Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 14/3 στα Προπύλαια στις 13:00!


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο
ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΓΥΡΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ

ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! 
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 14/3 στα Προπύλαια στις 13:00!





(δελτίο τύπου από την κινητοποίηση της 4ης Μάρτη στον ΑΣΕΠ)

Κατάργηση του νόμου-Μαζικοί διορισμοί-Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση με βάση το πτυχίο και όλη  την προϋπηρεσία!

Την Δευτέρα 4/3 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΑΣΕΠ από το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικά σωματεία,  Α΄ Αθηνών, Αριστοτέλης, Παρθενώνας, Κ.Σωτηρίου, Πειραιά «η Πρόοδος», Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής, Ν. Σμύρνη, Αθηνά, Αιγάλεω, Γληνός, Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής, με βασικό αίτημα την κατάργηση και μη εφαρμογή του ν. 4589 για το προσοντολόγιο. Κατά την διάρκεια της, εκπρόσωποι από τα σωματεία και το Συντονιστικό συναντηθήκαμε με τον Αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Παπαιωάνου και την υποδιευθύντρια κ.Στάγκα.

Στη συνάντηση δηλώσαμε τις θέσεις μας και τα αιτήματά μας για κατάργηση και μη εφαρμογή του προσοντολόγιου – νόμου 4589/2019 για τον τρόπο διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών και ζητήσαμε ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διεργασίες του ΑΣΕΠ.

Με βάση τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση,  εκτίμησή μας είναι ότι το εκπαιδευτικό κίνημα με τους αγώνες του έχει οδηγήσει σήμερα σε αδιέξοδο την κυβέρνηση. Το ζήτημα της κατάργησης του νόμου, με πρώτο βήμα την μη εφαρμογή του φέτος παραμένει ανοιχτό. Ο αγώνας όλου του προηγούμενου χρόνου με αποκορύφωμα τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις του Γενάρη άσκησαν ασφυκτική πολιτική πίεση και υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε σοβαρές καθυστερήσεις. Έτσι, με βάση και την ενημέρωση από τους υπεύθυνους του ΑΣΕΠ, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια θέτουν εν αμφιβόλω την εφαρμογή του νόμου για φέτος. Επομένως, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας μέχρι τη νίκη. Να οξύνουμε την κινηματική αντιπαράθεση! Κατάργηση του νόμου-Μαζικοί διορισμοί-Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία!

Συγκεκριμένα: Ο κ. Παπαιωάννου και η κ. Στάγκα μας δήλωσαν ότι με βάση τον υπηρεσιακό τους ρόλο δεν παίρνουν θέση απέναντι στον νόμο και απλά υλοποιούν τα αιτήματα του Υπουργείου. Ενημερωθήκαμε ότι την περασμένη Δευτέρα 25/2 ήρθε αίτημα από το Υπουργείο στον ΑΣΕΠ για την ανακοίνωση προκήρυξης για την Ειδική Αγωγή. Μας ξεκαθάρισαν ότι ΔΕΝ υπάρχει αίτημα από το Υπουργείο προς τον ΑΣΕΠ για ανακοίνωση προκήρυξης για τη Γενική Αγωγή και θεωρούν αδύνατον να τρέξουν φέτος τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου και για την Γενική Αγωγή! Επίσης, επισήμαναν ότι για την ταχύτητα εφαρμογής της προκήρυξης, υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις που χρειάζεται να εκδοθούν.

Το χρονοδιάγραμμα του ΑΣΕΠ για την προκήρυξη έχει σαν στόχο την έκδοση των οριστικών πινάκων της ειδικής αγωγής μέχρι την οριζόμενη από το νόμο ημερομηνία (15 Ιουλίου). Στη συνέχεια θα πρέπει το υπουργείο να συγκεκριμενοποιήσει τον αριθμό των προσλήψεων ανά βαθμίδα, κατηγορία και ειδικότητα για να κάνει διορισμούς μονίμων ενώ οι προσλήψεις αναπληρωτών ειδικής «θα τρέξουν» από τους εναπομείναντες στους ίδιους πίνακες. Εάν δεν προλάβουν να εκδοθούν μέχρι τότε οι οριστικοί πίνακες, τότε οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν με το παλιό σύστημα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν θα ξαναγίνουν δηλώσεις ή αν θα χρησιμοποιηθούν οι περσινοί πίνακες όπως είχαν δημιουργηθεί. Σχετικά με την γενική εκπαίδευση, δεν υπάρχει μέχρι τώρα αίτημα από το Υπουργείο προς τον ΑΣΕΠ. Πρόκειται για πολύ μεγάλο έργο, για το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα,  δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να υλοποιηθεί από τον ΑΣΕΠ ταυτόχρονα με τα άλλα. Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το πως θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη χρονιά –αν θα χρησιμοποιηθούν οι παλιοί πίνακες όπως έχουν, αν και ποιος θα κάνει την επικαιροποίησή τους με την προσμέτρηση και της φετινής προϋπηρεσίας, αν και πότε θα γίνουν νέες δηλώσεις για τα οποία οι εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ δήλωσαν αναρμόδιοι να απαντήσουν. Για παράδειγμα, τι θα ισχύει για τους χιλιάδες συναδέλφους μηδενικής ως τώρα προϋπηρεσίας και την μέτρηση της φετινής προϋπηρεσίας τους, όπως και τους νέους αποφοίτους που αποκλείονται από τη δυνατότητα να μπουν στους πίνακες. Άλλωστε παραδέχτηκαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο ο ΑΣΕΠ να τρέξει ταυτόχρονα και τη διαδικασία της επικαιροποίησης των παλιών πινάκων με τη φετινή προϋπηρεσία και τη διαμόρφωση των νέων πινάκων. Πολλά είναι τα αδιευκρίνιστα σημεία σε αυτό το ζήτημα γιατί ακόμα και για την ανακοίνωση διορισμών από το Υπουργείο, θα πρέπει να συσταθούν οργανικές θέσεις (διαδικασία που δεν έχει ξεκινήσει το υπουργείο παιδείας), να γίνουν μεταθέσεις γι’ αυτές και μετά ανακοίνωση διορισμών!

Οι υπεύθυνοι του ΑΣΕΠ δήλωσαν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της 15ης Ιουλίου ο ΑΣΕΠ κάνει προσπάθεια να εκδώσει την προκήρυξη την επόμενη εβδομάδα. Ύστερα να δοθεί διορία 15 ημερών για να αιτηθούν οι ενδιαφερόμενοι ηλεκτρονικά δηλώνοντας όλα τα προσόντα που διαθέτουν καθώς και την προϋπηρεσία τους στον ΑΣΕΠ. Παράλληλα με 20ήμερη διορία θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι από την υπηρεσία τους (Περιφέρειες) να καταθέσουν τα χαρτιά τους που βεβαιώνουν τα προσόντα τους. Στη συνέχεια θα χρειαστεί ο ΑΣΕΠ να συγκρίνει τις δηλώσεις των αιτούντων με τα χαρτιά που κατέθεσαν στην Υπηρεσία τους για επιβεβαίωση τους. Έπειτα θα ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες, θα δοθεί διορία ημερών για ενστάσεις και θα εξεταστούν όλες οι ενστάσεις ώστε να εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες. Αυτά τα 8 στάδια αποτελούν από μόνα τους υπερβολικά χρονοβόρα διαδικασία με απροσδιόριστο χρόνο για την εξέταση των προσόντων των ενδιαφερόμενων σε συνεργασία με τις περιφέρειες καθώς και την διαδικασία των ενστάσεων και την εξέτασή τους. Με βάση το Σύνταγμα επίσης, σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών ορίζεται ότι παγώνουν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για προσλήψεις. Από όλα τα παραπάνω φαίνεται πολύ στενό το περιθώριο της Κυβέρνησης να υλοποιήσει την εφαρμογή του προσοντολογίου για την Ειδική Αγωγή. Όσο αφορά την Γενική εκπαίδευση είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται να προλάβουν να γίνουν οι αντίστοιχες διαδικασίες.

Οι μεγάλοι αγώνες ένα χρόνο τώρα και ο εξεγερτικός απεργιακός Γενάρης απονομιμοποίησαν το «προσοντολόγιο» και υποχρέωσαν σε συνεχείς αναβολέςτόσο της δημοσίευσης του ν/σ που από το Φθινόπωρο έφτασε παραμονή Χριστουγέννων, όσο και της ψήφισης του νόμου και πλέον της προκήρυξης.  Είναι πλέον ολοκάθαρο ότι υπό την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος, το Υπουργείο προχωρά με σοβαρές δυσκολίες και καθυστερήσεις την υλοποίηση του νόμου. Ο στόχος της κατάργησης του νόμου των απολύσεων (προσοντολογίου) και της επιβολής των αιτημάτων μας, γιαμαζικούς μόνιμους διορισμούς - μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ που έχουν έστω και μια σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία,έχει θεμελιωθεί στέρεα με την δυναμική των κινητοποιήσεών μας. Αυτές οι κινητοποιήσεις φωταγωγούν και τον τρόπο που θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί  την επόμενη χρονιά το προσοντολόγιο σε μεγάλο βαθμόκαθορίστηκε και θα καθοριστεί από τις δικές μας μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και τις εξελίξεις που φέρνουν η πολιτική μας στάση και ο αγώνας. Άλλωστε, το εκπαιδευτικό κίνημα διατηρεί ζωντανές μνήμες από μια σειρά αντι-εκπαιδευτικών και αντεργατικών μεταρρυθμίσεων και νόμων που παραμείνανε ανεφάρμοστοι χάρη στους δικούς του αγώνες.  Από την άλλη πλευρά, ο ορατός κίνδυνος να αποτελέσει η ειδική αγωγή το πρώτο πεδίο εφαρμογής του προσοντολόγιου, δείχνει ότι τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή που πρέπει να οργανώσουμε νέους μαζικούς αγώνες με στόχο το συνολικό μπλοκάρισμα της εφαρμογής του.

Καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, να εγκαταλείψουν τη στάση συναίνεσης και απραξίας απέναντι στο προσοντολόγιο και αυτή την κρίσιμη ώρα να συμβάλουν στην οργάνωση του αγώνα για την κατάργησή του. Καλούμε όλους τους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να συνεχίσουμε αποφασιστικά με την κινητοποίηση στις 14/3 και νέα σύσκεψη συντονισμού στις 20/3. Καλούμε τα σωματεία του δημόσιου τομέα να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της 14ης Μάρτη για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

Κανένας εφησυχασμός – καμιά αυταπάτη!

Συνεχίζουμε με σημαία τις κινητοποιήσεις μας μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: