Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Για τη μεταφορά των μαθητών σε Ικαρία και Φούρνους

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μπορεί να έχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα του αγιασμού, όμως για κάποιους μαθητές η σχολική χρονιά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Στην Ικαρία, όπως συμβαίνει σε πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας, οι μεταφορές μαθητών δεν ξεκίνησαν ποτέ, για το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του νησιού. Συνολικά το θέμα των συμβάσεων είναι στον αέρα, οι οφειλές του κράτους σε όσους εκτελούν μεταφορικό έργο εξακολουθούν και καθώς πλησιάζουμε στο χειμώνα που ούτως ή άλλως καθιστά δύσκολη την παραμικρή μετακίνηση στο νησί, η σχολική χρονιά κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, για εμάς που επιμένουμε να μιλάμε για όλους τους μαθητές.

Στις μέχρι τώρα έγγραφες και προφορικές διαμαρτυρίες των συλλόγων γονέων και των εκπαιδευτικών σωματείων, οι απαντήσεις που δόθηκαν από «αρμόδιους και αναρμόδιους», αλλά σε κάθε περίπτωση υπεύθυνους για την κατάσταση φορείς, αποτελούν μια άθλια επανάληψη, των όσων ακούμε δυόμιση χρόνια τώρα που είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Από τις απαντήσεις του τύπου «εμείς δεν εμπλεκόμαστε», μέχρι αυτές που σαν στήριγμα της κυρίαρχης πολιτικής, επιχειρούν να αποδώσουν το πρόβλημα σε κολλήματα του διοικητικού μηχανισμού, ή ακόμα χειρότερα στην αδιαλλαξία των επαγγελματιών οδηγών, η κοροϊδία είναι η ίδια. Για εμάς αιτία του προβλήματος είναι η πολιτική που ορίζει ως σπατάλες τις δαπάνες για την Παιδεία, όπως και για την Υγεία και που εδώ και δυόμιση χρόνια με ακραίο τρόπο έχει ως στόχο την διάλυση τους. Γνωρίζουμε πλέον καλά, ότι σύμμαχοι στον αγώνα μας είναι όσοι «φορείς» τολμούν να βάλουν απέναντι αυτή τη πολιτική και όχι όσοι προσπαθούν απλά να τη διαχειριστούν, στοχοποιώντας και στέλνοντας τελεσίγραφα στα θύματα της, στους επαγγελματίες που έχουν βρεθεί πνιγμένοι στα χρέη εξαιτίας της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής.

Η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 4/10, που διοργάνωσαν τα σωματεία εκπαιδευτικών και οι σύλλογοι γονέων, οι μαθητικές καταλήψεις που ακολούθησαν, ο αναβρασμός στους συλλόγους γονέων και στην εκπαιδευτική κοινότητα γενικά, μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι. Στην Ικαρία, λειτουργία σχολείων χωρίς δωρεάν και ασφαλείς μεταφορές μαθητών, δεν νοείται. Για μας οι λογικές της αριθμητικής και των ποσοστών, που δυστυχώς υιοθέτησε και ο εκπρόσωπος της περιφέρειας απαντώντας στην επιτροπή που τον επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, δεν έχουν καμία θέση όταν μιλάμε για το δικαίωμα στη μόρφωση. Όταν μιλάμε για τα παιδιά μας, δεν μας ενδιαφέρει το πόσα (150 στα 600 σύμφωνα με την περιφέρεια) δεν μπορούν να φτάσουν σχολείο και δεν κρίνουμε με βάση αυτό το μέγεθος του προβλήματος. Αρνούμενοι αυτές τις ακραία επικίνδυνες λογικές, διεκδικούμε το δικαίωμα της πρόσβασης όλων των μαθητών στο σχολείο και δεν θα επιτρέψουμε να εμποδιστεί έστω και ένας να φτάσει σε αυτό. Ακόμη δεν θα δεχτούμε εκπτώσεις στο ζήτημα της ασφάλειας και «λύσεις» (που προτάθηκαν από τον εκπρόσωπο της περιφέρειας) που προτείνουν την μεταφορά 12 μαθητών με δύο ταξί.

Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους αγώνες των μαθητών και των παιδιών μας και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας για την διεκδίκηση δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς όλων των μαθητών στο σχολείο.

Απαιτούμε από τις εκπαιδευτικές διευθύνσεις, οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις που χάνονται τρεις ώρες μάθημα λόγω κινητοποιήσεων, σε ρόλο τιμωρών, απαιτούν την περικοπή εκδρομών για την αναπλήρωση τους, να μας απαντήσουν υπεύθυνα για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία.

-Πως θα λυθούν τα προβλήματα με τις απουσίες και πως θα καλυφθεί η ύλη στα σχολεία που υπολειτουργούν.

-Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος; (εκατοντάδες μαθητές μετακινούνται με μηχανάκια, αγροτικά κλπ )

-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΩΡΑ!

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

Ε.Λ.Μ.Ε Ικαρίας-Φούρνων

ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ και ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Ικαρίας φούρνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: