Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ: Επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στο υπουργείο υγείας συνάντηση με θέμα τα ζητήματα της υγείας σε Ικαρία και Φούρνους.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της βουλευτού του νομού Σάμου κας Καλογερή, παρευρέθηκαν πλην της ίδιας, ο σύμβουλος του υπουργού υγείας κος Μπεχράκης, ο δήμαρχος Ικαρίας κος Σταυρινάδης και εκ μέρους του συλλόγου μας -που ενημερώθηκε και καλέστηκε για την συνάντηση μόλις την προηγούμενη ημέρα- ο πρόεδρός του.

Τόσο από τη μεριά του συλλόγου μας, όσο και από το δήμαρχο Ικαρίας και τη βουλευτή Σάμου τονίστηκαν η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόνομου-αυτοτελούς-πλήρους εξοπλισμένου νοσοκομείου, η υποστελέχωση του Κ.Υ. Ευδήλου που υπονομεύει την λειτουργία και ύπαρξή του καθώς και οι ελλείψεις γιατρών από τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών μας.

Ως σύλλογος, αφού εκφράσαμε με όλη την σχετική επιχειρηματολογία την αντίθεσή μας στις πολιτικές των συγχωνεύσεων, παρουσιάσαμε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το νοσοκομείο Ικαρίας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Ζητήσαμε παράλληλα την εξαίρεση του νοσοκομείου μας από τις συγχωνεύσεις και την στήριξή του με όλες τις απαραίτητες προσλήψεις και εξοπλισμό. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Ευδήλου, επιμένοντας πως αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις, είναι ορατός ο κίνδυνος κλεισίματός του. Τέλος, ζητήσαμε να ξεπεραστούν τα όποια νομικά εμπόδια από τη μεριά του υπουργείου προκειμένου τα περιφερειακά ιατρεία να μην μένουν ούτε μια μέρα χωρίς τον γιατρό τους.

Ο κος Μπεχράκης από την πλευρά του υπουργείου και όσον αφορά τις συγχωνεύσεις, μας είπε ότι δεν γίνεται για τα νοσοκομεία και γενικά για τις δομές υγείας των νησιών μας να ισχύουν όσα προβλέπονται για τα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών σε αυτά (καιρικές συνθήκες, ελλιπής συγκοινωνίες κλπ). Σκοπός του υπουργείου είναι η λειτουργία των νοσοκομείων των νησιών χωρίς διασυνδέσεις ή συγχωνεύσεις. Μάλιστα, υποσχέθηκε πως εγκαίρως (λογικά πριν το νέο έτος) θα υπάρξει σχετική νομοθετική τροποποίηση που θα εξαιρεί νοσοκομεία από τις συγχωνεύσεις.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα που θέσαμε φάνηκε ότι το υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μονίμων. Για το 2012 πληροφορηθήκαμε ότι οι προσλήψεις έχουν εξαντληθεί (με ότι αυτό σημαίνει για το νοσοκομείο μας και το Κ.Υ. Ευδήλου), ενώ από εδώ και πέρα, ότι προσωπικό είναι να έρθει, αυτό θα είναι κατά κύριο λόγοσυμβασιούχοι.

Ενδεικτικό είναι πως μια από τις «έξυπνες προτάσεις» που διατύπωσε ο σύμβουλος του υπουργείου για στελέχωση των μονάδων υγείας στην περιφέρεια, είναι η μετακίνηση γιατρών νοσοκομείων της Αθήνας μέσω προσωπικής συνεννόησής τους (!!!) με τους παράγοντες(!) του υπουργείου (ούτε καν με το υπουργείο). Αυτοί οι γιατροί θα έρχονται για δύο-τρείς μήνες για να κάνουν … και τις καλοκαιρινές διακοπές τους!!! Τέλος, για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν, η θέση του συμβούλου ήταν ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα …

Αν και η πρόθεση του υπουργείου για νομοθετική εξαίρεση των νοσοκομείων των νησιών από τις συγχωνεύσεις κρίνεται θετική (ας το δούμε βέβαια πρώτα), εντούτοις το πάγωμα των προσλήψεων και οι περικοπές που επιβάλλει η τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνησή μας λειτουργούν στην αντίθετη κατεύθυνση. Στο ερώτημα «τι σημασία και τι τύχη θα έχει η όποια αυτονομία, αν δεν υπάρχουν προσωπικό και κονδύλια για να την υποστηρίξουν», απάντηση δεν λάβαμε.

Εκτιμούμε πως το επόμενο διάστημα τα όποια κενά σε προσωπικό θα μπαλωθούν όπως-όπως με κάθε λογής συμβάσεις, εις βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και φυσικά πλήττοντας τις εργασιακές σχέσεις μέσω εργαζόμενων πολλών ταχυτήτων, διαιωνίζοντας έτσι τις ελλείψεις αυτές. Στην ουσία πρόκειται για εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών λογικών στη δημόσια υγεία, με τις οποίες είμαστε αντίθετοι.

Κρίνουμε πως απέναντι στην ισοπέδωση της υγείας, η μόνη πραγματική ελπίδα είναι οι κοινοί αγώνες εργαζομένων-κατοίκων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα, προχωρώντας σε ανοιχτή σύσκεψη όλων των φορέων των νησιών μας για τα ζητήματα υγείας το ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΗ, στις 7:00 μ.μ. στο ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ. Ας είναι αγωνιστικό το επόμενο ραντεβού μας στο υπουργείο υγείας!

Αγ. Κήρυκος, 24-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: