Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Αντιπαράθεση για το προσφυγικό, της Μαργαρίτας Ικαρίου

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε χθες στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα της ακριτικής Σάμου η Κίνηση Πολιτών «Σάμος SOS» με ομιλητές γνωστά από πρότερες θητείες τους στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και σε διάφορους φορείς, άτομα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην αρχή με μικρή συμμετοχή πολιτών, ενώ στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι έφτασαν περίπου τα 400 άτομα.

Απέναντι ακριβώς και επί της παραλιακής, είχε παραταχθεί ομάδα πολιτών της «Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες», πλαισιωμένη από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι και συμμετείχαν σε αντιφασιστική συγκέντρωση με πανό και κύριο σύνθημα «Εσείς που τώρα κοιτάτε τη δουλειά σας, αύριο μετανάστες θα είναι τα παιδιά σας».

Μικροεπεισόδιο που σημειώθηκε στο πρώτο ημίωρο, όταν ένας εκ των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των αντιφασιστών με στόχο να «κατεβάσει» το πανό, αποσοβήθηκε εν τη γενέσει του χάρη στην ψύχραιμη στάση των ανδρών της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που είχαν παραταχθεί ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Αυτό βεβαίως ανατροφοδότησε φραστικά επεισόδια μικρής κλίμακας, ενώ ενέτεινε και ακραίες αναφορές εκ μέρους κάποιων ομιλητών, οι οποίοι και πρότειναν σε όσους «είναι Σαμιώτες και πατριώτες» να συμπαραταχθούν με τους πολίτες της πλατείας, ενώ «για τους υπόλοιπους, κοντά είναι η θάλασσα…».

Συγκέντρωση, Σάμος SOS

Η αντιφασιστική κίνηση ανταπάντησε με αιχμηρά συνθήματα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν νέα επεισόδια.

Αφορμής δοθείσης αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν τον λόγο ώστε να χαιρετίσουν τη συγκέντρωση. Μεταξύ αυτών, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Σάμου, του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου, της Ενωσης Ξενοδόχων και των Συλλόγων Ενοικιαζομένων Δωματίων Σάμου και Μαραθοκάμπου.

Από τις πλέον ήπιες τοποθετήσεις ήταν αυτή του αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκου Κατρακάζου, ο οποίος και μίλησε για μια Σάμο που επέδειξε υποδειγματική αρωγή και αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους πρόσφυγες, πλην όμως υφίσταται τις συνέπειες από τη μακρόχρονη παραμονή τους καθώς βρίσκονται πλέον «εγκλωβισμένοι» στο Κέντρο Ταυτοποίησης.

Δυστυχώς, δεν έλειψαν και κάποιες ακραιφνείς τοποθετήσεις από άλλους ομιλητές, με αναφορές στο αγαλμάτινο «λιοντάρι» της πλατείας-σύμβολο γενναιότητας των Σαμίων, τον φιλόσοφο Πυθαγόρα, τη γνωστή σπαρτιάτικη φράση «ή ταν ή επί τας», ώς και τον… Μεταξά με το αμφιλεγόμενο ιστορικά «όχι».

Οι διοργανωτές πάντως χαρακτήρισαν τη συγκέντρωση «ειρηνική και πατριωτική» που στόχο έχει να επισημάνει τον μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονεί για τον εθνικά ευαίσθητο χώρο της παραμεθορίου η εγκαθίδρυση μιας μειονότητας δυσανάλογης του πληθυσμού των νησιών.

Στο τέλος της συγκέντρωσης και διά βοής εγκρίθηκε ψήφισμα 10 σημείων-θέσεων που θα σταλεί στους φορείς Αυτοδιοίκησης και στα συναρμόδια υπουργεία.

Συγκέντρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: