Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Διευκρινίσεις του ΕΟΔΥ για την πρόσβαση του προσφυγικού πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας και το δικαίωμα στην παιδεία

Αρχική σελίδα ΚΕΕΛΠΝΟΜε αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) διευκρινίζει τα κάτωθι:

Ο ΕΟΔΥ προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και αξιολόγησης της ευαλωτότητας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων μεταναστών (ΚΥΤ) της Σάμου από το καλοκαίρι του 2017. Το ιατρικό και νοσηλευτικό κλιμάκιο του ΚΥΤ σε συνεργασία και με τη ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) έχει υλοποιήσει δυο μεγάλες εμβολιαστικές καμπάνιες στο ΚΥΤ το Δεκέμβριο του 2018 καθώς και πρόσφατα τον Ιανουάριο του 2019 όπου χορηγήθηκαν 823 και 114 εμβόλια MMR αντίστοιχα.

Η εμβολιαστική δράση του ΚΥΤ υπήρξε μια συνεχής διαδικασία για τις νέες αφίξεις από τον Ιούνιο του 2017. Έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 1635 δόσεις εμβολίων. Αντίστοιχα υπήρξαν εμβολιασμοί και από τους ΓΧΣ έναντι του πνευμονιοκόκκου.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη έζησε μια επιδημία ιλαράς που ωστόσο δε βρήκε έδαφος σε κανένα ΚΥΤ ή και Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων παρά τις ομολογουμένως κακές συνθήκες διαβίωσης και το μεγάλο συγχρωτισμό, χάρη στην έγκαιρη εμβολιαστική παρέμβασή του και των συνεργαζόμενων ΜΚΟ, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες αιτούντες άσυλο, είναι δικαιούχοι ΑΜΚΑ και έχουν σαφώς πρόσβαση στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών όπως και τα υπόλοιπα παιδιά της χώρας. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που το Υπουργείο Υγείας φρόντισε να εξασφαλίσει για τον προσφυγικό πληθυσμό. Το δικαίωμα στην παιδεία είναι ένα επίσης βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ο αποκλεισμός παιδιών από το σχολείο δε μπορεί κατ’ ουδένα τρόπο να βασιστεί σε έλλειψη εμβολιαστικής κάλυψης.

Από το Γραφείο Τύπου &   Επικοινωνίας
210 5212035

Δεν υπάρχουν σχόλια: