Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Μπροστά σε μία οθόνη περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα τα Ελληνόπουλα

Μπροστά σε μία οθόνη περνούν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα οι Έλληνες έφηβοι, οι οποίοι αν συνυπολογίσει κανείς και τις ώρες που μελετούν σε ηλεκτρονική μορφή, είναι μονίμως… καλωδιωμένοι.

Ερευνα, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζει η εφημερίδα το Βήμα, αποδεικνύει ότι οι έφηβοι είναι καθηλωμένοι μπροστά σε μια οθόνη για πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα μόνο για τη διασκέδασή τους. Νεαροί και νεαρές, που είναι εξοικειωμένοι με τις οθόνες από την αρχή της ζωής τους έχουν μια πολύ στενή σχέση με οθόνες παντός τύπου, τηλεόραση, λαπτοπ, υπολογιστές, τάμπλετ κ.α. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική τους και σωματική τους υγεία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η επιστημονική ομάδα διερεύνησε κατά πόσο το περιβάλλον του σπιτιού της γειτονιάς εφήβων ηλικίας 13-15 ετών επιδρά στην ενασχόληση των παιδιών με καθιστικές συμπεριφορές που σχετίζονται με τη χρήση οθόνης.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εφήβων δήλωσαν ότι περνούν μπορστά στην οθόνη αποκλειστικά για διασκέδαση περισσότερες από δύο ώρες ημερησίως. Τα αγόρια στέφονται πρωταθλητέςτων υπολογιστών και των video games. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

Το 22,1% αγοριών και κοριτσιών βρίσκεται μπροστά από μια οθόνη για την ψυχαγωγία του για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα τις καθημερινές. Το ποσοστό αυτό τα Σαββατοκύριακα ανεβαίνει στο 46,4%.

Από δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα ψυχαγωγείται μέσω οθονών το 45% αγοριών και κοριτσιών, ποσοστό που μειώνεται τα Σαββατοκύριακα στο 35,5%

Ενα ποσοστό 33% των Ελλήνων εφήβων κάνει χρήση οθόνης για ψυχαγωγία στις ημέρες σχολείου, ποσοστό που μειώνεται στο 18,1%

Δεν υπάρχουν σχόλια: