Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Ο Νίκος Ζάχαρης για το πρόβλημα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων σε ΔΥΕΠ στη Σάμο

Αποτέλεσμα εικόνας για Νίκος Ζάχαρης για το πρόβλημα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων σε ΔΥΕΠ στη ΣάμοΤο προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο και διεθνές πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο (πόλεμοι, φτώχεια, εκμετάλλευση, αυταρχικά καθεστώτα, κλιματικές αλλαγές) δυστυχώς δεν θα σταματήσει.

Ιδιαίτερα στην πόλη της Σάμου η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της έχει επιδείξει στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας κατανόηση, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ο υπερπληθυσμός όμως προσφύγων/μεταναστών και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στο ΚΥΤ έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της τοπικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στη Σάμο, με πολύ αρνητικές συνέπειες:

Οι κακές συνθήκες διαβίωσης δυσφημούν το νησί μας και ο υπερπληθυσμός «παραβιάζει» το δημόσιο αίσθημα ασφάλειας. Μικρές μειοψηφίες συμπολιτών μας, εμφορούμενοι από ξενοφοβία και ρατσισμό, πρωτοστατούν σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασπείροντας fake news και ανυπόστατες φήμες, που έχουν όμως αποτέλεσμα να μεγεθύνουν και να πολλαπλασιάζουν μικρά περιστατικά παραβατικότητας καθώς και ελεγχόμενα περιστατικά υγειονομικής φύσεως, που αρμοδίως τα αντιμετωπίζουν επάξια, με υπεράνθρωπες προσπάθειες πολλές φορές, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δυστυχώς πάνω στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, πάτησαν τις τελευταίες εβδομάδες γονείς σε δημοτικά σχολεία, όπου έχει αποφασιστεί να δημιουργηθούν ΔΥΕΠ για εκπαίδευση μερικών δεκάδων προσφυγόπουλων σε 2 δημοτικά σχολεία και μάλιστα σε απογευματινή βάρδια (2 μ.μ. - 6 μ.μ.) χωρίς να υπάρχει συνύπαρξη στην τάξη με ελληνόπουλα. Οι σύλλογοι γονέων των δημοτικών σχολείων πόλεως Σάμου από το χειμώνα, που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων σε ΖΕΠ και ΔΥΕΠ στο 3ο Δημοτικό σχολείο πόλεως Σάμου και στο Δημοτικό σχολείο Βαθέος, αντέδρασαν και με επιστολή τους στο δημοτικό συμβούλιο, προέβαλαν λόγους ελλείψεων σε κτιριακές υποδομές «τα σχολικά κτίρια μας έχουν τεράστιες αδυναμίες (πυρασφάλεια, έλλειψη επαρκών διδακτικών αιθουσών, τραπεζαρίας, τουαλετών, και χώρου αυλισμού)» (Ανακοίνωση από τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών των 1ου, 2ου, 3ου Δημοτικών Σχολείων Σάμου και Βαθέος Σάμου/21.11.2018).

Στη ΔΥΕΠ του 3ου Δημοτικού σχολείου της πόλεως Σάμου ξεκίνησαν στις 6 Φεβρουαρίου τα μαθήματα με 12 προσφυγόπουλα και το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά.

Στη ΔΥΕΠ του Δημοτικού σχολείου Βαθέος τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 5 Μαρτίου με 14 παιδάκια προσφύγων.

Δυστυχώς ο σύλλογος γονέων του Δημοτικού σχολείου Βαθέος αποφάσισε, οι γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο από την περασμένη Τρίτη 5 Μαρτίου, επικαλούμενος σε ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, για όσο χρονικό διάστημα τα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται στο νησί μας» και «ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ» (28-2-2018).

Με νέα απόφαση γενικής συνέλευσης του συλλόγου γονέων δημοτικού Βαθέος, αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής «μέχρι την επίλυση των αιτημάτων που έχουμε θέσει με το ψήφισμα των 13 συλλόγων γονέων και κηδεμόνων» (12.3.2019) και το χορό παίρνουν για αποχή των μαθητών και άλλοι σύλλογοι γονέων (σύλλογος γονέων Μυτιληνιών) χωρίς να έχουν καμιά συμμετοχή τα σχολεία τους στην εκπαίδευση προσφυγόπουλων.

Όλοι οι πολίτες, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια προσχηματική αιτιολόγηση, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους, έναντι των αρχικών ελλείψεων κτιριακών υποδομών και ουσιαστική επιδίωξη είναι η ακύρωση με δυναμικές ενέργειες, από οργανωμένη μειοψηφία γονέων, της προσπάθειας λειτουργίας της ΔΥΕΠ στο δημοτικό σχολείο Βαθέος και γενικά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, που γίνεται επίσημα από το κράτος σε σχολικούς χώρους.

Με την παρούσα κάνω έκκληση:

• Οι γονείς να στείλουν άμεσα τα παιδιά τους στο σχολείο, να μην τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία πίεσης, γιατί κάθε μέρα που περνάει και τα παιδιά τους δεν πάνε στα σχολεία είναι μια χαμένη μέρα και «δηλητηριάζει» την ψυχή τους.

• Άμεσα να συγκληθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Σάμου και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κοινή εκδήλωση με συλλόγους γονέων, συλλόγους εκπαιδευτικών, ιατρικό σύλλογο, ειδικούς υπηρεσιακούς παράγοντες στην εκπαίδευση προσφύγων, ώστε να φωτιστεί από όλες τις πλευρές το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, για όσο χρονικό διάστημα θα είναι στη Σάμο.

Σάμος 12/3/2019

Νίκος Ζάχαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: