Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Αποφάσισαν επ' αόριστον αποχή από την ανθρωπιά στη Σάμο

Να συνεχιστεί επ' αόριστον η αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα για όσο διάστημα γίνονται στο σχολείο μαθήματα και σε προσφυγόπουλα αποφάσισε την Παρασκευή κατά πλειοψηφία η γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου, που επικαλείται δήθεν «άμεση απειλή της δημόσιας υγείας του νησιού μας», παίζοντας το παιχνίδι κύκλων που θέλουν να ωθήσουν στα άκρα την ένταση στο νησί, υποδαυλίζοντας φοβίες και μίση και καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας και απειλών.

Η απόφαση του Συλλόγου Γονέων κλιμακώνει τις αντιδράσεις στη φοίτηση προσφυγόπουλων στην απογευματινή προπαρασκευαστική τάξη ΔΥΕΠ, που άρχισε να λειτουργεί στο δημοτικό σχολείο την Τρίτη. Εκείνη την ημέρα ο Σύλλογος αποφάσισε να ξεκινήσει τετραήμερη αποχή, η οποία παρατείνεται τώρα σε αποχή επ' αόριστον.

Λίγοι ήταν οι γονείς που έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο, αντιστεκόμενοι σε φοβίες που έχουν εμφανώς ξενοφοβική αφετηρία και αψηφώντας τηλεφωνικές απειλές και απειλές στο διαδίκτυο προκειμένου να συμμορφωθούν, όπως έχει καταγγελθεί, ενώ είναι γνωστές οι απόπειρες φίμωσης και τραμπουκισμού όσων διαφωνούν σε συνελεύσεις και δημόσιες συζητήσεις.

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων επιχειρεί να καλύψει την ξενοφοβική της αφετηρία, τασσόμενη υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, αλλά σε χωριστές δομές, όπου δεν θα συνυπάρχουν Έλληνες και πρόσφυγες μαθητές.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξαιρέτως χρώματος, φυλής, καταγωγής και θρησκείας αλλά όχι σε βάρος των δικαιωμάτων των ήδη φοιτούντων μαθητών και στην άμεση απειλή της δημόσιας υγείας του νησιού μας. Θέλουμε να συνδράμουμε στην ενσωμάτωση αυτών των παιδιών στην ελληνική εκπαίδευση, και διεκδικούμε κατάλληλες υποδομές και συνθήκες για τα προσφυγόπουλα και για τους ήδη φοιτούντες μαθητές χωρίς όμως να κλείσουμε τα μάτια μας στις συνθήκες διαβίωσης αυτών των παιδιών και την προχειρότητα με την οποία τα τρία υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εκπαίδευσης και του καθημερινού αγώνα διαβίωσης τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Η ΔΥΕΠ στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος είναι η δεύτερη που λειτουργεί στη Σάμο, ενώ έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα ΔΥΕΠ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αντιδράσεις υπήρξαν και για τη λειτουργία της πρώτης ΔΥΕΠ στις αρχές Φεβρουαρίου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου, σύντομα όμως κάμφθηκαν.

Έκτοτε η συνύπαρξη των μαθητών στο σχολείο, γηγενών και προσφύγων, έχει διαψεύσει τους φόβους και τα επιχειρήματα όσων αντιδρούσαν, ενώ φυσικά καμία άμεση απειλή της δημόσιας υγείας δεν υπήρξε, όπως δεν υπήρξε και σε κανένα από τα δεκάδες σχολεία της Ελλάδας όπου φοιτούν πρόσφυγες τόσο τα τρία τελευταία χρόνια όσο και από πολύ παλιότερα.

Το ερώτημα είναι αν θα εξασφαλίσουν οι αρμόδιες αρχές τη νομιμότητα και την κανονική λειτουργία του δημοτικού σχολείου μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας, όταν ανοίξει ξανά το σχολείο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: