Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δ/Ν ΣΑΜΟΥ (21-3-19)

Ανεξάρτητη Επικοινωνία Δασκάλων & Νηπιαγωγών Î£Î¬Î¼Î¿Ï…Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου επαναβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την πάγια θέση του Συλλόγου για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, που αποτυπώνεται στο παρακάτω κείμενο, που αποτελεί ομόφωνη απόφαση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης:

ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι εκπαιδευτικοί της Σάμου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους των πολέμων, της προσφυγιάς και της φτώχειας. Ο λαός μας άλλωστε ξέρει από πολέμους, διώξεις, προσφυγιά, φτώχεια. Ο αγώνας μας για τις αξίες της φιλίας των λαών, την μόρφωση όλων των παιδιών, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας κι οι απαιτήσεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών Ελλήνων και προσφύγων, είναι και αγώνας ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγική τραγωδία, τις πολεμικές επεμβάσεις, την εκμετάλλευση και το (νεο)φασισμό, για ένα κόσμο ειρήνης, ελευθερίας και ίσων δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή ως εκπαιδευτικοί παλεύουμε για ένα σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά άσχετα από εθνικότητα, θρήσκευμα, γλώσσα. Χωρίς τη λογική της «γκετοποίησης» και της απομόνωσης των προσφυγόπουλων από τα υπόλοιπα παιδιά και των γονιών τους από τον κοινωνικό ιστό. Ο Σύλλογός μας απαιτεί την πλήρη και ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο Δημόσιο Σχολείο χωρίς αποκλεισμούς. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση και το διορισμό όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Αρνούμαστε τη «γκετοποίηση» γιατί οδηγεί στον αποκλεισμό, επιτείνει την ξενοφοβία και γίνεται εμπόδιο για τη μόρφωση, την ένταξη και την κοινωνικοποίησή τους:

· Η εκπαίδευση στο Δημόσιο Σχολείο και στην πρωινή κανονική του λειτουργία, αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών.

· Κανένα προσφυγόπουλο έξω από το δημόσιο σχολείο. Ένταξη όλων των παιδιών στο σχολείο με την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών και την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων μόνιμων διορισμών.

· Εγγραφή όλων των παιδιών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, καθώς και των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις. Να γίνει μια ισομερής κατανομή και κάθε σχολείο ανάλογα με τον αριθμό, τις ηλικίες και όποιες άλλες διαφοροποιήσεις να διαμορφώσει πρόγραμμα υποδοχής, για να καλυφθούν οι μορφωτικές τους ανάγκες.

· Όχι στην γκετοποίηση-περιθωριοποίηση-κατηγοριοποίηση των παιδιών. Ένταξη, κοινωνικοποίηση, μόρφωση μέσα στα δημόσια σχολεία μαζί με όλα τα παιδιά.

· Δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία.

· Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού. Κάθε παιδί που δεν γνωρίζει τη γλώσσα να υπολογίζεται ως τρία παιδιά ώστε να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αυτά τα τμήματα αντίστοιχα

· Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές, πολύ περισσότερο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

· Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

· Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών.

Με βάση την παραπάνω ομόφωνη απόφαση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να αποκλειστούν τα προσφυγόπουλα προσχολικής ή σχολικής ηλικίας που βρίσκονται στο νησί (και για όσο βρίσκονται στο νησί) από το σχολείο, και θα υπερασπιστεί τη φοίτησή τους, έστω και στις απογευματινές δομές (ΔΥΕΠ) και θα συνεχίσει να παλεύει για την ένταξη όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στο δημόσιο σχολείο και νηπιαγωγείο.

Οι φωνές ρατσισμού και αποκλεισμού παιδιών από την εκπαίδευση βρίσκουν και θα βρίσκουν απέναντί τους τη συνείδηση, τις αρχές, τις αξίες και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών που υπερασπίζονται τη δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας.

Τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η δίχως σοβαρό εκπαιδευτικό σχεδιασμό πολιτική για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν επιτρέπεται να αποτελέσει άλλοθι για την ύπαρξη ή ενδυνάμωση ξενοφοβικών και ρατσιστικών κραυγών.

Η Γ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και ιδιαίτερα αυτών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς!

Η Γ.Σ. του Συλλόγου ΔΝ Σάμου καταδικάζει απερίφραστα κάθε επιθετική συμπεριφορά απέναντι στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που έμπρακτα υπερασπίζονται τις θέσεις του κλάδου με κάθε τρόπο και κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους. Ακόμη περισσότερο θεωρεί αδιανόητη και καταγγέλλει χωρίς περιστροφές κάθε προσπάθεια «παρέμβασης» στο παιδαγωγικό έργο συναδέλφων και στοχοποίησής τους γιατί επιτελούν το λειτούργημα του δασκάλου.

Με δεδομένο ότι στην 86η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τον Ιούνιο του 2017 είχε ληφθεί σχετική απόφαση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στην Ελλάδα και παραμένουμε σταθεροί στην ψηφισμένη αυτή θέση με την οποία διεκδικούμε ως συνολικό πλαίσιο:

  • Σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά για την ομαλή ένταξη των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στα πρωινά Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία.
  • Τη λειτουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία.
  • Υποστηρικτικές δομές για όλα τα παιδιά.
  • Ορθολογική κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
  • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους.
  • Επαρκή χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Προχωράμε σε:

  • Νέα γενική συνέλευση την επόμενη βδομάδα
  • Κοινή συνεδρίαση των ΔΣ της ΕΛΜΕ Σάμου και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου για τη διοργάνωση εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων από κοινού με την ΕΛΜΕ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: