Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ξέσπασμα ΟΛΜΕ κατά Σχολικών Συμβούλων για την αξιολόγηση: Να αποφασίσετε με ποιον θα πάτε

Το προεδρείο της ΟΛΜΕ με μια σκληρή ανακοίνωση κατά της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων, της οποίας ο πρόεδρος της Παρασκευάς Γιαλούρης κι ένα μέλος του ΔΣ είναι μέλη της 10μελούς Επιτροπής που όρισε ο υπουργός για να προτείνουν πως θα αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί:

-ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ότι η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ.) με την ανακοίνωσή της 157/30-9-12 για την αξιολόγηση, ουσιαστικά συμμαχεί με το Υπ. Παιδείας στα σχέδιά του για την εξόντωση των εκπαιδευτικών.

-ΚΑΛΕΙόλους τους Σχολικούς Συμβούλους τους Διευθυντές σχολείων και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης να πάρουν σαφή θέση ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων των εκπαιδευτικών.

ΕΡΩΤΑ:Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην χειραγώγηση, την μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των συναδέλφων τους; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να αποτελέσουν το φορέα των απολύσεων των συναδέλφων τους;

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ διαπιστώνει ότι η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων (Π.Ε.Σ.Σ.) με την ανακοίνωσή της 157/30-9-12 για την αξιολόγηση, ουσιαστικά συμμαχεί με το Υπ. Παιδείας στα σχέδιά του για την εξόντωση των εκπαιδευτικών.

Κάνει ότι δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει με νόμο (ν. 4024/11) το πλαίσιο της αξιολόγησης και έχει ήδη συνδέσει την αξιολόγηση με τη μισθολογική εξέλιξη και με το ποσοστό βαθμολογικής εξέλιξης.

Κάνει ότι δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τις προθέσεις Κυβέρνησης- Τρόικας να χρησιμοποιηθεί η αξιολόγηση ως εργαλείο για τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα ή την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο.

Κάνει πως δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τις προθέσεις του Υπουργείου να συνδεθεί η αξιολόγηση με την επίδοση των μαθητών.

Κάνει πως δεν γνωρίζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ. τη θέση του οργανωμένου κλάδου για την απόρριψη της αξιολόγησης – χειραγώγησης που προωθείται και συμμετέχει στους «διαλόγους» και στις Επιτροπές (δια του Προέδρου της) του Υπουργείου.

Είναι πλέον σαφές πως δεν συζητά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας διαδικασίες για το πώς θα βελτιωθεί το δημόσιο σχολείο. Του δημόσιου σχολείου που με την πολιτική τους, κυβέρνηση και τρόικα επιχειρούν να το διαλύσουν: δραματική και συνεχής μείωση δαπανών, συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών μαθητές χωρίς βιβλία, κατάργηση βιβλιοθηκών, κατάργηση ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ κ.λπ.

Από την άλλη μεριά, η λεγόμενη αξιολόγηση ή αυτοαξιολόγηση των σχολείων θα οδηγήσουν στην κατηγοριοποίηση και τελικά στο κλείσιμο αρκετών από αυτά. Τόσο η κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης τροϊκανής πολιτικής, όσο και η διεθνής εμπειρία όπου εφαρμόστηκε εκεί οδηγούν.
Ως συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αντισταθούμε για να μην περάσει η αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις του κλάδου μας.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι κατανοητό και στους πλέον δύσπιστους πως η αξιολόγηση θα είναι το κύριο εργαλείο για τις απολύσεις, την χειραγώγηση τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση εκπαιδευτικών. Γι' αυτό όλοι οι παράγοντες και τα στελέχη της εκπαίδευσης καλούνται σήμερα να αποφασίσουν με ποιόν είναι. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να συμβάλλουν στην χειραγώγηση, την μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των συναδέλφων τους; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που από τη θέση τους στελέχους είναι δυνατόν να αποτελέσουν το φορέα των απολύσεων των συναδέλφων τους; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Γι' αυτό και το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει ήδη κάνει έκκληση σε όλους τους Σχολικούς Συμβούλους, σε όλους τους Διευθυντές σχολείων, σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης να πάρουν σαφή θέση ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων των εκπαιδευτικών.

Κανείς εκπαιδευτικός αξιολογητής. Κανείς εκπαιδευτικός συνεργός στις απολύσεις. Δεν έχει θέση στον κλάδο όποιος συνεργήσει σε απολύσεις. Πρέπει να διαλέξουν όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης με ποιόν είναι: με το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό ή με την τρόικα και την πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου;

Καλούμε την Π.Ε.Σ.Σ. να σταθεί δίπλα στον κλάδο των εκπαιδευτικών, σύμμαχός του και όχι σύμμαχος των διωκτών του για να μην περάσει η πολιτική Κυβέρνησης – Τρόικας.

πηγή

1 σχόλιο:

ΑΝΑΣ ΧΡ είπε...

Δεν ανακοινώθηκε ακόμη από τη μνημονιακή κυβέρνηση, ότι θα απολυθούν ΚΑΙ σχολικοί σύμβουλοι και διευθυντές!!!

Αυτό πιστεύω θα άλλαζε το περιεχόμενο της ανακοίνωσής τους!!

Οι εξέχοντες στην εκπαίδευση δε θυμάμαι ποτέ να είναι και έχοντες!!!
Εξαθλιωμένοι θα είναι το ίδιο με τους υπόλοιπους υπό απόλυση εκπαιδευτικούς αλλά τουλάχιστον θα έχουν επιδείξει αξιοπρέπεια και στοιχειώδη συναδελφική αλληλεγγύη, ίσως και παιδαγωγική επάρκεια...