Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Να βάλει τέλος στα προνόμια των συνδικαλιστών ζητάνε οι θεσμοί από το Μαξίμου

Το «τέλος» του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, τον Σεπτέμβριο.

Οι θεσμοί ζητούν άμεσες παρεμβάσεις στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και σε μια σειρά προνομίων που προβλέπονται για τα συνδικαλιστικά στελέχη.

Σύμφωνα με το Βήμα οι προτάσεις τις οποίες έχουν διατυπώσει οι δανειστές γύρω από τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο περιλαμβάνουν:

Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών.

Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, περιορισμό των αμειβομένων αδειών στις απολύτως απαραίτητες και περιορισμό των προσώπων που δικαιούνται άδειες.

Δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο.

Δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο.

Περιορισμό των συνδικαλιστών που απολαμβάνουν προστασία, κατάργηση της δυνατότητας παροχής προστασίας μέσω του καταστατικού των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μείωση του αριθμού των προστατευόμενων ιδρυτικών μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποδέχονται μεν ότι ο συνδικαλιστικός νόμος χρειάζεται τροποποιήσεις, ωστόσο δεν υιοθετεί ανοιχτά τις θέσεις των δανειστών και μιλάει για «βελτιώσεις» του νομοθετικού πλαισίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: