Το βαγόνι των οργανικών τοποθετήσεων στα σχολεία είναι έτοιμο να
εκτροχιαστεί… Μια σειρά γεγονότα, που θεσμοί και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν
δρομολογήσει και προωθούν -και με δήθεν διάλογο- αφορούν τις οργανικές
τοποθετήσεις στα σχολεία α/βάθμιας και β/βάθμιας εκπαίδευσης. Αφορούν
όμως πρωτίστως και τον συνολικό αριθμό οργανικών θέσεων στο Υπουργείο
Παιδείας, που έχουν αποφασίσει να επικαιροποιήσουν (δείτε
έγγραφο φωτογραφίας).
Ο κίνδυνος να συντρέξουν μαζί μια σειρά από αρνητικές παραμέτρους είναι άμεσα ορατός. Το ερώτημα είναι αν το «συμμάζεμα» που προωθεί το υπουργείο με ειδική μεγάλη επιτροπή για τις λεγόμενες «Υπηρεσιακές Μεταβολές», όπου συμμετέχουν και δυο μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, αφορά μόνο αυτονόητα πράγματα…
Η γνώμη μου είναι πως όχι. Θεωρώ ότι κεντρικός στόχος είναι η μείωση των οργανικών θέσεων, άρα και τοποθετήσεων, σε πανελλαδική κλίμακα, μεταξύ 10% και 20% τουλάχιστον. Για να το κατανοήσουμε επαγωγικά, ας συνυπολογίσουμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει -πέραν του μισθολογίου των καθαρών μειώσεων για τους πολλούς και της λαιμητόμου του «ανταποδοτικού» ασφαλιστικού- ταυτόχρονα λόγω 3ου μνημονίου:
1) Μηδενικούς ή ελάχιστους μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις με πολύ λιγότερους αναπληρωτές,
2) «Βόμβες» στην Τεχνική Εκπαίδευση για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως και στα νηπιαγωγεία,
3) Συρρίκνωση της Ειδικής Αγωγής,
4) Υποχρεωτική κινητικότητα στις αποσπάσεις και εκτός νομού,
5) Ερασιτεχνικές εκπαιδευτικές προτάσεις (δημοσιονομικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα) στον δήθεν διάλογο με «λαγό» τον γνωστό πρόεδρό του.
6) Αλλαγές στις υπηρεσιακές μεταβολές με «πειραματισμούς» στις οργανικές θέσεις-τοποθετήσεις, ως επιστέγασμα όλων των προηγούμενων.
ΙΙ. Πέντε νέα δεδομένα προ-διαγράφονται
1) Παρότι το κύριο ζήτημα είναι αυτό των μαζικών διορισμών, ο σχεδιασμός παραπέρα διάσπασης των αναπληρωτών, που ευνοεί το Υπουργείο με το σχέδιο για την επόμενη χρονιά και κάποιοι αποδέχονται, κρύβει πολύ περισσότερα πράγματα. Έχει μεγάλη πολιτική και συνδικαλιστική σημασία, για το τι βαθύτερα έχει προαποφασιστεί, ενώ υπάρχει νεώτερη απόφαση του ΣΤΕ, η οποία καθαρογράφεται, και η οποία δεν θεωρεί τους παλιούς πίνακες των αναπληρωτών «μη συνταγματικούς», αλλά μόνο των μονίμων. Την απόφαση αυτή είχε φέρει ομάδα αναπληρωτών (μόνο με προϋπηρεσία) στο ΔΣ της ΟΛΜΕ πρόσφατα. Γι’ αυτό υπάρχει σχετική ανακοίνωση από το δικηγόρο τους koliris.gr: «Το ΣτΕ Με την με αριθμό 4303/2015απόφασή του έκρινε αμετάκλητα ότι το μεταβατικό στάδιο του άρθρου 9 Ν. 3848/2010 είναι Συνταγματικό... Η απόφαση είναι ακόμα ακαθαρόγραφη. Όταν καθαρογραφεί θα αναρτηθεί και στον ιστοτόπο μας». Επομένως γιατί τόσο το Υπουργείο, όσο και η πλειοψηφία των «έξι» στο ΔΣ της ΟΛΜΕ κάνουν πώς δεν υπάρχει;
Όμως, παρ’ όλα αυτά, «προφητεύουν» οι 6/11 του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ) που κατήγγειλαν στις 14/4/2016: «…Με τη μη κατάθεση πρότασης για σύστημα μονίμων διορισμών επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει διορισμούς για μία ακόμα χρονιά. Θα περιοριστεί δραστικά ο αριθμός αναπληρωτών και ωρομισθίων, λόγω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Θα ανατραπούν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις των μονίμων συναδέλφων. Τα δημόσια σχολεία δεν θα ξεκινήσουν ομαλά τη λειτουργία τους την επόμενη σχολική χρονιά….», olme9998.
2) Στην ημερίδα της ΟΛΜΕ-Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, με πάνω από 100 συνέδρους, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την Δευτέρα 11/4/2016 διαφάνηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία απέκρουσε μετά βδελυγμίας και επιχειρημάτων τις σχεδιαζόμενες νέες μεταρρυθμίσεις στην ΤΕΕ που επιμένει να την μετατρέψει σε Επαγγ. Εκπαίδευση Κατάρτιση (Ε.Ε.Κ.) και με τους μαθητές νέους δουλοπάροικους σε επιχειρήσεις (5ετή τουλάχιστον παράταση ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ με ανήλικους, μαθητεία στο 1/3 των ανήλικων μαθητών των εναπομείναντων ΕΠΑΛ και ειδικοτήτων και σχεδόν αποκλειστική μαθητεία των μαθητών στο «4ο έτος ειδίκευσης και μαθητείας» των 18χρονων/19χρονων. Η σχεδιαζόμενη συρρίκνωση των ειδικοτήτων, η χωροταξική τους αναπροσαρμογή κυρίως με κριτήρια υπαρκτών επιχειρήσεων, τα επερχόμενα ΣΔΙΤ στα εργαστήρια (ΕΚ), η κυριαρχία των Δ.ΙΕΚ κλπ και η κατάργηση των «ολιγομελών» τμημάτων, ετοιμάζουν χιονοστοιβάδα «υπεριθμιών». Δείτε και εδώ (31-3-2016): aelmeahaias 1.
Σημείωση: Όσον αφορά το θέμα του διπλασιασμού των μαθητών των ολιγομελών νηπιαγωγείων στις αστικές περιοχές ξέρουν καλύτερα μεν οι συνάδελφοι της α/βάθμιας, αλλά και εμείς γνωρίζουμε που μπορεί να οδηγήσει το «συμμάζεμα»: Δηλαδή να αλλάξουν την δυναμικότητα, π.χ. να κόψουν κατά βάση τα δεύτερα τμήματα και τα διθέσια να μετατραπούν σε μονοθέσια, κλπ.
3) Στην Ειδική αγωγή, η λογική της δήθεν «συμπερίληψης» έχει ήδη δημιουργήσει κλίμα αναστάτωσης και περιφερειακών κινητοποιήσεων, αφού η κυβέρνηση φαίνεται να έχει στόχο την μείωση των αναγκαίων προσλήψεων στην ειδική αγωγή, αλλά και την καταμέτρηση των όποιων οργανικών θέσεων. Δείτε σχετική απόφαση (16-3-2016): aelmeahaias 2.
4) Στο ν/σχ για την έρευνα, ανάμεσα στα άλλα, έχουμε μια σειρά ζητήματα, όπως ηυποχρεωτική κινητικότητα, πέραν από τις οκτώ κοινές ειδικότητες μεταξύ α/βάθμιας και β/θμιας εκπ/σης, όπως Δ.ΙΕΚ, ΟΑΕΔ, μαθητεία και αποσπάσεις από Νομό σε Νομό και λόγω του νέου σχεδιασμού χωροταξικού των ειδικοτήτων της ΤΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η απότομη προανάκρουση για Β΄ αναθέσεις στους ΠΕ12 για Φυσική – Μαθηματικά Λυκείου, δηλαδή μεταγυμνασιακά, σε αντικείμενα με ελάχιστες γνώσεις με τελείως αντιεπιστημονικό χαρακτήρα!
5) Οι «προτάσεις» Α. Λιάκου για τετραετές Γυμνάσιο και διετές ΕΠΑΛ και ΓΕΛ,ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι αντίθετες με την κτηριακή δομή των Γυμνασίων, δείχνουν δύο νέα στοιχεία α) την μη αποδοχή της ενιαίας υποχρεωτικής β/βάθμιας εκπαίδευσης και β) τα πολλά επιλεγόμενα στα ΓΕΛ δείχνουν ένα προσανατολισμό (με δήθεν ελευθερία επιλογής) συρρίκνωση των ΓΕΛ και την δραστική μείωση των οργανικών θέσεων και τοποθετήσεων. Δείτε σχετικά (χθες, 17-04-2016): apodeltiosi-kyr.aygis-alfavita.
ΙΙΙ. Το περίεργο έγγραφο της επιτροπής υπηρεσιακών μεταβολών
Προτείνεται στην επιτροπή του Υπουργείου για «αλλαγές» στις Υπηρεσιακές Μρεταβολές, να παραμείνουν οι οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας με χωροταξική κατανομή περιοχών μετάθεσης (πρότυπο και ν. 1566/1985), έστω και επιτέλους μετά από παλινωδίες Επιτροπής Υ.Μ. και ΔΣ ΟΛΜΕ.
Το κερασάκι όμως στην «τούρτα» για τον μειωμένο αριθμό των οργανικών θέσεων,αποτελεί η δεύτερη πρόταση με το πονηρό ρήμα «υφίστανται» και τον σύνδεσμο «και» (δείτε φωτογραφία εγγράφου). Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι πρόκειται για φιλολογικό λάθος, αλλά λογικά πρόκειται για μέρος του ολιστικού σχεδιασμού με αλλαγή τακτικής από την αρχική πρόταση (πρότειναν οργανικές στις περιοχές μετάθεσης).
Το ρήμα «υφίστανται» αφορά το παρελθόν των οργανικών θέσεων στα σχολεία, δηλαδή όσους «κατέχουν» οργανικές τοποθετήσεις αριθμημένων οργανικών θέσεων που δεν έχουν πλέον 12 ώρες (βλέπε π.χ. αυξημένο διδακτικό ωράριο κατά 2 ώρες). Άρα οι οργανικές τοποθετήσεις των όποιων «υπεράριθμων» ανά σχολείο, αν αυτή η πρόταση γίνει πράξη, καταργούνται. Καταργεί επίσης και άνω των 12 ωρών αν δεν συμπληρώνουν «και» σε άλλο σχολείο «της ίδιας ομάδας σχολείων». Αυτό σημαίνει μαγική εξαφάνιση χιλιάδων οργανικών θέσεων και τοποθετήσεων.
Αφορά όμως και το ενεργό παρόν με βάση τους προηγούμενους σχεδιασμούς. Πόσες εξαφανίσεις θα γίνουν σε ΕΠΑΛ με τα νέα μέτρα και σε ΓΕΛ με επιλεγόμενα μαθήματα; Χιλιάδες.Αφορά ακόμη και το κοντινό μέλλον, αφού στα «παραδοτέα» του 3ου μνημονίου προβλέπεται και νέα αλλαγή του διδακτικού ωραρίου προς το δυσμενέστερο, παρά τις «διαβεβαιώσεις» του Υπουργού την Παρασκευή 15-04-2016.
IV. Δυό ερωτήματα και ένα συμπέρασμα
Ερώτημα 1ο: Τελικά μήπως θέλουν να μετρήσουν λιγότερες «πραγματικές» οργανικές θέσεις, λιγότερες δηλαδή και από τον ήδη μειωμένο αριθμό μονίμων, λόγω των συνταξιοδοτήσεων από το 2010 που έχουν φτάσει ήδη στο 33% του τότε προσωπικού; Μήπως πάμε πάλι στο σενάριο του Μαΐου 2013 με τα «κενά και πλεονάσματα»; Μήπως οι μηδενικοί διορισμοί σχεδιάζονται και για τα επόμενα χρόνια και οι μειωμένες προσλήψεις δεν είναι θέμα του ΣΤΕ, όπως επικαλούνται;
Ερώτημα 2ο: Γιατί άραγε στο ν/σχ στη Βουλή υπάρχει πρόταση οι εκπαιδευτικοί να συνταξιοδοτούνται στις 31 Ιουλίου αντί την 1 Ιουλίου; Αφορούν μόνο τους υπό σύνταξη εκπαιδευτικούς ή σχετίζονανατι κυρίως με τους μονίμους εργαζόμενους;
Συμπέρασμα: Οι συλλογικοί αγώνες που ξεκίνησαν με τα ζητήματα της αδιοριστίας και του τρόπου διορισμών και προσλήψεων, πρέπει να διευρυνθούν με γενικότερους οργανωμένους και πολύμορφους αγώνες για τα μαθήματα σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ. Να διευρυνθούν ακόμη καιπροληπτικά για τους ερασιτεχνισμούς του 4+2 μεταξύ Γυμνασίων – Λυκείου, με όσα αυτοί συνεπάγονται… Να ενωθούν με τα τεκταινόμενα για τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και την ειδική αγωγή…
Η ανάγκη ενός σύγχρονου πανεκπαιδευτικού μετώπου για το περιεχόμενο του σχολείου, των μαθητικών αναγκών και των εργασιακών σχέσεων των καθηγητών, των δασκάλων, νηπιαγωγών και αδιορίστων με στόχο και μια γενικότερη βεβαίως πολιτική κατεύθυνση, είναι πλέον επιτακτική.
Ενός μετώπου που θα ενωθεί με όλα όσα θα αναδυθούν με βαθύτερο περιεχόμενο για τα δημόσια αγαθά, τα συλλογικά δικαιώματα, τις ανάγκες, την αλληλεγγύη μέσα κι εξω από τη χώρα, για να υπάρξουμε. Ενός λαού και μιας χώρας που ακόμα βουλιάζει ανάμεσα σε κοσμοπολίτικες «συμμαχίες» και «εθνικιστικές» αναβιώσεις.
* Ο Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας είναι μέλος του ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ (από τις Παρεμβάσεις Δ.Ε.) και πρώην τακτικός αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας.
Ο κίνδυνος να συντρέξουν μαζί μια σειρά από αρνητικές παραμέτρους είναι άμεσα ορατός. Το ερώτημα είναι αν το «συμμάζεμα» που προωθεί το υπουργείο με ειδική μεγάλη επιτροπή για τις λεγόμενες «Υπηρεσιακές Μεταβολές», όπου συμμετέχουν και δυο μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, αφορά μόνο αυτονόητα πράγματα…
Η γνώμη μου είναι πως όχι. Θεωρώ ότι κεντρικός στόχος είναι η μείωση των οργανικών θέσεων, άρα και τοποθετήσεων, σε πανελλαδική κλίμακα, μεταξύ 10% και 20% τουλάχιστον. Για να το κατανοήσουμε επαγωγικά, ας συνυπολογίσουμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει -πέραν του μισθολογίου των καθαρών μειώσεων για τους πολλούς και της λαιμητόμου του «ανταποδοτικού» ασφαλιστικού- ταυτόχρονα λόγω 3ου μνημονίου:
1) Μηδενικούς ή ελάχιστους μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις με πολύ λιγότερους αναπληρωτές,
2) «Βόμβες» στην Τεχνική Εκπαίδευση για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως και στα νηπιαγωγεία,
3) Συρρίκνωση της Ειδικής Αγωγής,
4) Υποχρεωτική κινητικότητα στις αποσπάσεις και εκτός νομού,
5) Ερασιτεχνικές εκπαιδευτικές προτάσεις (δημοσιονομικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα) στον δήθεν διάλογο με «λαγό» τον γνωστό πρόεδρό του.
6) Αλλαγές στις υπηρεσιακές μεταβολές με «πειραματισμούς» στις οργανικές θέσεις-τοποθετήσεις, ως επιστέγασμα όλων των προηγούμενων.
ΙΙ. Πέντε νέα δεδομένα προ-διαγράφονται
1) Παρότι το κύριο ζήτημα είναι αυτό των μαζικών διορισμών, ο σχεδιασμός παραπέρα διάσπασης των αναπληρωτών, που ευνοεί το Υπουργείο με το σχέδιο για την επόμενη χρονιά και κάποιοι αποδέχονται, κρύβει πολύ περισσότερα πράγματα. Έχει μεγάλη πολιτική και συνδικαλιστική σημασία, για το τι βαθύτερα έχει προαποφασιστεί, ενώ υπάρχει νεώτερη απόφαση του ΣΤΕ, η οποία καθαρογράφεται, και η οποία δεν θεωρεί τους παλιούς πίνακες των αναπληρωτών «μη συνταγματικούς», αλλά μόνο των μονίμων. Την απόφαση αυτή είχε φέρει ομάδα αναπληρωτών (μόνο με προϋπηρεσία) στο ΔΣ της ΟΛΜΕ πρόσφατα. Γι’ αυτό υπάρχει σχετική ανακοίνωση από το δικηγόρο τους koliris.gr: «Το ΣτΕ Με την με αριθμό 4303/2015απόφασή του έκρινε αμετάκλητα ότι το μεταβατικό στάδιο του άρθρου 9 Ν. 3848/2010 είναι Συνταγματικό... Η απόφαση είναι ακόμα ακαθαρόγραφη. Όταν καθαρογραφεί θα αναρτηθεί και στον ιστοτόπο μας». Επομένως γιατί τόσο το Υπουργείο, όσο και η πλειοψηφία των «έξι» στο ΔΣ της ΟΛΜΕ κάνουν πώς δεν υπάρχει;
Όμως, παρ’ όλα αυτά, «προφητεύουν» οι 6/11 του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ) που κατήγγειλαν στις 14/4/2016: «…Με τη μη κατάθεση πρότασης για σύστημα μονίμων διορισμών επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει διορισμούς για μία ακόμα χρονιά. Θα περιοριστεί δραστικά ο αριθμός αναπληρωτών και ωρομισθίων, λόγω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Θα ανατραπούν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις των μονίμων συναδέλφων. Τα δημόσια σχολεία δεν θα ξεκινήσουν ομαλά τη λειτουργία τους την επόμενη σχολική χρονιά….», olme9998.
2) Στην ημερίδα της ΟΛΜΕ-Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, με πάνω από 100 συνέδρους, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την Δευτέρα 11/4/2016 διαφάνηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία απέκρουσε μετά βδελυγμίας και επιχειρημάτων τις σχεδιαζόμενες νέες μεταρρυθμίσεις στην ΤΕΕ που επιμένει να την μετατρέψει σε Επαγγ. Εκπαίδευση Κατάρτιση (Ε.Ε.Κ.) και με τους μαθητές νέους δουλοπάροικους σε επιχειρήσεις (5ετή τουλάχιστον παράταση ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ με ανήλικους, μαθητεία στο 1/3 των ανήλικων μαθητών των εναπομείναντων ΕΠΑΛ και ειδικοτήτων και σχεδόν αποκλειστική μαθητεία των μαθητών στο «4ο έτος ειδίκευσης και μαθητείας» των 18χρονων/19χρονων. Η σχεδιαζόμενη συρρίκνωση των ειδικοτήτων, η χωροταξική τους αναπροσαρμογή κυρίως με κριτήρια υπαρκτών επιχειρήσεων, τα επερχόμενα ΣΔΙΤ στα εργαστήρια (ΕΚ), η κυριαρχία των Δ.ΙΕΚ κλπ και η κατάργηση των «ολιγομελών» τμημάτων, ετοιμάζουν χιονοστοιβάδα «υπεριθμιών». Δείτε και εδώ (31-3-2016): aelmeahaias 1.
Σημείωση: Όσον αφορά το θέμα του διπλασιασμού των μαθητών των ολιγομελών νηπιαγωγείων στις αστικές περιοχές ξέρουν καλύτερα μεν οι συνάδελφοι της α/βάθμιας, αλλά και εμείς γνωρίζουμε που μπορεί να οδηγήσει το «συμμάζεμα»: Δηλαδή να αλλάξουν την δυναμικότητα, π.χ. να κόψουν κατά βάση τα δεύτερα τμήματα και τα διθέσια να μετατραπούν σε μονοθέσια, κλπ.
3) Στην Ειδική αγωγή, η λογική της δήθεν «συμπερίληψης» έχει ήδη δημιουργήσει κλίμα αναστάτωσης και περιφερειακών κινητοποιήσεων, αφού η κυβέρνηση φαίνεται να έχει στόχο την μείωση των αναγκαίων προσλήψεων στην ειδική αγωγή, αλλά και την καταμέτρηση των όποιων οργανικών θέσεων. Δείτε σχετική απόφαση (16-3-2016): aelmeahaias 2.
4) Στο ν/σχ για την έρευνα, ανάμεσα στα άλλα, έχουμε μια σειρά ζητήματα, όπως ηυποχρεωτική κινητικότητα, πέραν από τις οκτώ κοινές ειδικότητες μεταξύ α/βάθμιας και β/θμιας εκπ/σης, όπως Δ.ΙΕΚ, ΟΑΕΔ, μαθητεία και αποσπάσεις από Νομό σε Νομό και λόγω του νέου σχεδιασμού χωροταξικού των ειδικοτήτων της ΤΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η απότομη προανάκρουση για Β΄ αναθέσεις στους ΠΕ12 για Φυσική – Μαθηματικά Λυκείου, δηλαδή μεταγυμνασιακά, σε αντικείμενα με ελάχιστες γνώσεις με τελείως αντιεπιστημονικό χαρακτήρα!
5) Οι «προτάσεις» Α. Λιάκου για τετραετές Γυμνάσιο και διετές ΕΠΑΛ και ΓΕΛ,ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι αντίθετες με την κτηριακή δομή των Γυμνασίων, δείχνουν δύο νέα στοιχεία α) την μη αποδοχή της ενιαίας υποχρεωτικής β/βάθμιας εκπαίδευσης και β) τα πολλά επιλεγόμενα στα ΓΕΛ δείχνουν ένα προσανατολισμό (με δήθεν ελευθερία επιλογής) συρρίκνωση των ΓΕΛ και την δραστική μείωση των οργανικών θέσεων και τοποθετήσεων. Δείτε σχετικά (χθες, 17-04-2016): apodeltiosi-kyr.aygis-alfavita.
ΙΙΙ. Το περίεργο έγγραφο της επιτροπής υπηρεσιακών μεταβολών
Προτείνεται στην επιτροπή του Υπουργείου για «αλλαγές» στις Υπηρεσιακές Μρεταβολές, να παραμείνουν οι οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας με χωροταξική κατανομή περιοχών μετάθεσης (πρότυπο και ν. 1566/1985), έστω και επιτέλους μετά από παλινωδίες Επιτροπής Υ.Μ. και ΔΣ ΟΛΜΕ.
Το κερασάκι όμως στην «τούρτα» για τον μειωμένο αριθμό των οργανικών θέσεων,αποτελεί η δεύτερη πρόταση με το πονηρό ρήμα «υφίστανται» και τον σύνδεσμο «και» (δείτε φωτογραφία εγγράφου). Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι πρόκειται για φιλολογικό λάθος, αλλά λογικά πρόκειται για μέρος του ολιστικού σχεδιασμού με αλλαγή τακτικής από την αρχική πρόταση (πρότειναν οργανικές στις περιοχές μετάθεσης).
Το ρήμα «υφίστανται» αφορά το παρελθόν των οργανικών θέσεων στα σχολεία, δηλαδή όσους «κατέχουν» οργανικές τοποθετήσεις αριθμημένων οργανικών θέσεων που δεν έχουν πλέον 12 ώρες (βλέπε π.χ. αυξημένο διδακτικό ωράριο κατά 2 ώρες). Άρα οι οργανικές τοποθετήσεις των όποιων «υπεράριθμων» ανά σχολείο, αν αυτή η πρόταση γίνει πράξη, καταργούνται. Καταργεί επίσης και άνω των 12 ωρών αν δεν συμπληρώνουν «και» σε άλλο σχολείο «της ίδιας ομάδας σχολείων». Αυτό σημαίνει μαγική εξαφάνιση χιλιάδων οργανικών θέσεων και τοποθετήσεων.
Αφορά όμως και το ενεργό παρόν με βάση τους προηγούμενους σχεδιασμούς. Πόσες εξαφανίσεις θα γίνουν σε ΕΠΑΛ με τα νέα μέτρα και σε ΓΕΛ με επιλεγόμενα μαθήματα; Χιλιάδες.Αφορά ακόμη και το κοντινό μέλλον, αφού στα «παραδοτέα» του 3ου μνημονίου προβλέπεται και νέα αλλαγή του διδακτικού ωραρίου προς το δυσμενέστερο, παρά τις «διαβεβαιώσεις» του Υπουργού την Παρασκευή 15-04-2016.
IV. Δυό ερωτήματα και ένα συμπέρασμα
Ερώτημα 1ο: Τελικά μήπως θέλουν να μετρήσουν λιγότερες «πραγματικές» οργανικές θέσεις, λιγότερες δηλαδή και από τον ήδη μειωμένο αριθμό μονίμων, λόγω των συνταξιοδοτήσεων από το 2010 που έχουν φτάσει ήδη στο 33% του τότε προσωπικού; Μήπως πάμε πάλι στο σενάριο του Μαΐου 2013 με τα «κενά και πλεονάσματα»; Μήπως οι μηδενικοί διορισμοί σχεδιάζονται και για τα επόμενα χρόνια και οι μειωμένες προσλήψεις δεν είναι θέμα του ΣΤΕ, όπως επικαλούνται;
Ερώτημα 2ο: Γιατί άραγε στο ν/σχ στη Βουλή υπάρχει πρόταση οι εκπαιδευτικοί να συνταξιοδοτούνται στις 31 Ιουλίου αντί την 1 Ιουλίου; Αφορούν μόνο τους υπό σύνταξη εκπαιδευτικούς ή σχετίζονανατι κυρίως με τους μονίμους εργαζόμενους;
Συμπέρασμα: Οι συλλογικοί αγώνες που ξεκίνησαν με τα ζητήματα της αδιοριστίας και του τρόπου διορισμών και προσλήψεων, πρέπει να διευρυνθούν με γενικότερους οργανωμένους και πολύμορφους αγώνες για τα μαθήματα σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ. Να διευρυνθούν ακόμη καιπροληπτικά για τους ερασιτεχνισμούς του 4+2 μεταξύ Γυμνασίων – Λυκείου, με όσα αυτοί συνεπάγονται… Να ενωθούν με τα τεκταινόμενα για τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και την ειδική αγωγή…
Η ανάγκη ενός σύγχρονου πανεκπαιδευτικού μετώπου για το περιεχόμενο του σχολείου, των μαθητικών αναγκών και των εργασιακών σχέσεων των καθηγητών, των δασκάλων, νηπιαγωγών και αδιορίστων με στόχο και μια γενικότερη βεβαίως πολιτική κατεύθυνση, είναι πλέον επιτακτική.
Ενός μετώπου που θα ενωθεί με όλα όσα θα αναδυθούν με βαθύτερο περιεχόμενο για τα δημόσια αγαθά, τα συλλογικά δικαιώματα, τις ανάγκες, την αλληλεγγύη μέσα κι εξω από τη χώρα, για να υπάρξουμε. Ενός λαού και μιας χώρας που ακόμα βουλιάζει ανάμεσα σε κοσμοπολίτικες «συμμαχίες» και «εθνικιστικές» αναβιώσεις.
* Ο Παναγιώτης Α. Μπούρδαλας είναι μέλος του ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ (από τις Παρεμβάσεις Δ.Ε.) και πρώην τακτικός αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου