Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Από το νέο σχολικό έτος μαθητές/τριες της Γ τάξης των Δημοτικών Σχολείων όλης της χώρας,  που απέχουν μέχρι και 25 χιλιόμετρα από το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και της Δ τάξης σε ειδικές περιπτώσεις θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν το αντικείμενο της κολύμβησης.

Ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι 10-12 εντός της σχολικής χρονιάς και τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις π.χ.λόγω καιρικών συνθηκών, όπου και θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα από ένα τρίμηνα.

Κάθε μάθημα θα υλοποιείται εντός ενός συνεχόμενου διδακτικού δίωρου και το διδακτικό δίωρο θα περιλαμβάνει το χρόνο μετάβασης των μαθητών/τριων από και προς το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου. Το περιεχόμενο του μαθήματος έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Σε κάθε εκπαιδευτικό δίωρο θα συμμετέχει ένα (1) τμήμα της σχολικής μονάδας που θα συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του τμήματος. Για την υλοποίηση του μαθήματος, υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης θα είναι τρεις (3) μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή/και αδιόριστοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στην κολύμβηση, προκειμένου να τηρηθεί η αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά καθηγητή/προπονητή.

Ο συνοδός εκπαιδευτικός ΠΕ11 θα είναι παρών επιβλέποντας τα μαθήματα κολύμβησης και μαζί με τους διδάσκοντες καθηγητές-πτυχιούχους ΦΑ θα έχουν την εποπτεία των μαθητών/τριών στα αποδυτήρια των κολυμβητηρίων πριν και μετά το μάθημα.

Οι μετακινήσεις από και προς τη σχολική μονάδα θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες, περί μετακίνησης μαθητών, διατάξεις και χωρίς δαπάνη για το υπουργείο Παιδείας.

Οι σχολικές μονάδες θα ενημερωθούν για τα κολυμβητήρια στα οποία θα υλοποιηθεί το μάθημα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ έως τις 7 Σεπτεμβρίου οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα πρέπει να δηλώσουν στις Ομάδες Φυσικής Αγωγής της οικείας Διεύθυνσης το τρίμηνο στο οποίο θα διδαχθεί το αντικείμενο της κολύμβησης, την ήμερα, το διδακτικό δίωρο και το κολυμβητήριο που επιθυμούν.

Σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας και ειδικότερα:
  • η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής,
  • ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον,
  • η αποφυγή του πνιγμού,
  • η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό,
  • η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων,
  • η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία,
  • η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί στη Σάμο;

Ανεξάρτητη Επικοινωνία Σάμου είπε...

Η εγκύκλιος αναφέρει για κολυμβητήρια και η Σάμος δεν έχει κολυμβητήριο. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει σε διαφορετικό μέρος, αλλά χρειάζεται διευκρίνηση από το υπουργείο τι μπορεί να γίνει σε περιοχές που δεν υπάρχουν κολυμβητήρια.