Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Δ. Σεβαστάκης: Δεδομένα για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό στη Σάμο

Κατόπιν επικοινωνίας τόσο με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σάμου, με φορείς και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων του νομού, αλλά και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς ενημερώνουμε για τα ακόλουθα, καθώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι μείζονος σημασίας για τον τόπο μας, τα ερωτήματα είναι εύλογα και η συνεργασία όλων των φορέων και θεσμικών οργάνων είναι απαραίτητη:

α) Στις 15-9 είχε προγραμματιστεί εκ νέου συνάντηση των βουλευτών με τον κ. Μουζάλα, η οποία όμως ακυρώθηκε από το γραφείο του Υπουργού, λόγω έκτακτης συνάντησης του κ. Μουζάλα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας.

β) Ακολούθως όμως, την Τρίτη 20-9-2016 είχαμε μακρά συνάντηση, οι νησιώτες βουλευτές αλλά και βουλευτές άλλων περιοχών με προσφυγικό πληθυσμό, με τους Υπουργούς κ.κ. Φλαμπουράρη (Επικρατείας), Τόσκα (Προστασίας Πολίτη), Βίτσα (Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας) και Δρίτσα (Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής). Ο κ. Μουζάλας βρισκόταν στην Νέα Υόρκη, στον ΟΗΕ, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό.

 Από τη μακρά συνεργασία συνάγονται τα εξής: η γενική κατεύθυνση  είναι αυτή που είχε περιγράψει στην γραπτή ανακοίνωση του το καλοκαίρι και ο κ. Μουζάλας (23-6-2016), καθώς και στη μετέπειτα συνάντησή μας με φορείς της Σάμου στο Υπουργείο, στις 11-7-2016 (είχε εκδοθεί ΔΤ από το γραφείο μας και είχε αποσταλεί στα ΜΜΕ του νομού).

Οι κατευθύνσεις που είχαν τότε οριστεί και εξακολουθούν να ισχύουν σύμφωνα με τα λεγόμενα και γραφόμενα του Υπουργού είναι: Σταδιακή αποσυμφόρηση και διαχωρισμός. Προς τούτο παραπέμπουμε και στην πρόσφατη ανακοίνωση-επιστολή του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προς το Δήμαρχο Λέσβου. Η κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση που είχαμε οι βουλευτές με τους Υπουργούς. Όχι νέο Χοτ Σποτ στην Σάμο, (έστω και αργή ) αποσυμφόρηση, διαχωρισμός.

γ) Επί πλέον ο Βουλευτής Σάμου συνομίλησε και με την Αντιστράτηγο κ. Τσιριγώτη, η οποία επιβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα νέου Χοτ Σποτ, αλλά ότι εντός του υπάρχοντος και στο άνω σημείο του, θα γίνει περίκλειστη δομή για τυχόν παραβατικούς υπό αναχώρηση. Θα αφορά μικρό αριθμό ατόμων και επιβάλλεται λόγω και της κατάστασης των κρατητηρίων. Τα παραπάνω αφορούν το νησί μας, εφόσον κάθε περιοχή της νησιωτικής ή ηπειρωτικής χώρας έχει διακριτά χαρακτηριστικά.

Σε επικείμενες συναντήσεις μας με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς, θα συζητήσουμε ενδελεχώς ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πιο παραγωγικοί στη συνεργασία μας.

Η συνεργασία, το πνεύμα ενότητας, η ψυχραιμία και η λογική θα μας οδηγήσουν σε μια πορεία εξομάλυνσης και προόδου για το νησί μας.

Από το γραφείο του Βουλευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια: