Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Σάμος 2016 : Νέα έκδοση του "Απόπλου"

Το τελευταίο βιβλίο του μαθηματικού Γιάννη Γεωργίου Ταμβακλή κυκλοφόρησε, μόλις πριν από λίγο διάστημα, από τις εκδόσεις του περιοδικού Απόπλους, με τίτλο Στη Μέση Εκπαίδευση Μετά τον Εμφύλιο (1950-1955). 

Πρόκειται για χρονικό – μαρτυρία μιας ενδιαφέρουσας εποχής την οποία αφηγείται από την οπτική ενός εκπαιδευτικού, ο οποίος μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Αρρένων μέχρι το 1955.

Με τη μορφή εξιστόρησης κατά μήνες και σχολικά έτη, ο αναγνώστης παρακολουθεί τόσο τις εμπειρίες του συγγραφέα από τη μετεκπαίδευση και τη διδακτική πράξη στο Γυμνάσιο της Σάμου, όσο και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο, αλλά και την καθημερινή ζωή στη Σάμο, στους Βουρλιώτες και στα Αυλάκια, όπου περνούσε με την οικογένειά του τις ημέρες των σχολικών διακοπών.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές του συγγραφέα στη γενική και ειδική διδακτική διαφόρων μαθημάτων (και όχι μόνο των μαθηματικών), στη σχολική ζωή, στις επιδόσεις και στις δραστηριότητες των μαθητών του Πυθαγορείου Γυμνασίου, στις εκδρομές, στις σχέσεις των συναδέλφων του καθηγητών και άλλα. Το βιβλίο αποτελεί τη συνέχεια του προηγούμενού του που είχε τίτλο Προσωρινός καθηγητής στον Εμφύλιο.

Το βιβλίο μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από τα βιβλιοπωλεία της Σάμου στην τιμή των 15 € ή από τον υπεύθυνο του περιοδικού κ. Δημ. Χατζημιχάλη (τηλ. 22730- 23174, 6977 533272)

Δεν υπάρχουν σχόλια: