Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ” Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου προς το Εργατικό Κέντρο Σάμου

Αγαπητοί συνάδελφοι του ΕΚΣ,

Η από 13/10/2012 ανακοίνωσή σας προς την παράταξη της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου μάλλον έκπληξη προκαλεί, καθόσον ως παράταξη ανήκουμε σε Α/βάθμιο Σωματείο του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σάμου και ως εκ τούτου κρινόμαστε πρωτίστως από τη Γ.Σ. του Συλλόγου μας και δευτερευόντως από το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, αλλά σε καμία περίπτωση από το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Το να τα βάζετε με μία συνδικαλιστική παράταξη, που αν μη τι άλλο έχει χρόνια τώρα μια αξιοπρεπή, δυναμική και μη ελεγχόμενη (κομματικά) συνδικαλιστική πορεία προκαλεί διάφορα ερωτηματικά, ιδιαίτερα μπροστά στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά (μνημόνια, χαράτσια, οικονομική εξαθλίωση, ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας και Παιδείας) και που απαιτούν κοινό μέτωπο όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου προς την κατεύθυνση της δυναμικής διεκδίκησης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ζούμε στη Σάμο, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας (πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες διαφωνίες θα μπορούσαν ευκολότερα να έχουν συζητηθεί σε κοινή σύσκεψη, όπως σας έχουμε ζητήσει από πέρυσι) και κρινόμαστε καθημερινά από τους εργαζόμενους στα Σωματεία στα οποία εκλεγόμαστε και δίνουμε λόγο στις Γενικές Συνελεύσεις

Παρ΄ όλα αυτά και ενώ είμαστε αντίθετοι στην ανταλλαγή «αλληλογραφίας» με δυνάμεις που θεωρούμε ιδεολογικά συγγενείς, οφείλουμε ωστόσο να απαντήσουμε στα όσα μας καταμαρτυρείτε:
  1. Σε κάθε απεργιακή συγκέντρωση συμμετέχει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και όχι μόνο η παράταξή μας, όπως υπαινίσσεστε. Επιπρόσθετα, πάγια και ξεκάθαρη θέση του Συλλόγου μας είναι να δίνεται το δικαίωμα του λόγου σε όλα τα Σωματεία που επιθυμούν να μιλήσουν, κάτι που είναι και απόφαση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ. Εδώ βέβαια μπαίνουν δύο ερωτήματα: α) με ποια δικαιοδοσία δεν αποδέχεστε απόφαση ισότιμου συνδικαλιστικού οργάνου, όπως είναι το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και β) πώς το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ δεν έχει ακόμη ασκήσει βέτο ώστε να περιφρουρήσει την απόφασή του και να υπερασπιστεί τα πρωτοβάθμια Σωματεία του… Αν εσείς δε δίνετε το δικαίωμα του λόγου στα Σωματεία που εκπροσωπείτε, ας το κρίνουν αυτά. Εμείς ζητάμε να έχουν τη δυνατότητα χαιρετισμού όλα τα Σωματεία που το επιθυμούν. Προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν πολλές, αν επιθυμούμε τη συμπόρευση, και περιμένουμε ακόμη να ανταποκριθείτε σε κάποιο από τα καλέσματά μας…
Υ.Γ. Σχετικά δε με την πρότασή μας να μοιραστεί περισσότερος χρόνος στα Α/Βάθμια Σωματεία, ως τα πλέον αρμόδια να παρουσιάσουν τα ιδιαίτερα ζητήματά τους, ο Σύλλογός μας δικαιώθηκε πανηγυρικά στην πρόσφατη απεργία, όπου οι (περισσότεροι από άλλες φορές) σύντομοι χαιρετισμοί των ομιλητών, που πλαισίωσαν την κεντρική ομιλία, όχι μόνο δεν κούρασαν τους συγκεντρωμένους, αλλά αντιθέτως ήταν πολύ πιο άμεσοι και εύληπτοι, λόγω της εναλλαγής των προσώπων και των καίριων τοποθετήσεων…
  1. Η Ανεξάρτητη Επικοινωνία δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, όπως αναφέρετε, έχει 3 έδρες και συμμετέχουν ισότιμα και άλλες τρεις παρατάξεις (η ΔΑΚΕ με 2 έδρες, η ΠΑΣΚ με 1 έδρα και επίσης με 1 έδρα η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ). Άρα κάθε απόφαση βγαίνει δημοκρατικά με πλειοψηφίες που διαμορφώνονται κατά τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και όχι αποκλειστικά από την παράταξή μας.
  1. Ο Σύλλογος Δ/Ν Σάμου δε στήριξε την πρόταση της ΕΣΑΚ –ΔΕΕ για στάση εργασίας, την Δευτέρα 1/10, που ήταν η Πανσαμιακή κινητοποίηση για την μεταφορά των μαθητών, επειδή την απεργιακή συγκέντρωση την ορίσατε για άλλη μια φορά στις 10 το πρωί, ενώ έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα (και στην επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. αλλά και στη Συντονιστική Επιτροπή Παιδείας) ότι αν κηρύξει 3ωρη στάση 8-11, οι συνάδελφοι δεν θα προλάβουν να επιστρέψουν στην εργασία τους στις 11, ενώ πάλι αν ορίσει τη στάση τις ώρες 11-14.00, δεν είναι δυνατό να προλάβουν την κινητοποίηση και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι εκτός της πόλεως Σάμου, πόσο μάλλον της Δυτικής Σάμου… Ωστόσο στήριξε με 3ωρη στάση (11-14) την απεργιακή συγκέντρωση του Καρλοβάσου, αλλά πρότεινε οι συγκεντρώσεις να γίνονται από δω και στο εξής στις 12 το μεσημέρι, για να μπορούν τα Σωματεία να προκηρύσσουν 3ωρες στάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση αναγκάζει τους συναδέλφους να κατέβουν ουσιαστικά σε 24ωρη απεργία (δημιουργώντας πια και απεργούς 2 ταχυτήτων!) Μάλιστα για να στηρίξει την απεργιακή συγκέντρωση της 10/10 ζήτησε να κηρύξει στάση εργασίας το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ μετά τις 11 και οι Σύλλογοι 3ωρες στάσεις εργασίας 8 με 11 για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, όπως και έγινε. Το απλό ερώτημα που μπαίνει για κάθε εργαζόμενο είναι το γιατί τόση εμμονή της Συντονιστικής Επιτροπής για απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10 το πρωί, όταν δεν μπορούν να στηριχθούν από τα Σωματεία των εκπαιδευτικών;

  2. Θα συμφωνήσουμε ότι κάθε εργαζόμενος βγάζει τα συμπεράσματά του για τη στάση, την τακτική και τη δράση όλων μας και βλέπει και κρίνει. Κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες των εργαζόμενων απ’ όπου κι αν προέρχονται. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι ότι μπροστά στα μνημόνια που έρχονται, μόνο με κοινή προσπάθεια, συλλογικότητα και αγώνα μπορούμε να αντεπιτεθούμε και με κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες μπορούμε να πετύχουμε. Διαφορετικά είμαστε χαμένοι, αν ακολουθούμε και μεταξύ μας την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που τόσο πολύ έχουμε επισημάνει, κατηγορήσει στις κυβερνητικές πρακτικές που κατάφεραν να σιωπήσουν τον κόσμο και να τον απομονώσουν στο σπίτι του χωρίς πολιτική και ιδεολογική διέξοδο.
  3. Όσο για τα προσχήματα της δεοντολογίας στα οποία αναφέρεστε, ότι δηλαδή δεν αναρτήσαμε την απάντησή σας στην ιστοσελίδα μας, σας γνωρίζουμε ότι σε κάθε ανάρτηση υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού, όπου μπορεί κάποιος να τοποθετηθεί ή να κάνει κριτική στα γραφόμενα, για να έχει και άμεση απάντηση. Είναι λίγο δύσκολο να παρακολουθούμε ανελλιπώς τα ηλεκτρονικά μηνύματα καθότι επίσης εργαζόμενοι… 
* Σεβόμενοι τον αγώνα των εργαζομένων και εν όψει της απεργιακής κινητοποίησης της Πέμπτης (18/10) δε δημοσιοποιήσαμε νωρίτερα την απάντησή μας.
Διαβάστε την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ 254/1935 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ - ΜΕΛΟΣ ΓΣΕΕ & ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΣΜΥΡΝΗΣ 2 -83100- ΣΑΜΟΣ # ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 22730 28440 # E-MAIL: eksamou@otenet.gr

Σάμος 13/10/2012
Προς: “Ανεξάρτητη Επικοινωνία Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου”
Κοινοποίηση: ΜΜΕ - Σωματεία.
Αν και σας ζητήθηκε με προηγούμενη ανακοίνωσή μας, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα σας προς απάντηση του σχολίου που κάνετε σε άρθρο σας, δεν κρατήσατε ούτε τα προσχήματα της δεοντολογίας που επικαλείστε σε άλλες περιπτώσεις. Παραθέτουμε παρακάτω την επιστολή μας.

«Είδαμε το σχόλιο που κάνετε σε ρεπορτάζ στο blog της «Ανεξάρτητης Επικοινωνίας» καθώς και προφορικά σχόλια, για την απεργιακή συγκέντρωση στις 26/9 και είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

1. Αντίθετα, ‘’μελανό σημείο’’ σε κάθε απεργιακή συγκέντρωση είναι η παράταξή σας στο «Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου» και στην ΑΔΕΔΥ, που προσπαθεί με τυχοδιωκτικές τακτικές και με ύπουλο τρόπο να δημιουργήσει διαλυτικές και διαβρωτικές κινήσεις μέσα στους εργαζόμενους και ενάντια στο κίνημα, για παραταξιακούς λόγους.
2. Υπάρχει ένα ψέμα σε αυτό που λέτε, ότι δηλαδή δεν δώσαμε τον λόγο στα δυο σωματεία, Στην απεργιακή συγκέντρωση δεν δόθηκε ο λόγος σε άλλα 30 σωματεία και φορείς. Ζητήσατε επίτηδες τον λόγο την τελευταία στιγμή αφού είχαν ξεκινήσει οι ομιλίες, προκειμένου να σηκώσετε σκόνη και θολούρα. Διαφωνείτε με το διεκδικητικό πλαίσιο (που είναι η ουσία) και βάζετε τα διαδικαστικά ως προκάλυμμα.
3. Συνεχώς βάζετε εμπόδια στην κοινή δράση του ΕΚΣ και του Νομ. Τμήματος ΑΔΕΔΥ με το επιχείρημα ότι το ΕΚΣ συμμετέχει στο ΠΑΜΕ και πηγαίνετε σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις.
4. Δεν μίλησαν σωματεία και φορείς που όχι μόνο είχαν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, αλλά δούλεψαν και για την επιτυχία της με περιοδείες σε όλη τη Σάμο.
5. Έχει γίνει γραφικό πλέον να βγαίνετε «παραπονούμενοι» και να ζητάτε να μιλάτε πάντα εις βάρος όλων των άλλων σωματείων.
6. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις γνωρίζετε ότι δεν μπορούνε να μιλάνε όλοι. Μιλάνε οι διοργανωτές και από τα σωματεία και τους φορείς, όσοι έχουν πάρει αποφάσεις και έχουν βγάλει κάλεσμα συμμετοχής και έχουν ζητήσει έγκαιρα τον λόγο. Κάθε φορά γίνεται κατανομή ώστε να μην μιλάνε πάντα οι ίδιοι. Με προτεραιότητα σε φορείς και σωματεία που εκείνο το διάστημα είναι σε κινητοποιήσεις.
7. Στην συγκεκριμένη Απεργιακή συγκέντρωση μίλησαν, το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, 1 εκπρόσωπος από τους 3 Συλλόγους φοιτητών, η επιτροπή εργαζομένων στο Αρχιπέλαγος, οι ειδικευόμενοι γιατροί, ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου και από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Παιδεία μίλησε η ΕΛΜΕ.
8. Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, με ευθύνη της παράταξής σας που έχετε την πλειοψηφία, δεν συμμετείχε στην Συντονιστική επιτροπή Αγώνα για την Παιδεία που το διάστημα αυτό είχαμε κινητοποιήσεις. Η Ανεξάρτητη Επικοινωνία δεν στήριξε την πρόταση που έγινε από την παράταξη της ΕΣΑΚ – ΔΕΕ, για στάση εργασίας, την Δευτέρα 1/10, που ήταν η Πανσαμιακή κινητοποίηση και κλείσιμο σχολείων για την μεταφορά των μαθητών.
Κάθε εργαζόμενος ας βγάλει τα συμπεράσματά του, για τη στάση, την τακτική και τη δράση της “Ανεξάρτητης Επικοινωνίας Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου” και όλων όσων συμπορεύονται με αυτή την τακτική, που βάζουν πάνω απ΄όλα την προβολή της παράταξής τους και όχι μόνο. Για το ρόλο που παίζουν τελικά στο κίνημα του νησιού μας που αντί να βάζουν πλάτη για την συσπείρωση των ριζοσπαστικών δυνάμεων του τόπου σε ταξική κατεύθυνση, βάζουν συνεχώς εμπόδια.»

Η Διοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: