Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Στις 2 Νοεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών των εκπαιδευτικών σε υπηρεσιακά συμβούλια

Tην Τετάρτη 2 Νοεμβρίου του 2016 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο Νίκος Φίλης.

α. Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι τακτικοί εκπαιδευτικοί (διορισμένοι σε μόνιμες θέσεις) της δημόσιας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά περίπτωση, καθώς και οι προσωρινοί αναπληρωτές.

β. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν μόνο οι κατά τα ανωτέρω τακτικοί εκπαιδευτικοί, πλην αυτών που τελούν σε αυτοδίκαιη κατάσταση αργίας και των υπηρετούντων σχολικών συμβούλων.

γ. Στην εφορευτική επιτροπή κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ψηφίζουν οι εκπαιδευτικοί της ίδιας βαθμίδας (τακτικοί ή αναπληρωτές), οι οποίοι υπηρετούν είτε οργανικά είτε με απόσπαση σε σχολεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δεύτερης Ευκαιρίας, κλπ.).

δ. Οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι εκτός σχολικών μονάδων (Κ.Υ., Πανεπιστήμια, ΙΕΠ, κλπ.),καθώς και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό, εγγράφονται στους καταλόγους εκλογέων τηςοργανικής τους θέσης και ψηφίζουν ενώπιον της οικείας εφορευτικής επιτροπής (Αριθμ. 3389/4-11-2008 άποψη του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας). Οι απουσιάζοντες με άδεια κάθεμορφής ψηφίζουν στην περιοχή της οργανικής τους θέσης.

ε. Εκπαιδευτικοί που κατέχουν θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης, καθώς και εκπαιδευτικοί πουυπηρετούν με απόσπαση σε υπηρεσίες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ψηφίζουν στις Εφορευτικές Επιτροπές των περιοχών όπου υπηρετούν (όπως είχε γίνει και στις αντίστοιχες αρχαιρεσίες του 2014).

στ. Εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αντίστροφα.

Οι υποψηφιότητες εκ μέρους συνδυασμών υποψηφίων, ή μεμονωμένων υποψηφίων, πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016:

α. Στο διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, για την εκλογή αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ,

β. Στον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, για την εκλογή αιρετών μελών των ΑΠΥΣΠΕ, και ΑΠΥΣΔΕ και

γ. Στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την εκλογή αιρετών μελών του ΚΥΣΠΕ και του ΚΥΣΔΕ.

Οι αποδέκτες των υποψηφιοτήτων θα ανακηρύξουν τους υποψηφίους μέχρι τις 10-10-2016.

Μέχρι τις 21-10-2016 θα συγκροτηθούν από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης:

α. Τριμελείς εφορευτικές επιτροπές στην έδρα κάθε Διεύθυνσης, χωριστά για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, οι οποίες θα διεξάγουν τις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ,ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ. Επισημαίνουμε ότι σε Διευθύνσεις όπου υπηρετούν περισσότεροι από τετρακόσιοι (400) εκπαιδευτικοί, μπορεί να συγκροτούνται περισσότερες από μία εφορευτικές επιτροπές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των εκπαιδευτικών είναι δύσκολη από την έλλειψη καθημερινής συγκοινωνίας, μπορεί ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης να συγκροτεί εφορευτικές επιτροπές, για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο κέντρο της περιοχής που είναι απομονωμένη από τη συγκοινωνία.

β. Τριμελείς νομαρχιακές επιτροπές σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες εποπτεύουν την οργάνωση και την διεξαγωγή των εκλογών, συγκεντρώνουν και μεταβιβάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

5. Για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους, χορηγείται άδεια μιας (1) ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Παρακαλούνται οι κ.κ. Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν έγκαιρα τους μαθητές.

6. Οι υποψήφιοι αιρετοί εκπρόσωποι για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, προκειμένου να διευκολυνθούν,μπορούν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους ως εξής:

α. Οι υποψήφιοι για τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια πέντε (5) ημέρες.

β. Οι υποψήφιοι για τα Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια τρεις (3) ημέρες.

γ. Οι υποψήφιοι για τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια δύο (2) ημέρες.

Επισημαίνεται η ανάγκη προσεκτικής μελέτης και απαρέγκλιτης τήρησης των ρυθμίσεων του Π.Δ.1/2003, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προϋποθέσεις και διαδικασίες διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (κανονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας, διαλογή των ψηφοδελτίων-αρίθμηση και μονογραφή ψηφοδελτίων-μονογραφή δίπλα από το όνομα του υποψηφίου ή των υποψηφίων που έχουν σταυρό προτίμησης, τήρηση πρακτικών εκλογής, καταμέτρηση ψήφων, καταγραφή αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και άμεση μεταβίβασή τους στους αρμόδιους φορείς), έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην εκλογική διαδικασία. Εφιστούμε την προσοχή σας για τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε οι εκλογές αυτές να διεξαχθούν ομαλά και απρόσκοπτα.

Ιδιαίτερα ζητούμε την προσοχή σας για τις έγκαιρες και σωστές ενέργειές σας προς αντιμετώπιση των παρακάτω θεμάτων:

1.Υποβολή των υποψηφιοτήτων, με τη φροντίδα και την ευθύνη των οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων μέχρι 20-9-2016 και ανακήρυξη των υποψηφίων μέχρι 10-10-2016 (άρθρο 21).

2.Συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών και των νομαρχιακών επιτροπών μέχρι 21-10-2016 (άρθρα 22 και 28).

3.Σύνταξη των πινάκων εκλογέων και αποστολή αυτών στις οικείες εφορευτικές επιτροπές (άρθρο 23) μέχρι 24/10/2016.

4.Εκτύπωση των ψηφοδελτίων και των σχετικών φακέλων σε επαρκή αριθμό και έγκαιρη αποστολή αυτών στις εφορευτικές επιτροπές (άρθρο 24). και πάντως πριν την 27η Οκτωβρίου 2016. Σημειώνουμε ότι από την κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπονται λευκά ψηφοδέλτια

5.Άσκηση εποπτείας για την κανονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας, τη διαλογή των ψηφοδελτίων, την τήρηση των πρακτικών εκλογής, την καταμέτρηση των ψήφων, την καταγραφή των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και την άμεση μεταβίβαση αυτών στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το Αυτοτελές Τμήμα Στελεχών Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ (άρθρα 25,26,27 και 29).

 Υπενθυμίζουμε ότι η εκλογή γίνεται ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής από την 9η πρωινή μέχρι την 5η μεσημβρινή ώρα.

Η εκλογή μπορεί να παραταθεί μέχρι της 8ης μεταμεσημβρινής ώρας το αργότερο, εφόσον υπάρχουν εκλογείς οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

6.Συγκέντρωση των ενστάσεων κατά του κύρους της εκλογής, οι οποίες υποβάλλονται από υποψηφίους μέσα σε πέντε (5) ημέρες από τη διεξαγωγή της εκλογής, εξέταση αυτών και σύνταξη σχετικής πράξης για την αποδοχή ή απόρριψή τους μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής τους (άρθρο 29).

7.Άμεση αποστολή των πράξεων των εφορευτικών επιτροπών και των αποφάσεων, με τις οποίες έχουν εκδικασθεί οι ενστάσεις, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για κύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών (άρθρο 30).

Τέλος διευκρινίζουμε ότι σχετικά με το δικαίωμα του εκλέγεσθαι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού), οι οποίοι υπηρετούν και ανήκουν οργανικά σε ΚΕΔΔΥ, από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 20 παρ.2 και 35 παρ.2 του Π.Δ. 1/2003 και των διατάξεων των άρθρων 12 και 24 του Ν.3699/2008, προκύπτει ότι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τα οικεία ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, καθώς και ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ.

Η εγκύκλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: