Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου για την αντίδραση των γονέων στη φοίτηση προσφυγόπουλων

δημοτικό_Σάμος“Το πρόβλημα στο οποίο εστιάζουν οι γονείς είναι ότι επειδή τα παιδιά ζουν σε άθλιες συνθήκες στα hot spot, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων” σημειώνει στον Alpha 96,5 ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου, Τάκης Διαμαντίδης, μιλώντας για την απόφαση του Συλλόγου Γονεών του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Βαθέος Σάμου, να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο για τέσσερις ημέρες, καθώς την Τρίτη, 5/3, ξεκίνησε η φοίτηση προσφυγόπουλων τις απογευματινές ώρες.

Ο κ. Διαμαντίδης ξεκαθαρίζει πως “σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούμε ότι το σύνολο των γονιών είναι ρατσιστές, ή έχουν ξενοφοβικές απόψεις, ή φασιστικές απόψεις”.

Σύμφωνα με την πεποίθηση του κου Διαμαντίδη, “η πηγή του κακού” εντοπίζεται σε μία μειοψηφία ανθρώπων ακροδεξιών αντιλήψεων η οποία “προσπαθεί να καλλιεργήσει τον φόβο και την ανασφάλεια, επικαλούμενη κάποια υπαρκτά, μεν, προβλήματα, αλλά διογκώνοντάς τα και κινδυνολογώντας σε ένα σημαντικό βαθμό”.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου υπενθυμίζει ότι “πριν από δυο βδομάδες περίπου, στο 3ο δημοτικό σχολείο της πόλης της Σάμου, ξεκίνησε το πρώτο τμήμα (σ.σ. εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων), στο οποίο δεν υπήρξαν αντιδράσεις τέτοιες”.

Ταυτόχρονα, τα προσφυγόπουλα που ξεκίνησαν να φοιτούν κατά τις απογευματινές ώρες στο 1ο δημοτικό σχολείο στο Βαθύ, “είναι εφοδιασμένα με ένα πιστοποιητικό υγείας, έχει γίνει ο αντίστοιχος εμβολιασμός και υπάρχει ένας έλεγχος στην υγεία” υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου, επικαλούμενος τις αναφορές των αρχών.

“Δεν ξέρω κατά πόσον είναι δυνατόν να γίνει μετάδοση κάποιας νόσου. Και να υπάρχει κάποιο παιδί να είναι φορέας, έστω ότι έχει ξεφύγει από τον υγειονομικό έλεγχο που έχει γίνει, κατά πόσον είναι πιθανό να υπάρξει μια μετάδοση την επόμενη μέρα πια, μετά από 12-15 ώρες, σε κάποιο άλλο παιδί. Εμείς επειδή θεωρούμε ότι δεν είμαστε ειδικοί ως εκπαιδευτικοί να απαντήσουμε σε ένα καθαρό υγειονομικό κομμάτι, καλέσαμε τις υγειονομικές υπηρεσίες και τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου να βγάλουν μια επίσημη άποψη και να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των γονιών”, εξηγεί ο κ. Διαμαντίδης.

Περιγράφοντας την κατάσταση στο νησί, ο κ. Διαμαντίδης επισημαίνει ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε 26 παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα οποία έχουν ξεκινήσει και προβλέπεται σε μια βδομάδα με 10 μέρες, να λειτουργήσει ένα αντίστοιχο τμήμα για τη δευτεροβάθμια” και σημειώνει ότι η πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν καλύπτει τα παιδιά τα οποία ζουν μέσα στο hot spot της Σάμου, ενώ καταλόγισε και στοιχεία εντυπωσιασμού στις κινήσεις της κυβέρνησης. “Τι γίνεται με τα παιδιά αυτά; χτυπάει το κουδούνι, τελειώνει το μάθημά τους; πού γυρνάνε; Γυρνάνε στο αντίσκηνο, όπου πέρασαν ένα χειμώνα ιδιαίτερα βαρύ, χωρίς τον κατάλληλο ρουχισμό, σε συνθήκες υγιεινής απαράδεκτες”, συμπληρώνει ο κ. Διαμαντίδης.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου υπογραμμίζει ότι “τα σχολειά είναι επιβαρυμένα και κτηριακά, με προβλήματα προσωπικού, με χίλια δυο πράγματα. Αλλά θα ήταν τραγικό λάθος να αναγνωρίσουμε ως αιτία των προβλημάτων, τους πρόσφυγες, ή τα παιδιά των προσφύγων που επισκέπτονται το σχολείο τις απογευματινές ώρες”, ενώ όπως παρατηρεί ο ίδιος “αν όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές μπορέσουμε να συνεργαστούμε, να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, θα μπορέσουμε να πετύχουμε λύσεις στα προβλήματα. Ένας δρόμος με φανατισμό, δεν πρόκειται να βοηθήσει στη λύση κανενός προβλήματος”

Ακούστε το ηχητικό εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: