Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Φονικά Ρίχτερ «χτύπησαν» την Ιταλία – Τουλάχιστον 120 οι νεκροί (εικόνες – video)

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» τα ξημερώματα την Ιταλία, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός», τόνισε ο Ρέντσι στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριέτι, σε μικρή απόσταση από την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, στην οποία έκανε μια σύντομη επίσκεψη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε επίσης λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων και έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Ιταλία.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αρκετές οικογένειες εγκλωβίστηκαν σε σπίτια που κατέρρευσαν.

Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, υπογράμμισε ότι αρκετά κυρίως παλιά κτίρια έχουν καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι για τις ομάδες διάσωσης.

Σε μικρούς δήμους κοντά στο Ριέτι διεκόπη προσωρινά η ηλεκτροδότηση.

Οι ισχυροί μετασεισμοί συνεχίζονται αναφέρει στην  ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών.

Μέχρι στιγμής η Ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες τραυματίες.

Ρέντσι: Κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει αβοήθητος

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την κεντρική Ιταλία.

«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλυτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.

6.2 magnitude earthquake hits central Italy - at least 21 dead6.2 magnitude earthquake hits central Italy - at least 21 dead

6.2 magnitude earthquake hits central Italy - at least 21 dead

6.2 magnitude earthquake hits central Italy - at least 21 dead




Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: