Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

3ο Νηπιαγωγείο Σάμου: H επέλαση ψύλλων, καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν σήμερα το πρωϊ οι γονείς των παιδιών του 3ου νηπιαγωγείου Σάμου που έχει έδρα στο Μαλαγάρι. Οι γονείς διαμαρτύρονται διότι εδώ και αρκετές μέρες το νηπιαγωγείο είναι κλειστό, επειδή έχουν βρεθεί ψύλλοι και ενώ έχει γίνει ήδη απεντόμωση από ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού, τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν ήρθε. Αυτή δε, ήταν η 5η φορά που γίνεται απεντόμωση.

Οι γονείς συγκεντρώθηκαν στην Αντιπεριφέρεια Σάμου, όπου εκεί επέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Σάμου, αλλά οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας, τους παρέπεμψαν στο Δήμο.

3o nhpiagvge;ioΜετά από σύντομο χρονικό διάστημα οι γονείς συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Σάμου κ. Στέλιο Θάνο, όπου του ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 3οΝηπιαγωγείο Σάμου και του ζήτησαν ν’ αναλάβει δράσεις έτσι ώστε τα προβλήματα να ξεπεραστούν όσο γίνεται γρηγορότερα και τα παιδιά να επιστρέψουν στις δύο αίθουσες του Νηπιαγωγείου.

Ο κ. Δήμαρχος ήταν ενήμερος για τα προβλήματα, ανέφερε ότι παρά την 5η απεντόμωση που έγινε, το θέμα ύπαρξης των ψύλλων παραμένει και η φωτιά που πρόσφατα (εσκεμμένα) μπήκε σε μια διπλανή αποθήκη, όπου πιθανόν εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα, θα δείξει αν φέρει αποτελέσματα.

Για το θέμα της ύπαρξης των απορριμματοφόρων σε αρκετή απόσταση από το Νηπιαγωγείο, ο Αντιδήμαρχος κ. Καρλοβασίτης είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης, εφόσον τα οχήματα είναι καινούργια και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καν. Για την ανακύκλωση των υλικών που συγκεντρώνονται κάτω από το Νηπιαγωγείο (μπουκάλια και πλαστικά), δεν υφίσταται επίσης θέμα μόλυνσης της περιοχής, πλην όμως θα γίνουν προσπάθειες να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος συγκέντρωσης των υλικών αυτών.

Με το κλείσιμο των αιθουσών του 3ου Νηπιαγωγείου τα παιδιά του ολοήμερου (16 σύνολο) έχουν μεταφερθεί σε αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου, ενώ τα παιδιά του κλασσικού (13 τον αριθμό), έχουν μεταφερθεί σε αίθουσα του 1ου – 2ου Νηπιαγωγείου Σάμου.

Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από τους γονείς να κάνουν υπομονή περίπου ένα (1) μήνα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, ενώ ο ίδιος όπως χαρακτηριστικά είπε, μαζί με τον Αντιδήμαρχο τον κ. Καρλοβασίτη θα πήγαινε στους χώρους του 1ου – 2ου Νηπιαγωγείου για να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα για τα παιδιά του 3ουΝηπιαγωγείου. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί η κατάλληλη λύση για τα παιδιά, τότε θα κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την εξεύρεση ενός κατάλληλου χώρου.

Σημειώσεις

* Από την προσωπική επίσκεψη που κάναμε τις πρώτες πρωϊνές ώρες (πριν μεταβούμε στην Αντιπεριφέρεια), στις εγκαταστάσεις του 3ου Νηπιαγωγείου στην πόλη της Σάμου (περιοχή Μαλαγάρι), διαπιστώσαμε ότι οι εγκαταστάσεις δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές για να φοιτούν μικρά παιδιά (νήπια), κάτι για το οποίο όμως δεν ευθύνεται η παρούσα Δημοτική Αρχή, αφού άλλοι αποφάσισαν πριν μερικά χρόνια (ελαφρά την καρδία) για την λειτουργία του σ’ εκείνη την περιοχή. Και απορούμε πραγματικά με ποιά κριτήρια κρίθηκε να μεταφερθεί εκεί η έδρα του.

* Πίσω ακριβώς από τη μία τάξη του Νηπιαγωγείου βρίσκεται η «αμαρτωλή αποθήκη» που περιέχει ότι υλικό μπορεί να φανταστεί κανείς, μπορεί και της περασμένης δεκαετίας. Σε αυτήν πρόσφατα μπήκε φωτιά για να καούν οι ψύλλοι που «πιθανόν» ξεκινούν από εκεί την «επέλασή» τους στο χώρο του Νηπιαγωγείου.

* Ο αύλειος χώρος του Νηπιαγωγείου μόνο ασφάλεια δεν παρέχει, εφόσον παντού υπάρχουν σκαλοπάτια, γωνίες από πλάκες τσιμέντου, που ανά πάσα στιγμή κάθε παιδί με το που θα πέσει κινδυνεύει από τραυματισμό.

* Έχουμε κάνει πολλές επισκέψεις σε Νηπιαγωγεία και στη Σάμο αλλά και εκτός Σάμου. Πρώτη φορά βλέπουμε να μην υπάρχουν παιχνίδια για τα παιδιά, ώστε στο διάλλειμα να περνούν ευχάριστα την ώρα τους. Υπάρχει μόνο ένα πλαστικό μικρό σπιτάκι για να μπορούν να παίζουν 29 παιδιά κατά τη διάρκεια του διαλλείματος.

* Ο χώρος που βρίσκεται το Νηπιαγωγείο δεν παρέχει την παραμικρή ασφάλεια, είτε ανεβαίνοντας από τα σκαλοπάτια των αποθηκών (δεξιά του σχολείου), είτε ερχόμενος κάποιος από την κύρια είσοδο του Μαυρογένειου. Ξύλινες πορτούλες και μάλιστα ξεκλείδωτες, που μ’ ένα απλό σπρώξιμο, ο καθένας έχει πρόσβαση σε όλο το χώρο του Νηπιαγωγείου. Και ξέρουμε πλέον όλοι ότι οι εποχές που ζούμε πλέον δεν είναι και οι πιο αθώες.

Οι φωτογραφίες είναι μάρτυρας των όσων περιγράψαμε παραπάνω.

Ακολουθεί η επιστολή διαμαρτυρίας των Γονέων

Σας αποστέλλουμε επιστολή διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών μας συνθήκες φοίτησής τους, στο 3οΝηπιαγωγείο Σάμου, στο Μαλαγάρι.

Εδώ και τρείς εβδομάδες εμφανίστηκαν ψύλλοι στο 3ο Νηπιαγωγείο. Παρά τις συνεχείς απολυμάνσεις το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε. Το Νηπιαγωγείο αρχικά υπολειτουργεί εις βάρος των παιδιών, των εργαζομένων γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού και τελικά μεταστεγάστηκε υπό συνθήκες προχειρότητας σε άλλα σχολεία. Επισημαίνουμε ότι στον πλησίον χώρο του Νηπιαγωγείου υπάρχουν μισογκρεμισμένες αποθήκες παραπήγματα του Δήμου με ξεχασμένες από δεκαετία σαβούρες.

Ανησυχούμε για την υγεία των παιδιών μας λόγω των τοξικών φαρμάκων που μετέτρεψαν το 3ο Νηπιαγωγείο και τον προαύλιο χώρο του σε θάλαμο αερίων και προβληματιζόμαστε έντονα για την αποτελεσματικότητα των απεντομώσεων, εφόσον οι ψύλλοι δεν εξοντώθηκαν και ζητάμε απαντήσεις.

Πως δικαιολογείται η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο νηπίων με σκουπίδια απορριμματοφόρα οχήματα και προς ανακύκλωση υλικά; Γιατί ο Δήμος Σάμου και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση Σάμου αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας σαν μαθητές ή πολίτες 3ης κατηγορίας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και υποβαθμίζοντας την προσχολική τους εκπαίδευση που από το νόμο είναι υποχρεωτική;

Διαμαρτυρόμαστε και απαιτούμε; Απομακρύνετε κάθε εστία μόλυνσης (σκουπίδια, οχήματα, προς ανακύκλωση υλικά) ταυτόχρονα με την εξόντωση των ψύλλων ή μεταφέρετε το 3ο Νηπιαγωγείο Σάμου σε κτίριο αυτόνομο που να πληρεί τις προϋποθέσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας και όχι να σκορπίζετε τα παιδιά – πρόσφυγες στην ίδια τους την πόλη – σε άλλα σχολεία κουκουλώνοντας το πρόβλημα.

Ακολουθούν οι υπογραφές των γονέων…..

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: