Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ : Μήνυμα προς τους μαθητές

Το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών που έρχεται στην επιφάνεια εδώ και τρία χρόνια είναι φαινόμενο πανελλαδικό, δεν είναι αποτέλεσμα κακών χειρισμών, αλλά ούτε και αποτελεί μία προσωρινή παροδική κατάσταση. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν ως συνειδητό στόχο την απαξίωση συνολικά της παιδείας για να υπηρετήσουν τις ανάγκες μίας χούφτας εκμεταλλευτών και όχι του λαού.

Για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατεύσει κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για να διαστρεβλώσουν αλήθειες, να κοιμίσουν συνειδήσεις, να εκφοβίσουν την κυρίαρχη λαϊκή θέληση. Ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, οι Διευθύνσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης, αλλά και άλλοι παρατρεχάμενοι και «δημοσιογράφοι» του συστήματος, διαδραματίζουν «δημιουργικό» ρόλο σε αυτή την αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποτελείται από γονιούς, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία (των οποίων μέλη είναι οι γονείς σας) αλλά και άλλων φορέων. Έχει ως σκοπό την διεκδίκηση Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας από την προσχολική αγωγή, ως και την πανεπιστημιακή μόρφωση.

Σήμερα έχει προκύψει ως αιχμή το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, αύριο θα είναι τα ανύπαρκτα κονδύλια για λειτουργικά έξοδα των σχολείων, οι ελλείψεις σε καθηγητές, σε βιβλία (προβλήματα που υπάρχουν χρόνια στην εκπαίδευση και φέτος). Θα είναι τα αυξημένα δημοτικά τέλη για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, θα είναι οι επιχειρήσεις που θα εισβάλουν στα σχολεία και θα καθορίζουν το πρόγραμμα στα μέτρα των δικών τους αναγκών.

Ως μαθητές έχετε κάθε δικαίωμα να αγωνίζεστε και να αποφασίζετε οι ίδιοι μέσα στις Συνελεύσεις σας τις μορφές πάλης, χωρίς παρεμβάσεις. Αυτό το δικαίωμα το υπερασπίζεται η Συντονιστική Επιτροπή πριν απ’ όλα με τον αγώνα που κάνει μαζί σας για τα δικαιώματά σας και γι’ αυτό σας καλούμε σε συντονισμό. Θα σταθούμε δίπλα σας και θα απομονώσουμε όποιον βάζει εμπόδια στον κοινό αγώνα και όποιος πάει να σας τρομοκρατήσει, θα βρει απέναντι όλο το λαϊκό και εργατικό κίνημα.

Όποιος νιώθει πως το ζήτημα δεν τον αφορά, προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα των ελλείψεων στην εκπαίδευση αν δεν τον αγγίζει για την ώρα, σύντομα θα χτυπήσει και τη δική του πόρτα. Εξάλλου η επίθεση που βιώνει η κάθε οικογένεια με τις περικοπές στους μισθούς, την σχεδιασμένη υποβάθμιση του συστήματος Δημόσιας Υγείας κ.α. δεν αφήνει κανέναν στο απυρόβλητο. Επομένως, θα πρέπει να υπάρχει κοινή συστράτευση όλων των κοινωνικών φορέων για:

· Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

· Εξασφάλιση της πρόσβασης στο σχολείο σε όλα τα παιδιά, με Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών και φοιτητών με ευθύνη του κράτους και με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα συγκοινωνιών.

· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.

· Μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων και αναπληρωτών. Κάλυψη των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών με πλήρες ωράριο και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σάμος, 07/10/2012

Η Συντονιστική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: