Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

«Ο θάνατος του συνταξιούχου»

Στην πυρά έριξαν χθες χιλιάδες συνταξιούχοι που βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας τις επιστολές που έλαβαν, στις οποίες αναλύονται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις τους.

Η μεγάλη παν-αττική συγκέντρωση των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων ξεκίνησε από την πλατεία Κοτζιά, για να καταλήξει στο Σύνταγμα, με την αστυνομική παρουσία να είναι πολύ διακριτική αυτή τη φορά κι έτσι να μην επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής με τη ρίψη χημικών που είδαμε τον περασμένο μήνα.

Οι συγκεντρωμένοι χαρακτήρισαν την επιστολή που έλαβαν από το υπουργείο Εργασίας «κουρελόχαρτο του Κατρούγκαλου» που είναι προκλητικό και παραχαράσσει την πραγματικότητα.

Στιγμιότυπο από την πορεία των συνταξιούχων Στιγμιότυπο από την πορεία των συνταξιούχων | Μ.- Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Επίσης, επισήμαναν ότι ο ασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα είναι «ο θάνατος του συνταξιούχου» γιατί εξαφανίζει τις επικουρικές.

Πηγαίνοντας προς την αυτοσχέδια πυρά που στήθηκε στη Σταδίου, αρκετοί συνταξιούχοι μάς εξέφραζαν την οργή τους δείχνοντάς μας τα χαρτιά με τις περικοπές που υπέστησαν στις επικουρικές. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές από αυτές:

«Από τα 340 ευρώ επικουρική πήγα στα 75. Δούλευα 37 χρόνια στη χαλυβουργία, τα ένσημα που κόλλαγα ήταν βαρέα και ανθυγιεινά. Εκεί μας έχουν καταντήσει με τόσα χρόνια δουλειά», μας είπε ο κ. Πέτρος.

Ο κ. Διονύσης, που έρχεται λίγο αργότερα, κάνει λόγο για επικουρική που από τα 265 ευρώ τον Ιούλιο τώρα φτάνει μόλις τα 33 ευρώ.

Συνταξιούχος στην πορεία διαμαρτυρίαςΟ συνταξιούχος κ. Διονύσης μας δείχνει το χαρτί με τις περικοπές στην επικουρική πριν πάει στην πυρά |Μ.-Α. ΚΩΣΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εχει εργαστεί σε εργοστάσιο και κάποια χρόνια ως ναυτικός. Παρά τις περικοπές δεν το βάζει κάτω και βοηθάει και την άνεργη κόρη του. «Δυστυχώς», είναι το λακωνικό σχόλιο που κάνει για τη γενικότερη κατάσταση.

«Ολες οι κυβερνήσεις από του Γ. Παπανδρέου και μετά μας κόβουν τις συντάξεις. Εμένα η επικουρική είναι τώρα μόνο 15 ευρώ», ακούσαμε από συνταξιούχο αστυνομικό που λίγο μετά έκαψε το χαρτί που κρατούσε στα χέρια του.

«Οπως μας έκαψαν τη ζωή μας, καίμε τις επιστολές τους συμβολικά», τόνισε από το μεγάφωνο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, υπό το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

«Η σημερινή κυβέρνηση ξεπέρασε τους προηγούμενους στην προπαγάνδα, λέγοντας ότι δεν υπήρξαν περικοπές στις συντάξεις μας. Η επιστολή Κατρούγκαλου είναι επαίσχυντη και γι’ αυτό την επιστρέψαμε.

»Με τα χρήματα που δουλέψαμε πληρώνονται οι δανειστές. Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλουν, χωρίς δικαιώματα σε εργαζομένους και συνταξιούχους. Ολα τα αντεργατικά μέτρα προέρχονται από την Ε.Ε., ετοιμαζόμαστε για μεγαλύτερους αγώνες, δεν θα σταματήσουμε», είχε πει νωρίτερα ο κ. Κουμπούρης στην πλατεία Κοτζιά.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν συνταξιούχοι στη Λαμία, στη Λιβαδειά, στο Ρέθυμνο και άλλες πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: