Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Παραδίδει μαθήματα ζωής και δημιουργίας στα 105 της χρόνια

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣου εύχομαι να φτάσεις τα χρόνια μου και να ξέρεις πώς χρειάζεται κανείς στη ζωή του να βάζει στόχους για να μπορεί να δίνει περιεχόμενο σε αυτήν», ήταν η φράση με την οποία μας ξεπροβόδισε η 105 ετών Ιωάννα Πρωίου από το εργαστήριο αργαλειού που διατηρεί στο χωριό του Χριστού Ραχών Ικαρίας.

Συνεπώς το δίλημμα είναι το εξής: σε μία ιδιωτική επίσκεψη – όντας αδειούχος – τι θέμα προς δημοσιογραφική αξιοποίηση προέκυψε;

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈνα από τα «μυστικά» της ικαριακής μακροζωίας, ή ένα πολιτιστικό – λαογραφικό με κέντρο το εργαστήρι του αργαλειού, ή μήπως ένα πορτρέτο μιας δυναμικής και δημιουργικής γυναίκας, που στάθηκε όρθια περνώντας πολέμους, δικτατορίες και εποχές δύσκολες;

Αυτό το αφήνω να το απαντήσετε εσείς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠρόσφατα η κ. Πρωίου, τιμήθηκε από το Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής (εκεί κατοικεί για μεγάλο διάστημα του χρόνου και μοιράζει το υπόλοιπο στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Ικαρία) και ο συνδυασμός της δημιουργικότητάς της με το προχωρημένο της ηλικίας της, τροφοδότησε σειρά δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, που εδώ πρέπει να πούμε ότι έδειξαν την καλή τους πλευρά που είναι πάντα το ζητούμενο στις εποχές που ζούμε.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Στο εργαστήρι του αργαλειού που διατηρεί στην Ικαρία υπάρχει σε περίοπτη θέση ένα βραβείο από το Δήμο Νέας Ιωνίας, όχι το πρόσφατο που πήρε, αλλά ένα από τα πολλά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Επίσης υπάρχει η ανακοίνωση με την οποία καλείται κάθε ενδιαφερόμενος/η να μάθει την τέχνη του αργαλειού.

Φυσικά υπάρχουν και τα ανάλογα εκθέματα, αργαλειοί, μαλλί, εργαλεία πλέξης, μία κούκλα και πολλά άλλα.


Αφού συζητήσαμε πάνω στο κοινό πεδίο της διαμονής μας στον ίδιο Δήμο και της καταγωγής από το ίδιο νησί, η κ. Ιωάννα, μας εξέφρασε την επιθυμία της να γίνει στη Νέα Ιωνία, μία έκθεση όπου η κούκλα που έχει δημιουργήσει (σε φυσικό μέγεθος) να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση για να μπορεί να τη βλέπει ο κόσμος.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Δεν μας άφησε να φύγουμε, χωρίς να μας κεράσει ένα κουλουράκι, γιατί «όταν πάει κάποιος επίσκεψη σε καριώτικο σπίτι και φύγει χωρίς να τον κεράσουμε, τότε ο νοικοκύρης στεναχωριέται».
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Πράγματι αυτό ισχύει, αλλά τελικά το κέρασμα δεν ήταν μόνο το κουλουράκι, αλλά το μάθημα ζωής και φιλοσοφίας που προκύπτει από τέτοιες συναντήσεις.

Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δεν υπάρχουν σχόλια: