχουν σχόλια: